Logo image
Logo image

Onko bakuchiol niin hyvä iholle kuin sanotaan?

3 minuuttia
Ota selvää, mitä bakuchiol on ja miten se voi auttaa sinua! Tämä luonnollinen yhdiste voi olla loistava vaihtoehto tavalliselle retinolille.
Onko bakuchiol niin hyvä iholle kuin sanotaan?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2023

Bakuchiol on trendikäs luonnollinen yhdiste, jota kutsutaan kasviperäiseksi retinoliksi. Sillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, mutta ei retinolin haittavaikutuksia, eli se ei aiheuta ärsytystä, punoitusta tai kirvelyä.

Jos haluat tietää lisää siitä, mistä se on peräisin ja miten sitä käytetään, lue eteenpäin, sillä kerromme sinulle kaikki yksityiskohdat. Kun törmäät tähän tuotteeseen kuaneudenhoitotuotteita ostaessasi, se ei ole sinulle enää vieras.

Mikä on bakuchiol?

Bakuchiol on luonnollinen yhdiste, joka on uutettu Intiasta kotoisin olevan Psoralea corylifolia eli babchi-kasvin siemenistä ja lehdistä, jotka ovat suosittuja ayurvedalaisessa lääketieteessä ja Kiinassa. Asiantuntijalausuntojen mukaan tätä kasvia on käytetty muun muassa ihosairauksien hoitoon, mukaan lukien lepra, psoriaasi, leukoderma, vitiligo ja hiustenlähtö.

Lisäksi Natural Product Research korostaa kasvin hepatoprotektiivisia, kardioprotektiivisia ja masennuslääkkeellisiä ominaisuuksia. Artikkeleissa todetaan erityisesti, että tämä fenolinen monoterpeeni on osoittanut erinomaisia antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka estävät oksidatiivista stressiä iholla.

Se on myös voimakas antimikrobinen aine, mikä on tehnyt siitä useiden apteekeissa ja kosmetiikkaliikkeissä myytävien anti-ageing-tuotteiden tähtiainesosan. Sen vaikutus voi korvata retinolin.

Bakuchiol stimuloi solujen uusiutumista, lisää ihon kimmoisuutta ja auttaa epäpuhtauksien parantamisessa.

Lue tämäkin: Seerumiterapia iholle: mitkä ovat sen edut?

Onko tämä kasviperäinen retinoli niin hyvä kuin sanotaan?

British Journal of Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioitiin bakuchiolin ominaisuuksia verrattuna retinoliin ja tulokset olivat hätkähdyttäviä. Ensimmäinen havainto oli, että kasvisretinoli osoitti yhtä hyviä tuloksia kuin tavanomainen retinoli ryppyjen ja hyperpigmentaation ulkonäön parantamisessa.

Toinen havainto oli, että bakuchiolia käyttäneet kliinisen tutkimuksen osallistujat raportoivat vähemmän kirvelyä ja ihon hilseilyä kuin retinolia käyttäneet. Jälkimmäiset raportoivat voimakkaampia kutinan ja punoituksen oireita.

Lue lisää: Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa

Mitkä ihotyypit hyötyvät bakuchiolista?

Bakuchiolia voidaan käyttää kaikille ihotyypeille: kuivalle, rasvaiselle, sekaiholle tai herkälle iholle. Se voi kuitenkin olla hyödyllisin herkälle iholle, joka kärsii yleensä enemmän retinolin sivuvaikutuksista.

Koska se ei myöskään aiheuta valoherkkyyttä, tätä yhdistettä voidaan käyttää aamulla ja yhdessä muiden tuotteiden, kuten C-vitamiinin, seerumien ja voiteiden kanssa. On kuitenkin oltava hyvin varovainen, ettei sitä sekoiteta kuorivien happojen kanssa, sillä liiallinen stimulointi voi aiheuttaa haittavaikutuksia.

Samoin bakuchiolia voivat käyttää henkilöt, joilla on veltto iho ja selvät ilmejuonteet. Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että aknesta kärsivät voivat käyttää paikallisesti voidetta, joka sisältää 0,5 % kasviperäistä retinolia. Tämä auttaa vähentämään vaurioiden tulehdusta ja häivyttämään ikääntymisen aiheuttamia läiskiä.

Parhaiden tulosten saavuttamiseksi suositellaan 0,5-2 %:n pitoisuutta. Tutkimukset osoittavat hyviä tuloksia, kun sitä käytetään kahdesti päivässä.

Huomioon otettavat haittavaikutukset

Vaikka olemme jakaneet tutkimuksia, jotka osoittavat että bakuchiolin haittavaikutukset ovat minimaaliset, on tarpeen varoittaa, että jokainen iho voi reagoida eri tavalla. Jotkut ovat esimerkiksi raportoineet, että tämän tuotteen ensimmäinen käyttökerta voi aiheuttaa jonkin verran ärsytystä.

Siksi on suositeltavaa aloittaa maltillisella määrällä. Toisin sanoen vain kerran viikossa ja arvioida sitten sen vaikutusta. Lisää tämän jälkeen tarpeen ja tulosten mukaan.

Lopuksi, vaikka jotkut ihotautiasiantuntijat ovat todenneet, että raskaana olevien naisten on turvallista käyttää retinoideja, Euroopan lääkevirasto (EMA) on varoittanut, että retinoidit eivät ole turvallisia sikiölle. On aina parasta varmistaa asia lääkäriltäsi.

Olitko jo kuullut bakuchiolista?

Bakuchiolilla on lempinimi “kasviperäinen retinoli” aivan totuudenmukaisesti. Tästä yhdisteestä on tullut vaihtoehto kaikkein herkimmille ihoille, sillä sen haittavaikutukset ovat minimaaliset verrattuna perinteiseen retinoliin.

Lisäksi sen hyödyt ulottuvat kosmeettisia vaikutuksia pidemmälle. Nykyään se on vaihtoehto täydentämään akneen, psoriasikseen ja vitiligoon liittyviä hoitoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brownell, L., Geen, S., & Lee, W. L. (2021). A clinical study evaluating the efficacy of topical bakuchiol (up256) cream on facial acne. Journal of Drugs in Dermatology: JDD20(3), 307-310. https://europepmc.org/article/med/33683079
  • Chaudhuri, R. K., & Bojanowski, K. (2014). Bakuchiol: a retinol‐like functional compound revealed by gene expression profiling and clinically proven to have anti‐aging effects. International Journal of Cosmetic Science36(3), 221-230. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12117
  • Dhaliwal, S., Rybak, I., Ellis, S. R., Notay, M., Trivedi, M., Burney, W., … & Sivamani, R. K. (2019). Prospective, randomized, double‐blind assessment of topical bakuchiol and retinol for facial photoageing. British Journal of Dermatology180(2), 289-296. https://academic.oup.com/bjd/article-abstract/180/2/289/6601687
  • Kavak, E., Mutlu, D., Ozok, O., Arslan, S., & Kivrak, A. (2022). Design, synthesis and pharmacological evaluation of novel Artemisinin-Thymol. Natural Product Research36(14), 3511-3519. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2020.1865954
  • Krishna, T. A., Edachery, B., & Athalathil, S. (2022). Bakuchiol–a natural meroterpenoid: structure, isolation, synthesis and functionalization approaches. RSC advances12(14), 8815-8832.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8985110/#:~:text=Bakuchiol%20is%20found%20to%20have,of%20top%20anti%2Dageing%20molecule.
  • Jafernik, K., Halina, E., Ercisli, S., & Szopa, A. (2021). Characteristics of bakuchiol-the compound with high biological activity and the main source of its acquisition-Cullen corylifolium (L.) Medik. Natural Product Research35(24), 5828-5842. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33185126/
  • Pons, L. (2001). Cosmética al día. Offarm, 20(6), 188-189. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cosmetica-al-dia-13015503
  • Uthirapathy, S., & Ahamad, J. (2022). Toxicity profiles of the hydroalocholic seed extract of Psoralea Corylifolia L Fabaceae in Wistar rats. Academic Journal of Health Sciences: Medicina Balear, 37(3), 120-126. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8421116
  • Watson, S. (4de mayo de 2022). Bakuchiol: Does it make skin look younger? Consultado el 6 de octubre de 2023. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/bakuchiol-does-it-make-skin-look-younger

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.