Logo image
Logo image

Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito lääkekasveilla

4 minuuttia
Lääkekasveilla on tulehduksenvastaisia vaikutuksia, jotka voivat auttaa lievittämään nivelreuman aiheuttamaa kipua. On kuitenkin erittäin tärkeää ensin punnita sen mahdolliset haittavaikutukset ja arvioida oikea annostus.
Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito lääkekasveilla
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Lääkekasveja on käytetty jo muinaisista ajoista asti lisäapuna nivelreuman aiheuttaman kivun hoidossa. Vaikka nivelreuman hoitoon kuuluu useita lääkkeitä, oireita voidaan hillitä myös tietyillä tulehdusta torjuvilla kasveilla. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, kuinka nivelreuman aiheuttaman kivun hoito onnistuu lääkekasveilla.

Yhä useampi potilas on kiinnostunut näistä luontaishoidoista, joita pidetään usein tehokkaana apuna vaikeiden kipujaksojen hillitsemisessä. Monissa tapauksissa niihin liitetyistä hyödyistä ei kuitenkaan ole tieteellistä näyttöä. Ennen käyttöä tulisikin aina kysyä lääkäriltä niiden mahdollisista haittavaikutuksista tai yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa.

Tämä mielessä pitäen perehdymme nyt tarkemmin nivelreumaan ja siihen, kuinka nivelreuman aiheuttaman kivun hoito onnistuu lääkekasveilla.

Mikä on nivelreuma?

Some figure
Nivelreuma aiheuttaa nivelten asteittaista heikentymistä molemmilla puolilla kehoa.

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka aiheuttaa nivelten kipua ja heikentymistä. Se vaikuttaa useimmiten molemmille puolille kehoa ja kehittyy vähitellen. Jos siis yksi nivel sairastuu, myös kehon vastakkaisen puolen sama nivel sairastuu.

Oireiden kulusta johtuen sairautta pidetään kroonisena. Monet potilaat menettävät jopa kykynsä suoriutua arjen askareista. Kipua voi ilmetä myös aika ajoin niin, että voimakkaat kipujaksot ja kivuttomat kaudet vuorottelevat.

Nivelreuman oireet

Nivelreuman oireet voivat olla lieviä tai voimakkaita riippuen sairauden etenemisen vaikeusasteesta. Kipukriisit on yleensä mahdollista välttää, jos potilaat saavat diagnoosin ajoissa. Vaikka kipu siis alussa katoaakin, on suositeltavaa mennä lääkäriin.

Nivelreuman oireita ovat:

  • Nivelkipu toisella tai molemmilla puolilla kehoa
  • Nivelten turvotus
  • Jäykkyys
  • Nivelten toiminnan menetys
  • Pitkittynyt väsymys

Kannattaa lukea myös: Nivelreuman hoito kotikonsteilla

Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito lääkekasveilla

Lääkekasveista valmistetut luontaishoidot ovat hyvä lisäapu nivelreuman aiheuttaman kivun hallintaan. Vaikka niiden tehosta on vain kokemuksiin perustuvaa näyttöä, monet potilaat väittävät tilansa kohentuneen niiden käytön jälkeen.

Jos lääkärisi siis toteaa, että lääkekasvien käyttöön ei liity kohdallasi mitään haittaa tai esteitä, ne voivat olla hyvä vaihtoehto tehostamaan sairauden hoitoa. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin ensin varmistaa, että niihin ei liity sivuvaikutuksia tai yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

1. Aloe vera

Some figure
Asiantuntijat ovat myöntäneet, että aloe vera -geelillä on tulehdusta torjuvia ja rauhoittavia vaikutuksia.

Aloe vera on yksi suosituimmista lääkekasveista sairauksien hoidossa. Se on tunnettu jo muinaisajoista asti ravitsemuksellisten hyötyjensä ansiosta, mutta se on edelleen toimiva vaihtoehtoinen hoito satoihin eri vaivoihin.

Näiden hyötyjen joukosta on tärkeää korostaa sen rauhoittavaa vaikutusta. Sen sisältämän geelin ulkoinen käyttö saattaa auttaa hillitsemään nivelreuman aiheuttamaa kipua. Se vilkastaa myös verenkiertoa ja ehkäisee iho-ongelmia kuten psoriaasia ja allergioita.

Kuinka sitä käytetään

  • Erota reilu määrä aloe vera -geeliä kasvin lehdestä ja hiero sitä hellävaraisesti niveliin.
  • Toista hoito joka ilta ennen nukkumaanmenoa.

3. Perunkynsiliaani

Nilvereumayhdistys uskoo, että perunkynsiliaani saattaa olla hyödyllinen tulehduksen ja kivun lievittämisessä. Tulehdusta torjuvien ja kipua lievittävien ominaisuuksiensa ansiosta perunkynsiliaani voi auttaa saamaan nivelreuman aiheuttaman kivun hallintaan. Yhdistyksen mukaan eräs tutkimus onkin osoittanut, että se voi auttaa vähentämään sairauden aiheuttamaa tulehdusta.

Kuinka sitä käytetään

  • Kasvin hyödyt saa käyttöönsä useilla tavoilla. Sitä löytyy ensinnäkin uutteina tai voiteina ulkoiseen käyttöön.
  • Voit myös valmistaa teetä yhdestä teelusikallisesta kasvia kupilliseen kiehuvaa vettä. Juo kahdesti päivässä.
  • Voit lisäksi ostaa sitä tabletteina tai kapseleina, jotka tulee ottaa ohjeiden mukaan.

3. Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito inkiväärillä

Some figure
Viimeisimmät tutkimukset vahvistavat, että inkiväärillä on tulehdusta säätelevä vaikutus.

Yksi parhaista luontaishoidoista nivelreuman oireiden vähentämiseen on kiistatta inkivääri. Koska se sisältää merkittävän määrän gingerolia, sillä on tulehdusta lievittävä vaikutus, joka vähentää turvotusta, jäykkyyttä ja kipua. Sen vaikutuksista nivelreumapotilaisiin on saatu myös tutkimuksissa lupaavia tuloksia.

Kuinka sitä käytetään

  • Perinteinen keino käyttää tätä maustetta on teessä, jota on erittäin helppo valmistaa. Kaada vain teelusikallinen inkivääriä kupilliseen kiehuvaa vettä ja juo kahdesta kolmeen kertaan päivässä.
  • Inkivääriä saa myös lisäravinteina ja tabletteina.
  • Sen öljyä voi käyttää paikallisesti iholla.

Käy tutustumassa myös tähän artikkeliin: Hoida nivelreumaa ja elä elämääsi kuten ennen

5. Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito vihreän teen avulla

Vaikka vihreä tee nousi suosioon sen hoikistavista ominaisuuksista johtuen, se on myös oiva apu nivelreuman aiheuttaman kivun hallintaan. Tämä johtuu sen antioksidatiivisesta vaikutuksesta ja tulehdusta lievittävistä yhdisteistä, jotka auttavat suojaamaan niveliä.

Kuinka sitä käytetään

  • Voit nauttia sitä teenä, tabletteina tai uutteina. Oikean annoksen määrää lääkäri.

5. Nivelreuman aiheuttaman kivun hoito: pajunkuori

Some figure
Pajunkuori sisältää salisyylihappoa, hyvin voimakasta tulehdusta lievittävää ainetta.

Tämä lääkekasvi on yksi tunnetuimmista kasveista tulehduksen torjuntaan. Sen uutteet sisältävät kipua ja tulehdusta lievittäviä tekijöitä. Sitä onkin käytetty jo muinaisista ajoista asti muun muassa nivelongelmien, päänsäryn tai niskakivun hoitoon.

Kuinka sitä käytetään

  • Voit valmistaa pajunkuoresta teetä laittamalla sitä teelusikallisen kupilliseen vettä. Sitä tulisi mieluiten juoda kahdesti päivässä.
  • Toinen vaihtoehto on ostaa tabletteja tai lisäravinteita (noudattaen annostusohjeita).

Varoitus: Pajunkuorta ei tule käyttää liikaa. Yliannostus voi aiheuttaa ihottumaa ja muita tulehduksen merkkejä. Sitä ei tulisi ottaa silloin, jos on allerginen aspiriinille tai käyttää hyytymisenestolääkkeitä.

Vielä lopuksi

Yrttilääkintä on saanut enemmän hyväksyntää lääkäreiden keskuudessa viime vuosina. Jotkut lääkärit saattavat jopa ehdottaa tiettyjä kasveja lisäavuksi nivelreuman hoitoon. Ne eivät kuitenkaan korvaa reseptilääkkeitä. Niiden potentiaalinen vaikutus tulee myös ensin arvioida lääkärin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Choudhary, M., Kumar, V., Malhotra, H., & Singh, S. (2015). Medicinal plants with potential anti-arthritic activity: Journal of Intercultural Ethnopharmacology. https://doi.org/10.5455/jice.20150313021918
  • Sandoval, M., Okuhama, N. N., Zhang, X. J., Condezo, L. A., Lao, J., Angeles, F. M., … Miller, M. J. S. (2002). Anti-inflammatory and antioxidant activities of cat’s claw (Uncaria tomentosa and Uncaria guianensis) are independent of their alkaloid content. Phytomedicine. https://doi.org/10.1078/0944-7113-00117
  • Funk, J. L., Frye, J. B., Oyarzo, J. N., Chen, J., Zhang, H., & Timmermann, B. N. (2016). Anti-inflammatory effects of the essential oils of ginger (Zingiber officinale Roscoe) in experimental rheumatoid arthritis. PharmaNutrition. https://doi.org/10.1016/j.phanu.2016.02.004
  • Singh, R., Akhtar, N., & Haqqi, T. M. (2010). Green tea polyphenol epigallocatechi3-gallate: Inflammation and arthritis. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2010.04.013
  • Chrubasik, J. E., Roufogalis, B. D., & Chrabasik, S. (2007). Evidence of effectiveness of herbal antiinflammatory drugs in the treatment of painful osteoarthritis and chronic low back pain. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2142
  • Shara, M., & Stohs, S. J. (2015). Efficacy and Safety of White Willow Bark (Salix alba) Extracts. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.5377
  • Clínica Mayo. Artritis Reumatoide. (2019). Recuperado el 13 de octubre de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648#:~:text=La%20osteoartritis%2C%20la%20forma%20m%C3%A1s,y%20causa%20dolor%20e%20hinchaz%C3%B3n.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.