Nivelrikon hoidon uudet edistysaskeleet

Madridissa toimivan asiantuntijan mukaan 5-10 vuoden päästä nivelrikkoa voidaan hidastaa sekä siten tarjota tästä ongelmasta kärsiville parempi elämänlaatu.
Nivelrikon hoidon uudet edistysaskeleet
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Aikainen diagnosointi on elintärkeä asia nivelrikon hallinnan kannalta. Kaikki edistysaskeleet kyseisen alueen parissa ovat olleet tärkeitä sen kannalta, että tästä sairaudesta kärsivien potilaiden elämänlaatua on voitu parantaa yhä enemmän.

röntgenkuva käsistä

 

Universidad Internacional Menéndez Pelayo -yliopistossa Madridissa työskentelevän asiantuntijan mukaan 5-10 vuoden kuluttua nivelrikkoa pystytään hidastamaan, ja siten tästä sairaudesta kärsiville voidaan tarjota olennaisesti parempi elämänlaatu.

Tällä hetkellä on lähes mahdotonta poistaa kyseistä kroonista ja rajoittavaa sairautta täydellisesti. Tiede on kuitenkin edennyt pienin askelin, ja tämä antaa toivoa nivelrikon kanssa kamppaileville.

Kuten asiantuntijat selittävät, nykyisin on tavallista diagnosoida kipu silloin, kun nivel on 30-prosenttisesti tuhoutunut. Jos sairaus voidaan kuitenkin havaita aikaisemmin, se todellisuus jonka potilas tulee nivelrikon kanssa kohtaamaan, on hyvin erilainen.

Tutkimukset muutamien viime vuosien aikana ovat antaneet erittäin hyviä tuloksia. Tässä artikkelissa haluamme siis kertoa, mitä kehitystä voi nivelrikon hoidossa tapahtua jo suhteellisen lyhyessä ajassa.

Nivelrikon tehokas hallinta tulee kohta olemaan todellisuutta

Nivelrikosta kärsii 52 % naisista, mutta vain 29 % miehistä. Sen ensimmäiset oireet ilmaantuvat yleensä 54-60 vuoden iässä, ja ne ilmenevät yleisesti ottaen seuraavan mukaisesti:

 • Nivelrikko on kaikkein tavallisinta käsissä (70 %).
 • Seuraavaksi se etenee jalkoihin (40 %).
 • Muita alueita, jotka kärsivät tästä sairaudesta eniten, ovat polvet ja lantio (10 % ja 3 %).

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan koko maailmassa 28 % ihmisistä kärsii nivelrikosta. On arvioitu, että 80 % yli 60-vuotiaista ihmisistä kärsii jossakin muodossa tästä sairaudesta. 

Kuten voit äskeisistä tiedoista huomata, tällä sairaudella on korkea ilmenemisen aste. Tunnemmekin kaikki varmasti jonkun sellaisen perheessämme tai ystäväpiirissämme, joka kärsii nivelrikosta. Me tiedämme myös, että moni lukijoistamme kärsii tästä sairaudesta, ja on alistunut sietämään ongelmaa hiljaisuudessa.

Avain tähän nivelten sairauteen on aikainen diagnosointi

Biomedical Institute of Protein Study -järjestöstä (INIBIC), joka sijaitsee Espanjan La Coruñassa, kerrotaan, että nivelrikko voidaan nähdä 5-10 vuoden kuluttua melkoisen toisenlaisella tavalla.

 • Nivelrikon hidastaminen tulee olemaan mahdollista siksi, että diagnosointi voidaan tehdä aikaisemmin.
 • Tällä hetkellä kehitetään diagnostiikkatyökaluja nivelrikon havaitsemiseksi. Ideana tässä on se, että yksinkertaisen verikokeen avulla voitaisiin tunnistaa kehossa kyseisen sairauden merkit.
 • Kuten tiedät, kun käymme lääkärissä apua saadaksemme, kyse on siitä että kipu on muuttunut jo sietämättömäksi. Kipu käsissä on nivelrikon edettyä tähän pisteeseen kauhea, kädet ovat tunnottomat öisin, ja niissä näkyy jo pieniä epämuodostumia.
 • Kun sairaus on tässä vaiheessa, on jo mahdotonta hidastaa sitä. Siksi onkin avainasia, että nivelrikon merkit voidaan tunnistaa niin aikaisessa vaiheessa kuin vain mahdollista. 

Proteominen tutkimus

Reumatologi Francisco Blancon mukaan, joka on INIBIC-keskuksen tieteellinen johtaja, ollaan saatu aikaiseksi suuria edistysaskeleita nivelrikon tutkimusta koskien.

 • Proteomiikka tarkoittaa proteiinien tutkimusta, ja tässä on kyse yhdistelmistä proteiineja, jotka on otettu ihmisen perimästä.
 • Proteominen tutkimus nivelrikkoa käsittävissä kudoksissa on mahdollistanut sen, että tieteilijät voivat tunnistaa biomarkkereita.
 • Nämä markkerit mahdollistavat diagnoosin nivelrikon aikaisissa vaiheissa, ja niillä on 96 %:n onnistumisaste.

Aikaisen diagnoosin avulla nivelrikon etenemistä voidaan hidastaa. Tieteilijät ovat arvioineet, että 5-10 vuoden kuluessa tulee olemaan saatavilla erittäin tehokkaita hoitoja tämän sairauden lievittämiseksi.

Nivelrikko noudattaa yleensä tiettyä hyökkäyksen kaavaa, ja tällöin vapautuu sellaisia aineita, jotka tuhoavat tervettä kudosta hiukan kerrallaan. Jos pystytään rokottamaan ihminen näitä aineita vastaan, voidaan sairauden etenemistä hidastaa.

 

nivelrikon hoidon tarkoituksiin verinäytteet

Miksi on tärkeää hallita nivelrikkoa?

Nivelrikko on kaikkein yleisimmillään erään tyypin reumaattinen sairaus, ja se on neljänneksi eniten ihmisen liikuntakyvyn rajoittumista aiheuttava sairaus. Kyseessä ei ole asia, joka kannattaa ottaa kevyesti, eikä se ole myöskään mikään yksinkertainen vaiva, joka koskettaa vain ikääntyneitä ihmisiä.

Joillakin nivelrikko liittyy mielessä vanhuksiin, ja on tärkeää muuttaa tätä käsitystä todellisuutta vastaavaksi.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että aktiivista elämääkin viettävät ihmiset voivat kärsiä tästä sairaudesta, joka rajoittaa liikkumiskyky suuresti.

 • Nivelrikko vie ihmiseltä elämänlaadun ja liikkuvuuden.
 • Ei voida unohtaa myöskään tämän sairauden aiheuttamia kustannuksia, sillä se vaatii leikkauksia, hoitoja, lääkkeitä ja muita rahaa edellyttäviä resursseja. Jos tutkimukseen olisi tehty enemmän sijoituksia, on mahdollista, että nivelrikkoa voitaisiin jo nyt hallita menestyksekkäästi.
 • Asiantuntijat arvioivat, että muutamassa vuodessa tämän sairauden diagnosointi on helpompaa. Tekijät kuten liikalihavuus tai urheilu (vaikka tämä kulostaakin kummalliselta) lisäävät todennäköisyyttä kärsiä nivelrikosta.
 • Tietyt geneettiset osatekijät yhdistettyinä henkilön elämäntyyliin tulevat ajan kuluessa tuhoamaan kehon tervettä kudosta.

 

nainen avojaloin rannalla

Lääketieteelliset instituutiot ovat tietoisia tästä ongelmasta, ja on elintärkeää, että pystytään pitämään nivelrikko “kurissa”, jotta potilaiden elämänlaadun huononemista voitaisiin välttää.  

Elämä kroonisen kivun ja kärsimyksen kanssa ei ole hyvää elämää, vaikka siihen saattaakin tottua.

Jäämme odottamaan lisätietoa, jotta voisimme kertoa teille nivelrikon hoidon edistysaskelista tarkemmin! 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • University of Nottingham. (2014, February 26). Progress in osteoarthritis pain relief signaled by new research. ScienceDaily. Retrieved February 22, 2019 from www.sciencedaily.com/releases/2014/02/140226074931.htm
 • National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases. (2010). What Is Osteoarthritis? U.S. Department of Health and Human Services, (November), 1–4.
 • Monfort, J., Garcia-Giralt, N., López-Armada, M. J., Monllau, J. C., Bonilla, A., Benito, P., & Blanco, F. J. (2006). Decreased metalloproteinase production as a response to mechanical pressure in human cartilage: A mechanism for homeostatic regulation. Arthritis Research and Therapy8(5). https://doi.org/10.1186/ar2042

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.