Novalgin: mikä se on ja mihin sitä käytetään?

Novalgin on leikkauksen jälkeisen tai posttraumaattisen kohtalaisen tai vakavan akuutin koliikkityyppisen kivun tai kasvainperäisen kivun hoitoon suunnattu lääke.
Novalgin: mikä se on ja mihin sitä käytetään?

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 16 joulukuuta, 2022

Novalgin on alunperin Saksassa 1900-luvun alulla patentoitu lääkemerkki, joka koostuu metamitsoli-nimisestä (tai toiselta nimeltään dipyroni) lääkkeestä. Se kuuluu pyratsolonien ryhmään ja sillä on kipua lievittävä ja kuumetta alentava vaikutus.

Novalgin omaa lisäksi tulehduksia vastaan taistelevia ja lihasten jännitystä sekä kramppeja aukaisevia eli spasmolyyttisiä ominaisuuksia, vaikka tämä teho onkin alhaisempi. Tutustumme seuraavaksi tämän lääkkeen ominaisuuksiin, käyttöön ja haittavaikutuksiin.

Miten Novalgin toimii?

Novalgin on alunperin Saksassa 1900-luvun alulla patentoitu lääkemerkki, joka koostuu metamitsoli-nimisestä lääkkeestä

Kuten muutkin saman ryhmän lääkkeet, Novalginin vaikuttava aine eli metamitsoli (tai dipyroni) vaikuttaa estämällä syklo-oksigenaasin vaikutusta. Siksi se estää prostaglandiinien synteesiä; vaikutusta, joka johtuu sen kipua lievittävistä ja kuumetta alentavista ominaisuuksista.

Tästä huolimatta, ja vaikka sen metaboliitit ovat myös aktiivisia ja ne estävät prostaglandiinien synteesiä, niiden tulehduksia laskevien ominaisuuksien aktiivisuus ei ole merkittävä.

Toisaalta Novalgin rentouttaa ja vähentää maha-suolikanavan ja kohdun sileän lihaksen toimintaa. Sitä voidaan annostella potilaalle joko suun kautta, lihaksensisäisesti tai laskimonsisäisesti.

Novalgin metaboloituu nopeasti maksassa, missä se muuttuu aktiivisiksi metaboliiteiksi, jotka puolestaan poistuvat elimistöstä virtsan kautta.

Mihin Novalginia käytetään?

Tätä lääkettä voidaan käyttää leikkauksen jälkeisen tai posttraumaattisen kohtalaisen tai vakavan akuutin koliikkityyppisen tai kasvainperäisen kivun hoitoon. Sen käyttö on myös suunnattu sellaisen korkean kuumeen hoitoon, joka ei reagoi muihin toimenpiteisiin tai muihin kuumetta alentaviin lääkkeisiin.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Deksketoprofeeni: käyttö ja haittavaikutukset

Novalginin annostelu ja lääkkeen vasta-aiheet

Aikuisilla potilailla tavallisesti suun kautta annettava Novalgin-annos on yleensä 8-16 mg painokiloa kohden

Lääkkeen annostelussa käytetty annos riippuu halutusta kipua lievittävästä vaikutuksesta ja potilaan henkilökohtaisesta tilanteesta. Joka tapauksessa aikuisilla potilailla tavallisesti suun kautta annettava annos on yleensä 8-16 mg painokiloa kohden.

On syytä kuitenkin muistuttaa, että parenteraaliseen annosteluun liittyy kasvanut lääkkeen äkillisten yliherkkyysreaktioiden eli anafylaktisten reaktioiden riski. Lasten tapauksessa kuumeen hoitoon suunnattu 10 milligramman annos painokiloa kohden on yleensä osoittautunut riittäväksi annokseksi.

Kipua lievittävät ja kuumetta laskevat vaikutukset ilmenevät yleensä 20-60 minuutin kuluttua lääkkeen antamisesta. Parenteraalinen annos, joka on yli 1 grammaa metamitsolia, tulee analysoida huolellisesti ammattilaisen toimesta, sillä grammaa suurempiin annoksiin liittyy hypotension riski.

Toinen suositus, joka kannattaa pitää vankasti mielessä on se, että diabeetikoiden tapauksessa Novalginia tulisi aina käyttää tablettien tai tippojen muodossa lääkesiirapin sijasta. Lisäksi suurten metamitsolimäärien annostelua tulisi välttää niillä potilailla, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta.

Toisaalta taas vasta-aiheiden suhteen Novalgia ei tule käyttää seuraavissa tilanteissa:

 • Potilailla, jotka ovat yliherkkiä pyratsoloneille.
 • Potilailla, joilla on munuaisten tai maksan vajaatoiminta, akuutti tai krooninen.
 • Potilailla, joilla on veren toimintahäiriöitä.
 • Potilailla, joilla on aktiivinen mahahaava.
 • Potilailla, joilla on sydämen vajaatoiminta.
 • Potilaat, jotka ovat raskaana tai imettävät.

Novalginin tapauksessa potilaille tulee suositella hematologista arviointia sekä ennen hoidon aloittamista että määräaikaisia tarkistuksia myös hoidon aikana.

Novalginin mahdolliset haittavaikutukset

Metamitsoli (tai dipyroni) on vahva kipulääke, joka myrkyllisistä sivuvaikutuksistaan ​​johtuen, ja etenkin sen yhteydestä agranulosytoosiin eli jyväsolukatoon, on vedetty pois useilta eri markkinoilta ympäri maailmaa. Meillä on tänä päivänä käsissämme tietoja, jotka osoittavat, että sen käyttö johtaa vakaviin yliherkkyysreaktioihin. Niiden joukosta erottuvat erityisesti seuraavat:

 • Agranulosytoosi eli jyväsolukato: Jyvässolukato viittaa veren granulosyyttien (eli jyvässolujen) puutostilaan. Vaikka tämän sivuvaikutuksen esiintyvyys onkin matala, kyseessä on vakava ja joissakin tapauksissa jopa peruuttamaton, potilaalle hengenvaarallinen reaktio. Vaikka jyväsolukadon alkuperää ei tunneta, sitä voidaan kuitenkin pitää immuuniperäisenä reaktiona.
 • Shokki: Kyseessä on toinen merkittävä monien lääkkeiden aiheuttama yliherkkyysreaktio. Shokki ilmenee usein kutinana, kylmänä hikenä, näön ja ajatusten sumentumisena, pahoinvointina, hengenahdistuksena sekä ihon värimuutoksina. Shokki on vakava tila, jossa verenkierron romahtaessa elimistön kudokset eivät saa enää riittävästi verta. Shokista voi seurata jopa tajuttomuus ja se on ihmiselle hengenvaarallinen tila, joka vaatii välitöntä hoitoa.

Kuten voimme huomata, sekä jyväsolukato että shokki vaarantavat pahimmassa tapauksessa potilaan hengen ja vaativat ehdotonta hoidon keskeyttämistä. Molemmat haittavaikutukset ovat vakavia ja niiden tapauksessa potilaan tulee saada välitöntä lääketieteellistä apua.

Lisäksi Novalginin käyttö voi aiheuttaa joitakin ihon yliherkkyysreaktioita, erityisesti silmien limakalvoissa sekä nenän ja nielun alueella. Muita reaktioita, joita lääkkeen annostelun yhteydessä voi tapahtua, ovat valkosoluarvoja veressä laskeva leukopenia, verihiutalearvoja laskeva trombosytopenia sekä hemolyyttinen anemia.

Fimean ja terveydenhuollon ammattilaisten suositukset

Haittavaikutusten vakavuuden takia metamitsolia tulee käyttää vain lyhytaikaisiin maksimissaan 7 päivän mittaisiin hoitoihin

Suomen lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tarkastellut Novalginin vaikuttavan aineen metamitsolin tilannetta muissa Pohjoismaissa ja Euroopassa ilmoitettujen jyväsolukatotapauksien kautta. Tästä syystä Fimea vaatii muistamaan, että nämä lääkkeet ovat pelkästään reseptin kautta saatavia lääkkeitä. Lisäksi se on antanut seuraavia suosituksia terveydenhuollon ammattilaisille:

 • Metamitsolia tulee käyttää vain lyhytaikaisiin hoitoihin (yleisesti ottaen enintään 7 päivän mittaisiin hoitoihin).
 • Lääkkeen käyttöä suositellaan vain vain tarkan harkinnan jälkeen, lääkkeen valmisteyhteenvedon mukaan ja pienimmissä mahdollisissa (mutta riittävän tehokkaissa) annoksissa.
 • Fimean tietokanta on luokitellut lisäksi metamitsolin (Suomessa Litalgin-nimellä myytävä lääke) niin sanottuun D-ryhmän lääkkeisiin. Toisin sanoen kyseisen lääkkeen käyttöä iäkkäillä potilailla tulisi välttää, vaikka sen annostelu onkin mahdollista erityistapauksissa tai pelkästään kertaluonteisesti.

Jos pidempiaikainen hoito on potilaan tilanteeseen nähden kuitenkin tarpeen, on hoitavan lääkärin suoritettava potilaalle säännöllisiä hematologisia kontrolleja, mukaan lukien leukosyyttien veriarvo. Niiden potilaiden tapauksessa, joissa kyseisiä kontrolleja ei ole mahdollista tehdä, metamitsolia ei tule käyttää ollenkaan.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitä opioidit ovat ja mihin niitä käytetään?

Yhteenveto

Ennen metamitsolin määräämistä lääkärin tulee suorittaa potilaalle yksityiskohtainen sairaushistorian tutkinta. Tällä tavalla lääkkeen annostelua voidaan välttää niillä potilailla, joilla on aiemmin esiintynyt lääkettä kohtaan yliherkkyyttä tai muita hematologisia reaktioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.