Navan puhdistus luonnollisesti kolmella aineella
Puhdistatko koskaan napaasi? Kuivaatko sen hyvin suihkun tai kylvyn jälkeen? Luultavasti et. Napa on sellainen kehonosa, joka jätetään usein huomiotta. Puhdas napa auttaa kuitenkin pienentämään eri infektioiden riskiä, mistä syystä siitä huolehtiminen on tärkeää. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka navan puhdistus onnistuu luonnollisesti.
Navan puhdistus luonnollisesti
Napa kerää yleensä likaa ja kosteutta, mikä tekee siitä täydellisen kasvualustan bakteereille. Tämä voi johtaa omfaliittiin eli navan tulehdukseen.
Napa voi likaantua erilaisista kankaista, hiekasta, luonnostaan irtoilevista ihosoluista ja ihon tuottamasta talista johtuen. Liiallinen lika navassa voi johtaa kutinaan, punoitukseen ja liialliseen kuivuuteen. Jos hygienia on puutteellista, bakteerit pääsevät lisääntymään, mikä voi johtaa sieneen ja tulehduksiin ja tämän myötä myös pahoihin hajuihin.
Navan puhdistus huolellisesti päivittäin onkin tärkeää, ja napa on suihkun tai kylvyn jälkeen myös kuivattava hyvin.
Katsotaan seuraavaksi, kuinka navan puhdistus onnistuu luonnollisesti.
Kannattaa lukea myös tämä artikkeli: 5 tavallista haitallista tottumusta suihkussa
1. Teepuuöljy
Yksi teepuuöljyn mahtava ominaisuus on se, että se tappaa sientä. Se onkin näin ollen loistava apu infektioihin ja sieniin, jotka voivat saada alkunsa navan puutteellisesta hygieniasta.
- Paras tapa käyttää teepuuöljyä navan puhdistukseen on levittää sitä napaan pieni tippa vanupuikon avulla.
- Puhdista napa sillä huolellisesti.
- Älä käytä öljyä liikaa, sillä se voi ärsyttää navan herkkää ihoa.
2. Rosmariinialkoholi
Rosmariinialkoholi on loistava hoito napatulehdukseen. Jos napa haisee pahalle, käytä rosmariinialkoholia sen puhdistukseen ja hajun eliminoimiseen miellyttävällä tuoksulla.
Rosmariinilla on mahtavia aromaattisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä lähes välttämättömän tuotteen tällaisiin ongelmiin. Se on yksi parhaista vaihtoehdoista navan puhdistamiseen ja desinfiointiin. Se pitää epäpuhtaudet ja pahat hajut poissa jo pieninä määrinä, eikä se myöskään vahingoita navan herkkää ihoa.
- Levitä rosmariinialkoholia napaan vanupuikon avulla.
- Suosittelemme tätä ennen pesemään navan saippualla ja kuivaamaan sen hyvin.
3. Navan puhdistus kookosöljyllä
Viimeinen luonnonmukainen keino navan puhdistamiseen on kookosöljy. Sitä tulisi kuitenkin käyttää ainoastaan sen jälkeen, kun napa on desinfioitu joko teepuuöjyllä tai rosmariinialkoholilla.
Moni hyödyntää kookosöljyä päivittäin sen kosteuttavien ominaisuuksien vuoksi. Sillä on myös bakteereja vähentäviä vaikutuksia, joista voi olla apua navassa pesinneisiin bakteereihin. Tästä syystä sitä tulisi käyttää vasta sen jälkeen, kun alue on puhdistettu ensin yllä mainituilla vaihtoehdoilla. Näin hoidat navasta pois infektiot ja muut ongelmat.
Tutustu: Stimuloi hiusten kasvua kookosöljyllä ja rosmariinilla
Kiinnitä huomiota jokaiseen kehonosaan, myös napaan
Voi olla, ettet tähän asti ollut edes tajunnut unohtaneesi täysin huolehtia navastasi. Navan puhdistus ja sen kuivaus pesun jälkeen on silti äärimmäisen tärkeää.
Jos olet kärsinyt navan alueen ärsytyksestä, kutinasta tai punoituksesta aiemmin, suosittelemme käyttämään näitä menetelmiä vähintään kerran viikossa. Näin pienennät infektioiden riskiä navassa.
Jos sinulla on jo oireita, jotka kertovat mahdollisesta terveysongelmasta, älä epäröi mennä lääkäriin. Lääkäri voi määrätä sopivan voiteen infektion hoitamiseksi. Muista sitten jatkossa tässä artikkelissa jakamamme neuvot, jotta infektio ei puhkea uudestaan.
Kuuluuko navan puhdistus sinun pesurutiineihisi? Kuinka teet sen?
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Galindo, J., González, N., Delgado, D., Sosa, A., González, R., Torres, V., … & Cairo, J. (2009). Efecto del aceite de coco en la población de bacterias metanogénicas y su relación con otros grupos microbianos del rumen en condiciones in vitro. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 43(2).
- Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica, 16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
- Pérez Mendoza, Magdialis, & Berasategui Hernández, Kenia. (2015). Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica, 19(3), 157-159. Recuperado en 28 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es&tlng=es.
-
Terzi V, Morcia C, Faccioli P, Valè G, Tacconi G, Malnati M. In vitro antifungal activity of the tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oil and its major components against plant pathogens. Lett Appl Microbiol. 2007;44(6):613-618. doi:10.1111/j.1472-765X.2007.02128.x
-
Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.