Ovatko silmän sisäiset luomet vaarallisia?

Ihon tavoin silmiinkin voi muodostua erilaisia läiskiä ja luomia. Nämä silmän sisäiset luomet ovat useimmiten hyvänlaatuisia, mutta niitä on "pidettävä silmällä".
Ovatko silmän sisäiset luomet vaarallisia?
Maria Marin Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut sairaanhoitaja Maria Marin Garcia.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Silmän sisäiset luomet muodostuvat nimensä mukaisesti silmän sisään, ja niiden muoto sekä väri muistuttavat iholle muodostuvia luomia. 

Tila on hyvänlaatuinen, ja sitä esiintyy 6 prosentilla valkoihoisista ihmisistä, joilla se on yleisempi. Se on yleisempi myös vastasyntyneillä ja alle 20-vuotiailla ihmisillä. Riski näiden luomien muuttumisesta pahanlaatuiseksi on pieni, alle 1 %.

Ei ole mikään ihme, jos silmän sisäistä luomea luulee pahanlaatuiseksi. Tänään kerromme, mitä näistä luomista tulee tietää ja mitä komplikaatioita niihin voi liittyä.

Mitä ovat silmän sisäiset luomet?

Kyseessä on siis hyvänlaatuinen pigmenttikasvain, joka joskus ilmaantuu silmän sisään, tarkemmin ottaen sen etupuolelle valkoisen osan yhteen kerrokseen, jota kutsutaan sidekalvoksi.

Silmän sisäiset luomet syntyvät melanosyytteina tunnettujen solujen epänormaalin ja epätasaisen ryhmittymisen seurauksena. Melanosyyttien tehtävänä on tuottaa melaniini-nimistä pigmenttiä, joka antaa iholle, hiuksille ja silmille niiden värin.

Silmän sisäiset luomet voivat olla litteitä tai hieman koholla, ja ne harvoin ovat isompia kuin 1 mm. Ne muistuttavat hyvin paljon iholuomea ja ovat tavallisesti synnynnäisiä — toisin sanoen ne ovat meillä jo syntyessämme tai ilmaantuvat nuoruudessa.

Näitä luomia syntyy myös altistumisesta liialliselle auringonvalolle ilman suojaa. Tästä syystä ne ovat yleisempiä vaaleaihoisilla ihmisillä.

Silmän sisäiset luomet ovat yleensä hyvänlaatuisia
Silmän sisäiset luomet ovat lähes aina hyvänlaatuisia, eivätkä juuri aihe huoleen.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 5 faktaa silmistä

Mitä oireita silmän sisäiset luomet aiheuttavat?

Silmän sisäiset luomet ovat yleensä oireettomia. Lääkäriin lähdetään, kun silmässä havaitaan vaurio tai lievä ärsytyksen tunne. Muista, että pieni musta piste silmän sisällä ei välttämättä merkitse sitä, että kyseessä on jokin sairaus.

Iholuomien tavoin silmän sisäiset luometkaan harvoin johtavat oireisiin tai komplikaatioihin; useimmiten ne ovat ainoastaan persoonallinen piirre, aivan kuten muut mahdolliset luomet ja läiskät iholla.

Usein ne sekoitetaan värillisiin muodostumiin, jotka monissa tapauksissa kuuluvat luonnollisena osana silmämunaan. Tämä johtuu siitä, että silmää peittävä kerros saattaa olla liian ohut ja silmän normaali anatomia näkyy läpi. 

Toisin kuin nämä ruskeat läiskät, silmän sisäiset luomet ovat tarkkarajaisia, litteitä, yhtenäisen värisiä ja jopa liikkuvia koskettaessa. Toisin sanoen silmän sisäiset luomet eivät ole kiinni silmän sisemmissä kerroksissa.

Milloin hakeutua lääkäriin

Yhdessä prosentissa näistä luomista voi ilmetä mutaatioita niiden melanosyyteissä, jolloin ne muuttuvat ajan myötä melanoomiksi. Melanooma on pahanlaatuinen kasvain, jonka merkittävin piirre on sen kyky levitä.

Jos tiettyä kehossa olevaa muutosta ei tarkkailla riittävästi, voi olla liian myöhäistä toimia. Tästä syystä on tärkeää pitää silmällä kaikkia merkkejä sekä iholla että silmissä. Hakeudu siis lääkärin pakeille, jos silmässäsi on seuraavanlainen läiskä:

  • Se kasvaa kooltaan
  • Sen ulkonäkö muuttuu
  • Se sijaitsee epätavallisessa paikassa
  • Se muuttuu nopeasti

Merkkejä siitä, että silmän sisäinen luomi saattaa olla pahanlaatuinen

Silmässä ilmenevät muutokset kannattaa tutkituttaa silmälääkärillä
Silmälääkärissä käyminen ajoissa hälventää huolta silmässä olevasta läiskästä.

Silmän sisäinen luomi ei yleensä ole pahanlaatuinen, mutta lääkärille kannattaa käydä näyttämässä kaikki poikkeava, sillä hyvänlaatuinenkin läiskä voi ajan myötä muuttua pahanlaatuiseksi. Nämä ovat merkkejä pahanlaatuisuudesta:

  • Iiriksen värin muuttuminen. Hyvänlaatuiset luomet ovat tavallisesti sävyltään rusehtavasta harmaanruskeaan, eli keltainen väri ei ole normaali.
  • Muutokset näkökyvyssä, kaksoiskuvat tai sumea näkö.
  • Punoitus.
  • Kipu ja kutina.
  • Muutokset läiskän muodossa, pinnassa tai korkeudessa.
  • Luomi ilmaantuu aikuisena.
  • Nesteen vuotaminen silmästä.

Kuinka silmän sisäistä luomea hoidetaan

Onneksi useimmat luomet eivät vaadi hoitoa, sillä ne eivät vaikuta näköön eivätkä ole haitaksi terveydelle. Hyvänlaatuiselle luomelle ei siis tarvitse tehdä mitään, kuten todetaan Amerikan silmätautiakatemian julkaisussa.

Jos läiskä sen sijaan muuttuu ja kasvaa pahanlaatuiseksi melanoomaksi, se saatetaan joutua poistamaan leikkauksella, mikäli luomen sijainti ja koko sen sallivat. Tähän hoitoon kuuluu tavallisesti myös sädetystä.

Silmän sisäiset luomet eivät siis tavallisesti vaaranna terveyttä, mutta niistä ja niiden piirteistä on oltava perillä ja niitä on tarkkailtava. Näin osaat kääntyä lääkärin puoleen, mikäli luomessa ilmenee mitään muutoksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.