Logo image
Logo image

Näin löydät aikaa liikunnalle

3 minuuttia
Liikunta merkitsee parempaa elämänlaatua. Liikkumalla vähennät stressiä, stimuloit lihaksia sekä suojaat sydän- ja verisuoniterveyttäsi.
Näin löydät aikaa liikunnalle
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

On tärkeää, että käytämme aikamme hyvin. Loppujen lopuksi pyrimme aina saamaan kaiken irti jokaisesta päivästä. Mutta kun tulee aika valita yhden tai toisen tehtävän välillä, päätämme usein lykätä asioita, joita pidämme vähemmän tärkeinä. Siksi on tavallista, että ihmiset eivät löydä aikaa liikunnalle.

Käytämme usein tekosyynä työhön, kotiin tai kouluun liittyviä kiireitä ja unohdamme kuinka tärkeää on pitää huolta kehostamme. Tämä ulottuu fyysisen ulkonäön lisäksi emotionaaliseen ja psykologiseen hyvinvointiin sekä terveyteen. Sinun ei välttämättä tarvitse käydä kuntosalilla, koska myös kotona tehtävä liikuntaohjelma auttaa sinua sekä tuntemaan että näyttämään paremmalta.

Mutta kuinka löydät aikaa liikunnalle?

Lue tästä artikkelista!

Miksi et löydä aikaa liikunnalle?

Sinulla voi olla aikomus liikkua, mutta se ei riitä. Ei ole mitään syytä piiloutua ajanpuutteen taakse. Sen sijaan sinun täytyy motivoida itseäsi ja tehdä yksi tai kaksi uhrausta, vaikka oletkin hyvin kiireinen.

Liikunnan puute johtaa liikkumattomaan elämäntyyliin, mikä altistaa meidät kroonisille sairauksille, kuten liikalihavuudelle, lihasten surkastumiselle, stressille, ruoansulatushäiriöille ja osteoporoosille.

Maailman terveysjärjestön mukaan Euroopan alueella tapahtuu vähintään 600 000 ennenaikaista kuolemaa joka vuosi fyysisen passiivisuuden vuoksi. Tämän määrän arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti 1,9 miljoonaa. Samoin ne, jotka eivät harrasta urheilullista toimintaa, kuolevat todennäköisemmin ennenaikaisesti.

Tarkoituksena ei ole pelotella näillä numeroilla, vaan kannustaa ihmisiä syrjäyttämään esimerkiksi seuraavat argumentit:

  • Päivässä ei ole tarpeeksi tunteja.
  • Minulla ei ole rahaa maksaa kuntosalijäsenyyttä.
  • Työni on niin kuluttavaa.
  • Koulu jälkeen minulla ei ole tarpeeksi aikaa.
  • Liikunta saa minut nälkäiseksi enkä halua lihoa.

Tiedämme, että aikataulut ovat joskus monimutkaisia ​​ja 24 tuntia vaikuttaa riittämättömältä. Meillä ei kuitenkaan usein ole ongelmaa löytää aikaa sosiaalisen median tarkistamiseksi, elokuvien katsomiseen tai torkkumiseen. Kaikki tämä tapahtuu ennen liikuntaa.

Kyse on kuitenkin aikataulun uudelleenarvioinnista ja prioriteettien hallinnasta, mukaan lukien rutiini, ei väliä kuinka yksinkertainen se on.

Some figure
Mikäli et voi mennä ulos tai sinulla ei ole paljoa aikaa, voit tehdä liikuntaohjelman kotona.

Liikunnan merkitys

Liikunta ja oikeanlainen ruokavalio antavat enemmän energiaa, lievittävät stressiä ja johtavat terveelliseen painonhallintaan. Kun olemme aktiivisia, elämänlaatumme paranee. Liikuntaa harjoittavat henkilöt osoittavat itsehillintää ja pystyvät tekemään hyviä päätöksiä, kun he kehittävät kognitiivista kapasiteettia.

Lisäksi aivot erittävät endorfiineja liikuntarutiinin aikana ja sen jälkeen, mikä tuottaa emotionaalista hyvinvointia ja onnellisuutta, minimoiden masennuksen ja ahdistuksen oireet. Tutkimuksen mukaan rentoutumisen ja liikunnan välinen suhde on vahvistettu.

Tässä on lisää syitä löytää aika käyttää:

  • Parannat mielialaasi.
  • Se helpottaa unettomuutta.
  • Kannustat oppimista ja muistia.

5 vinkkiä, miten lopettaa tekosyyt ja löytää aikaa liikunnalle

Päinvastoin kuin monet ihmiset ajattelevat, liikunta auttaa kehoa toimimaan tehokkaasti. Saat energiaa selviytyäksesi loppupäivästä. Joten älä etsi tekosyitä; hyödynnä aikasi parhaalla mahdollisella tavalla noudattamalla seuraavia suosituksia:

1. Järjestä

Tarkista mihin käytät aikaa. Näin voit määrittää prioriteetit uudelleen. Aloita kirjoittamalla luettelo asioista joita teet ja poista ne, jotka eivät ole niin tärkeitä.

2. Liity ryhmään liikkumaan

Et ole yksin! Ystäväsi etsii varmasti myös aikaa liikunnalle. Toisen henkilön tuki tekee liikunnasta siedettävämpää ja hauskempaa. Aloita kevyellä harjoittelulla ja lisää voimakkuutta vähitellen, kunhan kuntosi sallii sen.

3. Etsi sopiva paikka

Kuntosali tai puisto lähellä työpaikkaa tai yliopistoa on loistava paikka treenata. Myös kuntoilupaikan asettaminen kotiin toimii, varsinkin jos päätät treenata hyvin aikaisin aamulla tai ennen nukkumaanmenoa. Yksi sen eduista on, että voit seurata rutiineja verkossa, pätevien ohjaajien vahvistamana.

4. Valitse aktiviteetit joista pidät

Kyykky, vatsalihasliikkeet tai push-upit eivät ole pakollista, jotta pysyt kunnossa. On olemassa paljon myös muita vaihtoehtoja, kuten tanssi, pyöräily, uinti tai jooga. Tärkeintä on valita yksi, josta nautit, ja sijoittaa siihen pieni osa päivästäsi.

Some figure
Liikunnan ei tarvitse aina olla tylsää rutiinia. Pyöräily saa meidät aktiiviseksi sekä saa meidät lähtemään raikkaaseen ilmaan.

5. Älä näe sitä kustannuksena

Mainitsimme jo, että voit treenata ulkona, puistossa tai kotona. Sinun ei tarvitse maksaa kuntosaliharjoituksista, joten rahan ei pitäisi olla tekosyy.

Älä myöskään käytä urheiluvälineiden tai vaatteiden kustannuksia tekosyynä. Kevyet kengät ja mukavat vaatteet ovat kaikki mitä tarvitset.

Ajan löytäminen liikunnalle on voitto

Syy siihen miksi liikunnalle on niin vaikea löytää aikaa, liittyy psykologisiin esteisiin, kuten pelkoon loukkaantumisesta, epäonnistumisesta tai pilkasta. Siksi korvaamme urheilun vähemmän tinkimättömillä vaihtoehdoilla. Eli mieluummin nukumme, katsomme elokuvia tai surffaamme sosiaalisia verkostoja.

Pienellä luovuudella ja ennen kaikkea ajan organisoinnilla saat hyvän fyysisen ja henkisen terveyden. Muista, että liikunnan harrastamisessa on useita etuja, mutta tärkein on, että saat paremmat elämäntavan.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ramírez W, Vinaccia S, Suárez G. El impacto de la actividad física y el deporte sobre la salud, la cognición, la socialización y el rendimiento académico: una revisión teórica. Laboratorio Integrado de Ciencias Aplicadas a la Actividad Física y el Deporte – Universidad de Antioquia, Colombia; 2004.
  • Mayo X, Del Villar F, Jiménez A. Termómetro del Sedentarismo en España: Informe sobre la inactividad física y el sedentarismo en la población adulta española. Observatorio de la Vida Activa y Saludable de la Fundación España Activa. Centro de Estudios del Deporte, Universidad Rey Juan Carlos, CSIC. España; 2017.
  • Guerra J, Gutiérrez M, Zavala M, Singre J, Goosdenovich D, Romero E. Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas. Habana; 2017.
  • Izuerieta Monar A. Causas y consecuencias del sedentarismo. Más Vita. Revista de Ciencias de la Salud. Vol. 1. Num. 2. Universidad Estatal de Milagro, Ecuador; 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.