7 merkkiä siitä, ettet rakasta itseäsi tarpeeksi
Elämä on niin lyhyt, että on ajanhukkaa murehtia siitä, mitä muut ihmiset mahdollisesti ajattelevat sinusta. Jos haet aina toisten hyväksyntää, sinusta tulee lopulta selkärangaton ihminen, joka ei enää tiedä kuka olet tai mitä haluat.
Suosittelemme: 4 yleistä virhettä parisuhteessa
Kun oma onnellisuutesi alkaa riippua ympärilläsi olevista ihmisistä, on aika pysähtyä ja pohtia omaa elämää ja tapaa, jolla elät sitä.
Johonkin on tultava muutos.
Jos et hyväksy itseäsi, et rakasta itseäsi
Jos et kykene hyväksymään itseäsi sellaisena kuin olet, jos sinusta on sen seurauksena tullut aivan kuin toinen henkilö, meidän on kerrottava sinulle, että et rakasta itseäsi kunnolla. Olet tehnyt sen virheen, että olet antanut muiden vaikuttaa siihen mitä olet, ja nyt olet hukassa.
Jotta kykenet pysäyttämään tilanteen, tänään haluamme jakaa joitakin niistä merkeistä, jotka kertovat siitä että et rakasta itseäsi tarpeeksi.
Tuntuuko osa näistä merkeistä tutulta? Ehkäpä useampi kuin yksi?
1. Et voi vapaasti olla oma itsesi
Jos olet sitä, mitä muut haluavat sinun olevan, se syö sinua sisältäpäin. Se saattaa vaikuttaa sinusta helpolta, mutta totuus on, että olisi paljon helpompaa vain olla oma itsensä kuin yrittää olla joku, jota ei todellisuudessa ole olemassa.
Jos tällä hetkellä pohdit, koetko olevasi täysin vapaa olemaan oma itsesi kaikkine vikoinesi ja hyvine puolinesi, sinun on kiinnitettävä huomiota käytökseesi.
Onko ympärilläsi suurimman osan ajasta muita ihmisiä? Vältätkö yksinoloa oman itsesi kanssa hinnalla millä hyvänsä? Jos näin on, et saata hyväksyä sitä, mitä todella olet, ja ihmisjoukko ympärilläsi estää sinua ajattelemasta itseäsi.
Itse asiassa olet ehkä ikään kuin antanut valtuudet ihmisille, joiden kanssa vietät kaiken tuon ajan, jotta he muuttaisivat sinua – ja kun he eivät ole ympärilläsi, tunnet olosi huonoksi.
On aika jättää kaikki tuo taakse ja löytää todellinen olemuksesi.
2. Pelkäät sanoa mitä ajattelet
Onko sinulla koskaan ollut sitä tunnetta, että olet hyvin tietoinen itsestäsi keskustelun aikana tai pelkäät ilmaista mielipiteitäsi, jos ne eroavat muiden mielipiteistä?
Jos näin on, saatat “muokata” itseäsi muiden ihmisten mukaan, vaikka se tarkoittaakin omien uskomusten hylkäämistä ja niiden ilmaisematta jättämistä.
Jos et koskaan puhu, niin kukaan ei kuuntele, ja sinut jätetään huomiotta eikä sinua oteta vakavasti. Älä pelkää olla erilainen tai ajatella poikkeavalla tavalla. Sinulla saattaa olla itsetunto-ongelma, jota sinun on alettava hoitaa.
Mielipiteesi ovat aivan yhtä tärkeitä kuin kenen tahansa muunkin, ja vaikka saatatkin luulla niiden olevan silkkaa hölynpölyä, ne eivät olet sitä! Tuo ne esiin, puhu ääneen ja tee läsnäolosi selväksi. Mielipiteesi merkitsee enemmän kuin saattaisit kuvitella.
3. Olet kriittinen itseäsi kohtaan
Olet niin kriittinen itseäsi kohtaan, että tajuamatta sitä itsekään seisot oman edistymisesi tiellä ja olet jumissa. Jotenkin rankaiset itseäsi siitä, ettet tee asioita joita pitäisi. Et ymmärrä, että virheiden tekeminen auttaa sinua oppimaan ja siirtymään eteenpäin.
Lakkaa arvostelemasta itseäsi – arvosta kaikkea tähän asti saavuttamaasi, oli se miten pientä tahansa, ja juhlista asiaa silloinkin, kun kuvittelet sen olevan vähäpätöinen. Jos teet näin, se on merkkinä siitä, että olet alkanut rakastaa itseäsi.
4. Siitä on kauan, kun viimeksi huolehdit itsestäsi
Jokainen tarvitsee sitä, että tuntee olonsa hyväksi itsensä kanssa. Jos näin ei ole, teet jotakin väärin. Jos siis olet lakannut huolehtimasta itsestäsi, pukeutumasta hyvin, syömästä terveellisesti, ja se saa olosi pahemmaksi, korjaa asia!
Sinun on rakastettava itseäsi, elettävä terveellisesti itsesi vuoksi, pukeuduttava siististi itseäsi varten – ei kenenkään toisen takia. Jos sinä et tee näin itse, ei tee kukaan muukaan, eli vastuun jättäminen toisten käsiin on paha virhe.
Kun alat rakastaa itseäsi, alat myös huolehtia itsestäsi.
5. Et kykene motivoimaan itseäsi
Ilman motivaatiota menestyksen mahdollisuudet suunnitelman tai unelman toteuttamisen suhteen ovat pienet. Et ikinä saa haluamaasi, jos et luota kykyihisi ja anna itsellesi annosta motivaatiota joka päivä.
Tulet epäonnistumaan parikin kertaa, ja ympärilläsi tulee olemaan ihmisiä, jotka eivät tue sinua, mutta sinun on siitäkin huolimatta uskottava itseesi ja tavoiteltava kaikkea haluamaasi.
Älä anna muiden pysäyttää sinua. Anna arvoa omille unelmillesi.
6. Et luota mihinkään, mikä liittyy itseesi
Luottamus on yhtä tärkeää kuin motivaatio, josta puhuimme aiemmin. Ilman luottamusta et onnistu missään. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mihin kykenet? Oletko arvostanut kaikkea saavuttamaasi, vaikka se olisi miten pientä tahansa?
Jos rakastat itseäsi, sinulta löytyy luottamusta itseesi etkä anna kenenkään latistaa sitä. Voit saavuttaa mitä vain ja arvostat virheitäsi, joiden avulla sinun on mahdollista oppia. Ei se vaikutakaan enää niin vaikealta, eikö totta?
7. Et näytä itseäsi toisille rehellisesti
Elämän eri olosuhteista johtuen saatat pelätä muille ihmisille avautumista ja todellisen itsesi näyttämistä. Täysin tietoisesti olet luonut itseäsi suojelevan panssarin, joka samalla myös tekee sinusta heikomman.
Jos et anna itseäsi toisille, jos et avaudu ja jos et rakasta, et tule koskaan tietämään, mitä on saada aitoa rakkautta. Et tule koskaan kokemaan sitä tunnetta, kun kykenee luottamaan toiseen ihmiseen täysin. Tämä saa olosi surulliseksi ja vahvistaa uskoasi siitä, ettet ole rakkauden arvoinen. Mutta tässä vaiheessa sinun tulisi jo tietää, että ansaitset rakkautta yhtä paljon kuin kuka tahansa muukin.
Tosiaankin, ainoa rakkaus joka merkitsee juuri nyt, on itseäsi kohtaan tuntemasi rakkaus.
Sinun saattaa olla toisinaan hankalaa luottaa itseesi, ja saatat kuvitella ettet ansaitse tulla rakastetuksi, ja tästä syystä sinuun sattuu. Jos näin tapahtuu, tiedosta että olet väärässä ja että sinun on löydettävä ratkaisu.
Sinun elämäsihän tässä on panoksena – tunteesi ja unelmasi. Ala arvostaa elämääsi, niin alat arvostaa henkilöä, joka todella olet. Se ei ole helppo tie, mutta vaivannäkö tulee olemaan sen arvoista.
Jos et rakasta itseäsi, on aika muuttaa kaikki.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Campbell, W. K., Foster, C. A., & Finkel, E. J. (2002). Does self-love lead to love for others? A story of narcissistic game playing. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.83.2.340
-
Sillick, T. J., & Schutte, N. S. (2013). Emotional Intelligence and Self-Esteem Mediate Between Perceived Early Parental Love and Adult Happiness. E-Journal of Applied Psychology. https://doi.org/10.7790/ejap.v2i2.71
-
Park, L. E., Crocker, J., & Mickelson, K. D. (2004). Attachment styles and contingencies of self-worth. Personality and Social Psychology Bulletin. https://doi.org/10.1177/0146167204264000
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.