Nopea plasman reagiinitesti kupan diagnosointiin

Nopea plasman reagiinitesti on samankaltainen kuin perinteinen verikoe, joten siinä ei juuri ole riskejä. Tässä artikkelissa kerromme, mistä se koostuu ja mihin sitä käytetään.
Nopea plasman reagiinitesti kupan diagnosointiin

Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2022

Nopea plasman reagiinitesti havaitsee kupan vasta-aineet verestä. Se on ollut viime vuosina merkittävä edistysaskel taudin hallinnassa.

Kuppa on Treponema pallidum -bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, johon on olemassa hoito. Se on kuitenkin edelleen valtavan suuri kuolleisuuden syy.

Kuppa tarttuu helposti. Usein syynä on se, että potilaat eivät ole tietoisia tartunnastaan. Tässä artikkelissa selitämme, mikä nopea plasman reagiinitesti on ja miten se auttaa kupan diagnosoinnissa.

Mikä on kuppa?

Kuten jo mainittiin, kuppa on sukupuolitauti, jonka aiheuttaa spirokeettabakteeri nimeltä Treponema pallidum. Tartunta tapahtuu sukupuolielimissä, peräsuolessa, peräaukolla tai suussa olevien haavojen kautta suorassa kontaktissa.

Se voi tarttua myös äidistä sikiöön sekä verensiirtojen välityksellä. Siihen kuuluu oireisia vaiheita ja täysiä oireettomia jaksoja, jotka vaikeuttavat diagnosointia.

Pian tartunnan jälkeen puhkeaa primaarinen kuppa, johon voi liittyä kuumetta, lihassärkyä, yleistä huonovointisuutta ja turvonneita imusolmukkeita. Tyypillisesti ilmenee leesio nimeltä sankkeri – haava, jonka kautta tartunta leviää.

Haava on kivuton ja ihmiset harvoin huomaavat sitä. Juuri tällöin alkaa oireeton jakso, jos hoitoa ei saada. Kuppa pysyy piilevänä ja jatkaa leviämistä.

Vaurioita ilmenee kaikissa elimissä vuosien saatossa. Kuppa voi johtaa sokeuteen, halvaantumiseen, tunnottomuuteen ja jopa kuolemaan. Tästä syystä se on tärkeää diagnosoida ajoissa. Siihen on itse asiassa yksinkertainen ja tehokas hoito, mutta se tulee aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kupan aiheuttaa yhdenlainen spirokeettabakteeri.

Nopea plasman reagiinitesti

Tämä testi havaitsee verestä tietyt vasta-aineet, joita elimistössä syntyy Treponema pallidum -bakteerien vaurioittamien solujen erittämiä aineita vastaan.

Toisin sanoen bakteeri hyökkää ensivaiheessa kehon soluihin. Vaurioituessaan nämä solut erittävät aineita, joita vastaan immuunijärjestelmä muodostaa tiettyjä vasta-aineita. Vasta-aineet ilmaantuvat kuitenkin vasta silloin, kun elimistö käy jo taistelua infektiota vastaan.

Nopea plasman reagiinitesti auttaa tunnistamaan aktiivisena olevan kupan. Se ei kuitenkaan ole varmuutta antava testi, vaikkakin se antaa suuntaa diagnoosille. Lääkäri voi sitten määrätä muihin kokeisiin, jos testi havaitsee vasta-aineita.

Kyseistä testiä käytetään myös taudin etenemisen tarkkailuun hoidon aloittamisen jälkeen. Kun hoito tehoaa, veren vasta-aineet vähenevät. Toisaalta sitä käytetään myös seksuaalisesti aktiivisilla ihmisillä seulontamenetelmänä.

Nopea plasman reagiinitesti ja raskaus

Kuppa voi tarttua raskauden aikana äidistä sikiöön, ja tartunta vaarantaa vauvan monella tapaa. Se lisää itse asiassa keskenmenon riskiä.

Tästä syystä tämä testi vaaditaan tekemään joissakin maissa raskauden aikana tartunnan selvittämiseksi. Niissä paikoissa, joissa se ei kuulu normaaliin käytäntöön, se tehdään silloin, jos äidillä on tiettyjä riskitekijöitä.

Nopea plasman reagiinitesti on samanlainen kuin verikoe

Tämä testi on samanlainen kuin perinteinen verikoe. Ensimmäiseksi potilaalta otetaan verta, mitä varten käsivarren ympärille kiedotaan pieni kiristysside verisuonen löytämiseksi.

Sitten iho puhdistetaan antiseptillä ja valitulle alueelle työnnetään pieni neula. Näytteen ei tarvitse olla iso, joten pieni putkilo yleensä riittää.

Sitten veri lähetetään laboratorioon analysoitavaksi. Prosessi ei vaadi minkäänlaista valmistautumista etukäteen.

Tulosten tulkitseminen

Testistä voidaan saada erilaisia tuloksia. San Diego Healthin asiantuntijoiden mukaan se on normaali eli ei-reaktiivinen, kun veressä ei ole kupan vasta-aineita.

Tämä edellyttää kuitenkin tiettyä harkintaa. Negatiivinen testitulos ei täysin sulje pois kuppaa, sillä taudin varhaisessa vaiheessa potilaiden elimistö ei vielä muodosta vasta-aineita.

Lisäksi on mahdollista, että vasta-aineita on niin vähän, että testi ei havaitse niitä. Tämä voi aiheuttaa sen, että useita kuukausia ehtii kulua, ennen kuin tauti havaitaan.

Sekin on mahdollista, että heti hoidon päätyttyä nopea plasman reagiinitesti ei havaitse vasta-aineita. Tämän vuoksi testi suositellaan toistamaan parin viikon kuluttua.

Paras ajankohta testin tekemiselle on taudin keskivaiheilla, eli kun on kulunut riittävästi aikaa vasta-aineiden muodostumiseksi, mutta ennen hoitoa.

Testituloksiin vaikuttavat muutkin infektiot. On olemassa eräitä sairauksia, joissa muodostuu samankaltaisia vasta-aineita kuin kupassa. Esimerkiksi malaria, HIV, Lymen tauti ja lupus.

Nopea plasman reagiinitesti havaitsee kupan vasta-aineet veressä.
Vasta-aineiden mittaamisessa on virhemarginaali. Eräät taudit tuottavat elimistössä samankaltaisia vasteita, joita laboratoriokokeet eivät osaa erottaa toisistaan.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Sukupuolitauteja, joista tulee olla tietoinen

Liittyykö testiin riskejä?

Nopea plasman reagiinitesti on yksinkertainen ja turvallinen testi. Verikokeen ottamiseen liittyy kuitenkin pieniä riskejä, kuten verenvuoto pistoalueella, mustelmat ja huimaus. Myös tulehduksia voi syntyä, vaikkakin tämä on epätodennäköistä.

On syytä pitää mielessä, että testi ei mittaa yksinomaan kuppaa ja se voi antaa vääriä negatiivisia tai vääriä positiivisia tuloksia. Tästä syystä diagnoosin vahvistamiseksi tarvitaan lisätestejä.

Yksi tällainen vahvistava testi on FTA-abs -testi, joka etsii erityisesti juuri kupan vasta-aineita.

Kuppa tulee havaita ajoissa

Nopeasta plasman reagiinitestistä tulee muistaa, että se on alustava tutkimus kupan toteamiseksi. Testi havaitsee tartunnan vasta-aineet, mutta se ei ole kovinkaan spesifinen.

Tästä syystä tarvitaan lisätestejä taudin vahvistamiseksi postiivisen tuloksen jälkeen. Toisaalta tulos saattaa olla negatiivinen, mutta kliininen epäily kupasta on vahva. Tässä tapauksessa testi saatetaan joutua toistamaan tai kokeilemaan toista testiä.

Nopea plasman reagiinitesti on tästä huolimatta hyvin kätevä. Kuppa on erittäin herkästi tarttuva mutta hoidettavissa oleva tartuntatauti. Sen varhainen toteaminen ja hoito voi auttaa ehkäisemään vakavia komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.