Logo image
Logo image

Nifedipiini – ominaisuudet ja käytön aiheet

3 minuuttia
Ota huomioon ennen nifedipiini-hoidon aloittamista, että sen käyttöön liittyy joskus esteitä johtuen sen sivuvaikutuksista. Tämän päivän artikkelissa kerromme lisää tästä lääkkeestä.
Nifedipiini – ominaisuudet ja käytön aiheet
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nifedipiini on kalsiumantagonisti, joka kuuluu dihydropyridiinien lääkeryhmään. Sillä on ääreisverisuonia laajentava ja verenpainetta alentava vaikutus, kuten myös vähäinen negatiivinen inotrooppinen vaikutus.

Näiden vaikutusten vuoksi lääkärit määräävät tätä lääkettä rasitusrintakivun ja korkean verenpaineen hoitoon. Saatavilla on myös nopeasti vapautuvia kapseleita, jotka ovat hyödyllisiä Raynaud’n oireyhtymän hoidossa.

Lääkettä voidaan ottaa suun kautta tai asettamalla kielen alle. Potilaat, jotka eivät pysty nielemään, valitsevat tämän toisen vaihtoehdon, esimerkiksi hypertensiivisessä kriisissä.

Kielenalainen antoreitti voi kuitenkin olla vaarallinen eikä sitä laajalti suositella. Tämä johtuu siitä, että sen aikaansaama hypotensiivinen reaktio on voimakas ja usein vaikea kontrolloida.

Lisäksi tulee huomioida, että nifedipiinin ja greippimehun (kuten myös nifedipiinin ja muiden maksa-aineenvaihduntaa estävien aineiden) yhtäaikainen käyttö ei kannata. Tämä johtuu siitä, että lääkkeen pitoisuus voi nousta huomattavasti ja johtaa myrkytykseen.

Mikä on Raynaud’n oireyhtymä?

Raynaud’n oireyhtymä on harvinainen sairaus, joka vaikuttaa sormien ja varpaiden verisuoniin. Ne kaventuvat silloin, kun henkilöllä on kylmä tai hän on stressaantunut. Veri ei pysty kiertämään kunnolla tästä verisuonten supistumisesta johtuen, minkä seurauksena alue muuttuu valkoiseksi ja sinertäväksi.

Kun suonten supistuminen lakkaa, iho muuttuu punaiseksi ja potilas saattaa tuntea kihelmöintiä ja tykytystä. Kun tämä tilanne pahenee, se voi johtaa ihon haavaumiin ja jopa kudosten kuolioon.

Raynaud’n oireyhtymän aiheuttajia ei vielä tunneta. Lisäksi on osattava erottaa toisistaan primaarinen ja sekundaarinen Raynaud. Ensimmäinen on yleisempi muoto eikä liity toiseen sairauteen.

Sen sijaan sekundaarinen Raynaud johtuu jostakin diagnosoimattomasta ongelmasta. Se on tavallisesti vakavampi kuin primaarinen muoto, vaikka se onkin harvinaisempi. Tämän oireyhtymän voivat aiheuttaa muun muassa seuraavat sairaudet ja tekijät:

 • Sidekudossairaudet
 • Valtimosairaudet
 • Rannekanavaoireyhtymä
 • Tupakointi
 • Käsi- ja sormivammat

Tutustu: 4 tapaa hoitaa korkeaa verenpainetta valkosipulilla

Toimintamekanismi – kuinka nifedipiini vaikuttaa?

Some figure

Nifedipiini, kuten yllä mainittiin, kuuluu kalsiumantagonisteihin. Tämä lääkeryhmä vähentää kalsiumin pääsyä sydänlihassoluihin ja verisuoniin johtuen jännitteestä riippuvien kalsiumkanavien salpaamisesta.

Nifedipiini kuuluu erityisesti dihydropyridiinien ryhmään. Se vaikuttaa pääosin ääreisverenkierrossa rentouttamalla suonten sileää lihaskudosta ja aikaansaamalla valtimoiden laajenemista kahdella tasolla:

 • Periferaalinen vasodilaatio. Lääke vähentää jälkikuorman vastusta. Tästä syystä nifedipiini auttaa potilaita, joilla on korkea verenpaine ja Raynaud’n oireyhtymä.
 • Sepelvaltimon vasodilaatio. Tässä tapauksessa lääke lisää sepelvaltimon verenkiertoa ja sydänlihaksen hapensaantia. Tästä syystä lääke on tehokas rasitusrintakivun hoidossa.

Se voi myös vähentää sydämen johtumista ja supistumiskykyä, vaikkakin vain hieman.

Lue myös: Vältä näitä asioita, jos kärsit korkeasta verenpaineesta

Nifedipiini: käytön esteet ja haittavaikutukset

Some figure

Ennen kuin aloitat hoidon tällä lääkkeellä, ota huomioon nämä käytön esteet, jotka johtuvat sen mahdollisista haittavaikutuksista. Mikä tärkeintä, potilaan ei tulisi ottaa nifedipiiniä silloin, jos hän on sille allerginen.

Raskaana olevien tai imettävien naisten tulisi välttää tämän lääkkeen käyttöä, sillä se voi vaikuttaa haitallisesti vauvaan. Muista tähän lääkeryhmään kuuluvista lääkkeistä saatavan tiedon perusteella myös rifampisiini-kuurilla olevien ihmisten tulisi välttää nifedipiiniä.

Muiden markkinoilla olevien lääkkeiden tavoin nifedipiinikin voi aiheuttaa joitakin sivuvaikutuksia, jotka tulee ottaa huomioon. Niitä ovat:

 • Vasodilaatioon liittyvät verisuoniongelmat, kuten huimaus, päänsärky ja perifeerinen ödeema
 • Sydänhäiriöt kuten tykytykset, alhainen verenpaine ja sydämen vajaatoiminta
 • Ruoansulatuskanavan muutokset
 • Hermoston muutokset, kuten ahdistus ja unettomuus

Yhteenveto

Nifedipiini on lääke, jota käytetään pääosin korkean verenpaineen, Raynaud’n oireyhtymän ja rasitusrintakivun hoidossa. Lääkkeen voimakkaiden vaikutusten vuoksi sen käytön kanssa on oltava erityisen varovainen.

Ota yhteyttä lääkäriin tai apteekkariin, jos sinulla on mitään kysyttävää tästä lääkkeestä, ja noudata aina asiantuntijoiden sinulle antamia ohjeita.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
 • Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
 • Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.