Näin pidät avokadon tuoreena
Useimmat ihmiset pitävät avokadoista eniten silloin kun ne ovat tuoreita, ja tämän tuoreuden varmistamiseksi on oleellista syödä kyseinen hedelmä mahdollisimman nopeasti sen leikkaamisen jälkeen. Joskus ei kuitenkaan ole järkevää syödä kokonaista avokadoa heti, mutta toisaalta et haluaisi heittää syömättä jäänyttä osaa roskikseenkaan. Miten avokadon tuoreutta voi pitkittää niin, että tästä loistavasta hedelmästä voisi nauttia hiukan pidempään?
Onneksi on olemassa paljon sellaisia niksejä, joiden avulla avokadojen hapettumista voi estää niin, että ne säilyvät raikkaina ja vihreinä pidemmän aikaa. Hyödynnä siis myös ylimääräiset avokadonpalat näiden helppojen ohjeiden avulla!
Jätä avokadon kivi paikoilleen
Ensimmäinen neuvomme tuoreuden säilyttämiseksi on seuraava: jätä toiseen puolikkaaseen hedelmän kivi paikoilleen.
Muista kuitenkin, että tämä neuvo toimii vain sillä kohdalla, joka on edelleen yhteydessä kiveen. Se alue, joka joutuu kosketuksiin ilman kanssa, tulee menettämään raikkautensa nopeasti ja hapettumaan.
Sipuliniksi
Tässä keinossa on kyse punasipulin käytöstä: leikkaa neljäsosa sipulia paloiksi ja laita palat sitten ilmatiiviin säilytysrasian pohjalle. Voit laittaa jäljelle jäävän avokadonpalan sipuleiden päälle niin, että kivi osoittaa ylöspäin. Sulje sitten rasia ja laita se jääkaappiin.
Tämä kikka on hyvin tehokas, sillä sipulin päästämät höyryt auttavat säilyttämään avokadohedelmän vihreän värin ja tuoreuden. Ainoa osa hedelmästä, joka on suorassa kontaktissa sipulin kanssa, on avokadon kuori, joten itse hedelmän maku ei tule muuttumaan tämän käsittelyn seurauksena. Voit myös käyttää sipulin hyödyksi jollakin ateriallasi säilytyksen jälkeen.
Oliiviöljy tuoreuden säilyttäjänä
Oliiviöljy on luonnontuote, joka ei muuta avokadon makua tai tuoksua – se ainoastaan pitää sen tuoreena. Jotta voisit hyödyntää oliiviöljyä parhaiten, laita sitä niille avokadon pinnoille, jotka haluat pitää tuoreina, ja laita hedelmä sitten ilmatiiviiseen säilytysrasiaan. Öljy pitää sen turvassa hapettumiselta ja kosketukselta ilman kanssa.Sitruunamehu
Toinen hyvä luonnollinen apu on sitruunamehu. Sitruunan sisältämä sitrushappo pystyy olennaisesti vähentämään avokadolle tapahtuvaa hapettumista. Tätä varten sinun tulisi ripotella sitruunamehua sille avokadon alueelle, jonka haluat säilyttää tuoreena.
Yksi vaihtoehto on laittaa suuri viipale sitruunaa avokadon päälle, mikäli on kyse sellaisesta palasta, jossa ei ole kiveä. Molemmissa keinoissa on kuitenkin tärkeää laittaa avokado ilmatiiviiseen purkkiin, jotta se säilyisi tuoreena – tällä tavalla hedelmä säilyy hyvänä 2-4 päivää, jos lämpötila on noin 4 °C.
Kylmä vesi
Tämä on hyvin yleinen keino monissa kodeissa ja ravintoloissa, ja tässä avokado laitetaan kylmään veteen, jotta se ei pääsisi kovin mittavaan kosketukseen hapen kanssa. Tällä tavalla suositellaan tehtäväksi vain silloin, jos jäljelle jäänyt avokadonpala tullaan käyttämään melko pian – vesi ei siis ole kovin tehokas hapettumisen estäjä.
Muovikääre
Muovinen kääre on myös yksi apu, jolla voit edistää avokadon säilymistä tuoreena pidempään. Peitä siis avokadonpalanen runsaalla määrällä muovia eli “elmukelmua”, ja laita se sitten jääkaappiin. Vaikka hedelmäpalan yläosa muuttuisikin mustaksi jo päivässä tai kahdessa, sinun tarvitsee vain poistaa ylin kerros, jotta saisit esille alla olevan vihreän värin.
Murskaa avokado
Jos et halua menettää yhtään jäljelle jääneestä avokadostasi, hyvä keino on valmistaa siitä herkullista guacamolea. Tätä varten sinun tarvitsee vain murskata avokado ja lisätä siihen yksi ruokalusikallinen limetinmehua jokaista puolikasta palaa kohden.
Mehun tuoma happo auttaa avokadoa pysymään ilman hapettumista ja värin muuttumista. Mutta jos haluat vielä tehokkaampaa säilymistä, laita murskaamasi avokado ilmatiiviiseen säilytysrasiaan, ja peitä se muovikääreellä ennen kannen sulkemista. Muovikääre ja kansi estävät hapen pääsyn avokadon pinnalle, ja siten hedelmä säilyy hapettumatta. Myöhemmin voit käyttää murskatun avokadon valmistaaksesi herkullista guacamolea, tai voit käyttää sitä esimerkiksi osana salaateissa.
Säilytä siis avokadosi parempana ja vihreämpänä pidempään – merkkaa muistiin nämä loistavat ja helpot kotikonstit!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Ioannou, I., & Ghoul, M. (2013). Prevention of enzymatic browning in fruits and vegetables. European Scientific Journal. http://doi.org/doi:10.1021/bk-1989-0405.ch003r10.1021/bk-1989-0405.ch003
- García, J. M., Seller, S., & Pérez-Camino, M. C. (1996). Influence of Fruit Ripening on Olive Oil Quality. Journal of Agricultural and Food Chemistry. http://doi.org/10.1021/jf950585u
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.