Logo image
Logo image

Vihreän teen päivittäisen juonnin mahtavat vaikutukset

3 minuuttia
Vihreä tee on hyvin terveellistä kehosi kannalta, kunhan et nauti sitä liikaa. Määrä, jota suositellaan kaikkien hyötyjen maksimoinnin kannalta, on kaksi kupillista päivässä.
Vihreän teen päivittäisen juonnin mahtavat vaikutukset
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vihreä tee on luonnollinen juoma, joka on ollut osa perinteistä kiinalaista lääketiedettä jo satojen vuosien ajan. Vihreän teen nauttimisen perinne levisi vähitellen muualle Aasiaan vuosisatojen aikana, ja nykyisin tätä teetä kasvatetaan monella maailman alueella.

Vihreä tee eroaa muista teetyypeistä siten, että se ei käy lävitse käymisprosessia, ja siten se säilyttää kaikki ne antioksidantit ja polyfenolit, joita useissa muissa laaduissa ei enää ole.

Nämä aineet ovat tärkeitä, sillä niiden hyvät ominaisuudet edistävät terveyttä tehokkaasti. Ne ovat avuksi painon vähentämisessä sekä jopa auttavat estämään syöpää.

On monia muitakin syitä siihen, miksi vihreää teetä kannattaisi juoda päivittäin kohtuullisissa määrissä. Tässä artikkelissa kerromme kaikkein parhaimmista vihreän teen tarjoamista hyödyistä sekä siitä, milloin tätä juomaa ei kannattaisi nauttia.

Vihreä tee auttaa painon vähentämisessä

 

Some figure

Tämän teen runsas polyfenolien määrä liittyy siihen, että se pystyy parantamaan aineenvaihduntaa ja vähentämään painoa. Nämä antioksidanttiaineet lisäävät käytetyn energian määrää, ja ne auttavat kehoa välttämään kalorien varastoimista rasvana.

Se estää diabetesta

Tässä luonnollisessa juomassa olevat antioksidantit auttavat hallitsemaan veren glukoositasoja, ja ne estävät 1- ja 2-tyypin diabetesta.

Jos juot vihreää teetä joka päivä pääaterioiden jälkeen, voit estää verensokerin nousun ja sokerien varastoitumisen rasvana kehoosi.

Se suojelee sydämen ja verisuonten terveyttä

Some figure

Pieni lasillinen vihreää teetä joka päivä voi estää monen tyyppisiä sydän- ja verisuonitauteja, kuten kolesterolin kerääntymistä ja verenkierron häiriöitä. Tämän teen antioksidantit torjuvat verihyytymien muodostumista, puhdistavat valtimoita sekä estävät liiallista lipidien määrää veressä.

Moni asiantuntija on myös todennut, että vihreän teen aktiiviset yhdisteet vähentävät riskiä saada sydänkohtaus, halvaus ja tromboosi.

Se estää näkökyvyn ongelmia

Sen lisäksi, että vihreässä teessä on polyfenoleja, siinä on muun muassa C- ja E-vitamiinia, luteiinia ja zeaxantinia, jotka imeytyvät erilaisiin kudoksiin silmissä. Nämä kudokset käsittävät muun muassa verkkokalvon, jossa vaikutus tapahtuu siten, että voit estää silmänpainetaudin ja muiden näkökykyä heikentävien sairauksien kehittymistä.

Nämä aineet ja antioksidantin kyvyt auttavat vähentämään solujen hapettumisen aiheuttamaa rasitusta, mikä on pääasiallinen syy silmän rappeutumiseen.

Se torjuu papilloomavirusta

Jos juot vihreää teetä, voit torjua papilloomavirusta (HPV), joka aiheuttaa syyliä. Epigallocatechin gallete, yksi vihreän teen pääasiallisista yhdisteistä, estää sitä solusykliä, joka mahdollistaa HPV-viruksen leviämisen.

Se estää Alzheimerin ja Parkinsonin tauteja

 

Some figure

Vihreällä teellä on kyky hidastaa sitä vahinkoa, jota vapaat radikaalit aiheuttavat, joten tämä luonnollinen juoma on avuksi aivojen vahingoittumisen estämisessä sekä sellaisten sairauksien torjunnassa, kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudit.

Sen antioksidantit luovat suojaavan muurin solujen rappeutumisen negatiivisia vaikutuksia vastaan, ja ne stimuloivat hermostollista aktiivisuutta.

Se estää munuaiskivien syntyä

Pieni määrä vihreää teetä joka päivä on hyvä keino sen varmistamiseksi, että voit välttää munuaisten kalkkikertymiä eli munuaiskiviä.

Vihreän teen uutteet vähentävät kalsiumoksalaattikerrostumien tuotantoa ja niiden kokoa. Nämä ovat kertymiä, jotka jäävät munuaisiin ja aiheuttavat siellä ajan kuluessa munuaiskiviä.

Se torjuu hampaiden reikiintymistä

 

Some figure

Katekiinit ovat erään tyyppisiä kemikaaliantioksidantteja, joita on vihreässä teessä, ja ne tuhoavat kurkun tulehduksia aiheuttavia viruksia ja bakteereja, ja lisäksi ne torjuvat hampaiden reikiintymistä ja muita suun ongelmia.

Milloin vihreää teetä ei kuitenkaan kannata juoda?

On tärkeää muistaa eräät tilanteet, jolloin tätä juomaa ei kannata nauttia, vaikka se muulloin hyvin terveellistä onkin.

Älä juo enempää kuin kaksi kupillista vihreää teetä päivittäin, sillä tätä suurempi määrä saattaa johtaa useisiin ongelmiin:

  • päänsäryt
  • hermostuneisuus
  • ripuli
  • vaikeudet nukkua
  • ärtyneisyys
  • kohonnut sydämen lyöntitiheys
  • huimaus

Ota myös huomioon se, että vihreää teetä ei tulisi nauttia, mikäli syöt tiettyjä lääkkeitä tai juot alkoholia. Tämä johtuu sen sisältämästä kofeiinista, joka yhdistettynä muihin aineisiin voi saada aikaiseksi ei-toivottuja tuloksia.

Vihreä tee ei myöskään ole suositeltava juoma raskaana oleville tai imettäville naisille, sillä se voi aiheuttaa haittoja vauvan hyvinvoinnille.

Jos sinulla on korkea verenpaine, anemiaa tai ruoansulatuksen häiriöitä, tällöinkin tulisi välttää vihreän teen juontia tai vaihtoehtoisesti nauttia vain pieniä määriä lääkärin valvonnan alaisena.

Vihreän teen nauttiminen näiden sääntöjen puitteissa on avain siihen, että tämä juoma voisi tarjota kaikki aikaisemmin kuvaamamme loistavat terveyshyödyt. Moni tekee kuitenkin sen virheen, että juo vihreää teetä liian paljon halutessaan pudottaa painoa tehokkaasti, eivätkä he siis tiedä tämän tuotteen haitallisista seurauksista kehon hyvinvoinnille.

Varmista siis, ettet nauti vihreää teetä enemmän kuin kaksi kupillista päivässä. Näin toimiessasi voit kerätä kaikki ne loistavat hyödyt, jotka tämä erityinen teelaatu tarjoaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barilaro, H. L. (2014). Posibles efectos profilácticos del té verde en mucositis por tratamiento quimioterápico (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata). http://sedici.unlp.edu.ar/handle/10915/41258
  • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13
  • Funosas, E. R., Martínez, A. B., Pignolo, M., Maestri, L., Aromando, R. F., Scozzarro, S. M., … & Hermida, P. S. (2005). Efectividad del té verde en el tratamiento de periodontitis crónica. Avances en Odontoestomatología, 21(3), 159-166. https://scielo.isciii.es/pdf/odonto/v21n3/original4.pdf
  • Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2009, September). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/ijo.2009.135
  • Itoh, Y., Yasui, T., Okada, A., Tozawa, K., Hayashi, Y., & Kohri, K. (2005). Preventive effects of green tea on renal stone formation and the role of oxidative stress in nephrolithiasis. Journal of Urology173(1), 271–275. https://doi.org/10.1097/01.ju.0000141311.51003.87
  • Kim, S. H., Jun, C. D., Suk, K., Choi, B. J., Lim, H., Park, S., … & Shin, T. Y. (2006). Gallic acid inhibits histamine release and pro-inflammatory cytokine production in mast cells. Toxicological Sciences, 91(1), 123-131. https://academic.oup.com/toxsci/article/91/1/123/1672576?login=true
  • Pervin M, Unno K, Ohishi T, Tanabe H, Miyoshi N, Nakamura Y. Beneficial Effects of Green Tea Catechins on Neurodegenerative Diseases. Molecules. 2018;23(6):1297. Published 2018 May 29. doi:10.3390/molecules23061297
  • Salas-Hernández, A., Hurtado-Ovalle, S. A., Marín-Padilla, A. L., Arriaga-Domínguez, M. P., Salas-Herrera, M. M., Martín del Campo-Cervantes, J., & Esparza-Ramos, S. B. Influencia del té verde y del té de jengibre en el rendimiento deportivo del futbolista Influence of green tea and ginger tea on the sports performance of the soccer player. http://portal.amelica.org/ameli/jatsRepo/486/4862106005/4862106005.pdf
  • Suzuki Y, Miyoshi N, Isemura M. Health-promoting effects of green tea. Proc Jpn Acad Ser B Phys Biol Sci. 2012;88(3):88–101. doi:10.2183/pjab.88.88
  • Weinreb, O., Mandel, S., Amit, T., & Youdim, M. B. (2004). Neurological mechanisms of green tea polyphenols in Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. The Journal of nutritional biochemistry, 15(9), 506-516. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286304001184

     


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.