Nämä 6 tapaa katkeroittavat elämääsi
Monesti tunnet olosi surulliseksi, ahdistuneeksi tai vihaiseksi, etkä oikein tiedä miksi. Ehkä se johtuu siitä, että tietyt päivittäiset haitalliset tilanteet vievät sinut mukanaan. Tässä artikkelissa kerromme sinulle mitkä tavat katkeroittavat elämääsi, jotta voit tunnistaa ja poistaa ne.
Kiinnitä huomiota näihin tapoihin, koska ne katkeroittavat elämääsi
Vaikuttaa siltä, että on paljon helpompaa nähdä asioiden negatiiviset puolet kuin positiiviset… Keskityt siihen mikä on väärin, esteisiin jotka estävät sinua siirtymästä eteenpäin tai ongelmiin ja vaikeuksiin.
Usko tai älä, olemme vastuussa omasta epäonnestamme.
Tarkista mitkä tavat katkeroittavat elämääsi ja tee parhaasi niiden poistamiseksi päivittäisestä elämästäsi. Muutoksen ensimmäinen askel on olla tietoinen niistä tavoista.
Haluatko tietää lisää? Lue: Itsetunto on avain onnellisuuteen
1. Itsesi vertaaminen muihin
Jokainen ihminen on erityinen ja ainutlaatuinen. Vietämme kuitenkin paljon aikaa vertailemalla itseämme muihin: olen lyhyempi, lihavampi, tyhmempi, varattomampi…
Vaikka vertailu voi auttaa joissakin tapauksissa, esimerkiksi kun päätämme minkä tuotteen valitsemme tai mikä työ sopii meille, on tosiasia se, että itsesi vertaaminen muihin ei ole positiivista ja se katkeroittaa elämääsi.
On ilmiselvää, että muilla on taitoja joita sinulla ei ole, mutta muista, että sinulla on taitoja joita muilla ei ole. Se on eräänlainen “tasapaino“.
Älä tunne olevasi kenenkään alapuolella, älä vähättele saavutuksiasi tai ajattele, että sinun ongelmasi ovat suurempia kuin muiden ihmisten ongelmat.
2. Ajattelet, että elämä on rankkaa
Kyseessä on ajatus, joka on juurtunut meihin jo lapsesta asti: sinun täytyy tehdä kovasti töitä elämisen eteen, mikään ei tule ilmaiseksi, kaikki on vaikeaa, meidän täytyy päästä monien esteiden yli ja niin edelleen.
Asiat eivät ole yksinkertaisia, mutta ihmiset eivät myöskään kärsi jatkuvasti.
Jopa suuresta traumasta kärsineet ihmiset ovat pystyneet siirtymään eteenpäin ja nauttimaan elämän meille päivittäin antamista pienistä asioista.
Ehkä siksi että keskityt negatiiviseen, et tajua että olemassaolosi voi olla todella helppoa.
Jos myös sanot, että “elämä on rankkaa”, keksit vain tekosyitä, kun jokin ei suju hyvin. Olet uhri, ja vain istut toimettomana sen sijaan että ratkaisisit ongelman.
3. Perfektionismi
Perfektionistit eivät tee kaikkea täydellisesti… mutta he haluavat kaiken olevan täydellistä. Se vaikuttaa selvältä, mutta niiden välinen ero on iso ja sinun pitäisi tunnistaa se.
Jos olet huolissasi siitä, että kaikki ei mene odotusten mukaisesti, jos et hyväksy haasteita tai projekteja, koska sinua pelottaa tai jos tunnet, että keskiverto ei ole sallittua, tiedät varmasti olevasi perfektionisti.
Miksi nämä tavat katkeroittavat elämääsi? Koska sinä:
- Et pidä hauskaa tehdessäsi asioita
- Et hyväksy virheitä
- Haluat pitää kaiken hallinnassa
- Pusket itseäsi ja muita liian kovasti
- Olet “ääriajattelija”, joka ei hyväksy vivahteita (musta tai valkoinen, kaikki tai ei mitään, sinun puolellasi tai sinua vastaan ja niin edelleen)
Ei ole väärin pyrkiä täydellisyyteen tai erinomaisuuteen siinä mitä teet. Ongelma on kuitenkin siinä, kuinka käsittelet tilanteen.
Tämän prosessin aikana käyt luultavasti läpi rankkoja aikoja, olet huonolla tuulella, et voi nukkua tai pelkäät tekeväsi virheitä. Se on perfektionismin negatiivinen puoli.
4. Anteeksiantamattomuus
Kun et anna anteeksi muille tai itsellesi, luot halveksuntaa, kipua ja tuskaa. Nämä tunteet muuttuvat katkeruudeksi ja epäonneksi.
Kaikki mitä pidät loukkaavana tai mikä on saanut sinut kärsimään, voi muuttua “haamuksi”, joka kummittelee sinua varjoissa ja voi ilmestyä koska vain katkeroittamaan elämääsi.
Anteeksi antaminen ei ole helppo tehtävä, koska sinua sattuu tai koska ajattelet, että muut tulevat satuttamaan sinua uudestaan. Sinun täytyy kuitenkin antaa anteeksi voidaksesi parantaa itsesi ja ymmärtääksesi, että muut voivat tehdä virheitä.
Kun olet oikeasti antanut anteeksi, tunnet suurta helpotusta ja taakka poistuu harteiltasi.
5. Viivyttely
Tämä on yksi tavoista, joka katkeroittaa elämääsi, koska se ei anna sinun suorittaa mitään tehtävää loppuun tarkoittaen sitä, että tulet aina olemaan “jäljessä asioissa”.
Viivyttelystä voi tulla päivittäinen ongelma ja sitä aiheuttavat usein epäonnistumisen pelko tai epäilykset omista kyvyistäsi.
Tehtävien välttely toimii sinua vastaan, koska sinun täytyy kuitenkin yhä tehdä ne jossakin vaiheessa ja se tarkoittaa sitä, että sinun täytyy käyttää viikonloppu työskennellen tai siivoten aamunkoittoon asti.
Kun asiat tai tehtävät kasaantuvat, tunnet olosi stressaantuneeksi, ahdistuneeksi ja oikukkaaksi.
Tämän asenteen muuttamiseksi sinun täytyy ensin ymmärtää sen aiheuttaja.
Ehkä viivyttelet siksi, että et tiedä mistä aloittaa, tehtävä on todella vaikea tai tunnet olosi ylikuormittuneeksi. Sinulla ei ehkä ole kaikkia tarvittavia apuvälineitä tai et ehkä edes pidä siitä mitä sinun täytyy tehdä.
6. Syyllisyyden tunteminen
Syyllisyys on yksi isoimmista vihollisista ja se voi katkeroittaa elämääsi monella tapaa.
Ajattelet, että et ansaitse mitään, että et pysty saavuttamaan tavoitteitasi, että sinulla ei ole oikeutta olla onnellinen tai että sinun ei olisi pitänyt sanoa tai toimia sillä tavoin.
Itsesi vapauttaminen syyllisyydestä auttaa sinua tuntemaan olevasi vapaa ja onnellinen. Älä ole pahoillasi, jos asiat eivät suju hyvin tai mieti liikaa jotakin tapahtunutta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Daniels, B., & Hewitt, J. (1978). Anxiety and classroom examination performance. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/1097-4679(197804)34:2<340::AID-JCLP2270340215>3.0.CO;2-K
Wood, W., & Rünger, D. (2015). Psychology of Habit. Annual Review of Psychology. https://doi.org/10.1146/annurev-psych-122414-033417
Schwabe, L., & Wolf, O. T. (2013). Stress and multiple memory systems: From “thinking” to “doing.” Trends in Cognitive Sciences. https://doi.org/10.1016/j.tics.2012.12.001
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.