Neljä neuvoa vähentämään kuukautisvuotoa
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas
Emättimen vuotojen yksi tehtävä on suojella emätintä mahdollisilta tulehduksilta sekä pitää se puhtaana ja kosteana. Kuukautisvuoto saattaa kuitenkin voimistua erittäin runsaaksi haitaten naisen elämää. Annamme neljä luonnollista keinoa, jotka auttavat vähentämään kuukautisvuotoa.
Kehossamme erittyy estrogeeniä, joka säätelee kuukautisvuodon määrää ja ovulaatiota. Estrogeenin määrän muutokset vaikuttavat suoraan siihen, minkälaiset kuukautiset tulevat olemaan ja siten myös elämänlaatuun.
Neuvoja kuukautisvuodon vähentämiseen
Ensimmäinen tehtäväsi on käydä gynekologilla, mikäli kuukautiset ovat runsaat ja kivuliaat. Lääkäri voi rajata pois vakavammat sairaudet, jotka voivat vaikuttaa runsaisiin kuukautisiin. Vasta sitten voit ottaa muut neuvomme käyttöösi vähentääksesi kuukautisvuodon määrää.
1. Paranna ruokavaliota
Valitse terveellisiä ruokia joissa on paljon ravinteita, kuten proteiinia, rautaa ja kalkkia. Raudalla on tärkeä tehtävä punasolujen syntymisessä, joten raudan puute voi aiheuttaa runsasta verenvuotoa. C-vitamiini toimii raudan kanssa yhteistyössä, sillä se auttaa rautaa imeytymään.
Sisällyttämällä seuraavia ruoka-aineita ruokavalioosi pystyt vähentämään runsaita kuukautisia:
- saksanpähkinä
- vihreät kasvikset
- jogurtti
- juusto
- appelsiini
- mansikka
- kirsikka
- aprikoosi
Käy lukemassa lisää pähkinöistä: Nämä pähkinät ovat uskomattomia terveydellesi
2. Ota ravintolisiä
Voit tehostaa raudan ja mineraalien saantia ottamalla ravintolisiä, jotka sisältävät raudan lisäksi magnesiumia, sinkkiä, kalkkia ja B6-vitamiinia. Voit valita monivitamiinin tai ottaa niitä erikseen.
Rauta auttaa vähentämään runsasta kuukautisvuotoa. B-vitamiini auttaa maksaa puhdistamaan elimistöstä liiallista estrogeenin määrää ja edistämään prostaglandiinin synteesiä, joka on vähentää veritulppia.
3. Tee yrttiteetä
Yrttejä on käytetty vuosituhansien ajan säätelemään kohdun vuotoa. Yrteillä voi korjata hormonien epätasapainoa ja säädellä runsasta kuukautisvuotoa.
Nauti alla mainittuja yrttiteelaatuja. Ne ovat erinomaisia lievittämään kipua, auttavat progesteronin tuotannossa sekä rentouttavat kohdun lihaksia:
- poimulehti
- lutukka
- siveydenpuu
- kaneli
- vadelman lehti
4. Käytä kylmäpussia
Kylmähoito vähentää verenvuotoa ja kipua ja tulehdusta, sillä kylmä supistaa verisuonia ja näin verenvuoto vähenee.
Aseta jääpalapussi alavatsan päälle. Jätä se enintään 20 min ajaksi ja käytä uudelleen 2-4 tunnin välein kunnes oireet helpottavat. Jos jääpussi tuntuu liian kylmälle tai iho muuttuu tunnottomaksi, älä käytä jääpussia.
Suosittelemme lukemaan: Jos sinulla on virtsatietulehdus, vältä näitä ruokia
Mikä on normaalia?
Monet naiset ovat huolissaan siitä, minkälainen ja kuinka suuri määrä kuukautisvuotoa on normaalia, sillä he eivät tiedä ja sitä on vaikea verrata. Tämä voi vaihdella riippuen kuukautiskierron pituudesta sekä kuukautisten voimakkuudesta ja kestosta.
Kuukautisten välin tulisi olla 21-35 päivää. Kuukautisten määrä on yleensä 30-80 ml ja kesto 3-7 päivää. Joillain naisilla voi tulla välivuotoa ovulaation aikana, jolloin vuotoa tulee vain vähän ja se on ruskeaa.
Kuukautisten häiriöitä ovat yli seitsemän päivää kestävät kuukautiset, alle kolme päivää kestävät kuukautiset ja yli 35 päivän välein tulevat kuukautiset. Yli 80 ml vuotavat kuukautiset ovat liian runsaat. Joillain naisilla voi tulla erittäin niukat kuukautiset. Kysy gynekologilta mikäli epäilet että sinulla on kuukautisten häiriötila.
Naisen terveys
Ota oma tilanne hallintaan ja tee tarvittavia toimenpiteitä, koska runsaat tai pitkäkestoiset kuukautiset vaikuttavat päivittäiseen elämääsi, sekä fyysiseen että henkiseen terveyteen ja myös sosiaaliseen elämääsi.
Ne voivat aiheuttaa vakavia terveysongelmia, kuten raudan puutteesta syntyvää anemiaa. Yleensä kuukautisista tulevia oireita ovat huimaus, väsymys, päänsärky, hengenahdistus, samea näkökyky ja rytmihäiriö.
Mikäli kuukautiskierron vaivat eivät johdu vakavasta, lääkkeillä hoidettavasta sairaudesta, voi kokeilla edellä mainitsemiamme neljää neuvoa kuukautiskiertosi parantamiseen. Näin voit elää helpompaa elämää kun punainen lippu on salossa ja nauttia olostasi olla nainen.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Enciso FB, Crespo LP, Acuña JC. Clasificación y nomenclatura de las alteraciones menstruales. Ginecología y Obstetricia de México 2007; 75 (10): 641-651. Available at: https://nietoeditores.com.mx/nieto/Ginecologia/2007/numero%2010/femego10_octubre.pdf#page=73. Accessed 11/27, 2018.
- Mayo Clinic. Menorragia (sangrado menstrual intenso). 2018. Available at: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829. Accessed 11/27, 2018.
- Zanin L, Paez A, Correa C, De Bortoli M. Ciclo menstrual: sintomatología y regularidad del estilo de vida diario. Fundamentos en Humanidades 2011; 12 (24). Available at: https://www.redalyc.org/html/184/18426920004/. Accessed 11/27, 2018.
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Sangrado menstrual abundante. (2020). recuperado el 19 de enero de 2021. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/blooddisorders/women/menorrhagia.html
- Livdans-Forret, A. B., Harvey, P. J., & Larkin-Thier, S. M. (2007). Menorrhagia: a synopsis of management focusing on herbal and nutritional supplements, and chiropractic. The Journal of the Canadian Chiropractic Association, 51(4), 235–246.
- National Health Services. Heavy Periods. (2018). Recuperado el 19 de enero de 2021. https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/treatment/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.