Logo image
Logo image

Taistele kynsisientä vastaan omenaviinietikalla ja ruokasoodalla

3 minuuttia
Tiesitkö että kynsisientä voi hoitaa omenaviinietikalla ja ruokasoodalla? Tässä artikkelissa kerromme sinulle miten!
Taistele kynsisientä vastaan omenaviinietikalla ja ruokasoodalla
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kynsisieni eli -silsa on kynnen sienitulehdus. Kynnessä oleva sieni-infektio ei ole hengenvaarallinen ja harvoin edes haittaa aiheuttava. Sienen infektoima kynsi voi kuitenkin aiheuttaa monenlaista harmia. Epämuodostunut kynsi voi estää tiukkojen kenkien käytön, repiä sukat rikki ja sieni voi tarttua muihin ihmisiin. Sienikynsi voi toimia myös infektioporttina bakteereille, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi ihonalaisia tulehduksia. Kynsisientä vastaan kannattaa siis taistella, sekä esteettisistä että terveyssyistä.

Useimmiten kynsisienen saa laiminlyömällä jalkahygienian ja käyttämällä paljon julkisia tiloja, joissa kuljetaan avojaloin – erityisen herkästi sieni tarttuu jaetuista kosteista tiloista, kuten uima-hallissa tai saunassa.

Kynsisienen alkuvaiheita ei välttämättä heti huomaa, sillä muutokset kynnessä ovat vähäisiä: kynsi saattaa alkaa kellertää tai juovamaisia muotoja ilmestyy kynnen sivuille. Tämän jälkeen kynsi alkaa haurastua ja paksuuntua.

Kynsisieni voi olla vaikea hoitaa, mutta muutamat hoidot varhaisessa vaiheessa aloitettuina voivat ehkäistä infektion leviämisen ja pahenemisen. Yksi tällaisista hoidoista on omenaviinietikasta ja ruokasoodasta valmistettu jalkakylpy, joka auttaa tappamaan sienen ja palauttamaan kynsien normaalitilan. Nämä ainekset ovat täysin luonnollisia eivätkä aiheuta inhottavia sivuvaikutuksia.

Seuraavaksi tutustumme omenaviinietikan ja ruokasoodan sientä tappaviin vaikutuksiin, ja siihen, miten hoito valmistetaan.

Omenaviinietikka ja ruokasooda – luontainen hoito kynsisientä vastaan

Omenaviinietikka ja ruokasooda on hyvä luonnollinen vaihtoehto taistelussa kynsisientä vastaan, sillä nämä ainekset ehkäisevät mikro-organismien kasvua, ja siitä johtuvaa kynnen kellastumista, tummenemista ja haurastumista.

Kynsisilsaa ei voi parantaa yhdessä yössä, mutta säännöllinen hoito auttaa sen karkoittamisessa. Hoidon aikana on tärkeää pitää hyvää huolta jalkahygieniasta ja pestä jalat säännöllisesti ja kuivata ne huolellisesti. Käytä läpykkäitä jaetuissa suihkutiloissa, sillä tämä estää kynsisienen tarttumisen muihin.

Omenaviinietikan hyödyt

Some figure

 

Omenaviinietikka valmistetaan omenoiden käymisprosessin aikana, jolloin muodostuu runsaasti terveellisiä bakteereita ja hiivoja sisältävä etikka.

Nämä ominaisuudet antavat etikalle sen hapokkaan maun ja luovat siitä myös tehokkaan sieniä tappavan ja antibakteerisen hoidon, joka auttaa suojaamaan elimistöä.

  • Omenaviinietikka sisältää omenahappoa, joka on emäksinen aine ja auttaa tappamaan sienitulehdukset.
  • Säännöllinen käyttö horjuttaa sienen lisääntymiseen tarvittavaa ympäristöä, jolloin infektio ei pääse leviämään.
  • Etikka sisältää runsaasti flavonoideja, vitamiineja, mineraaleja ja kuituja, jotka pitävät huolta ihostasi.

Ruokasoodan hyödyt

Some figure

Ruokasooda on luontainen tuote, joka on monelle tuttu leivonnasta sekä sen puhdistavista vaikutuksista kotona ja terveydenhoidossa.

  • Ruokasooda on koostumukseltaan antiseptinen, emäksinen ja sientä tappava aines, joka auttaa pääsemään eroon tulehduksista sisäisesti ja ulkoisesti.
  • Ruokasoodan pinnallinen käyttö iholla auttaa poistamaan kuollutta ihosolukkoa, bakteereja ja likaa. Lisäksi se ehkäisee kynsisienen kasvua ja leviämistä.
  • Ruokasooda on ihanteellinen aines ihon pH-arvon ylläpitämiseen: se ehkäisee ylimääräistä hikoilua ja muita tekijöitä, jotka voivat ruokkia sienen ja bakteerien kasvua.
  • Ruokasoodan vaalentava vaikutus auttaa palauttamaan kynsien luontaisen sävyn ja poistaa keltaisen tai rusehtavan värin kynsistä helposti.

Lisäideoita ruokasoodan käyttöön: Näin hyödyt päivittäisestä ruokasoodaveden juomisesta

Näin käytät omenaviinietikkaa ja ruokasoodaa kynsisienen hoitoon

 

Some figure

Käytä näitä aineksia kahdella eri tavalla kynsisientä vastaan:

  • Levitä ensin omenaviinietikka suoraan kynsille, jotka ovat tulehtuneet.
  • Anna etikan imeytyä muutaman minuutin ajan ja hiero sitten ruokasoodaa kynsille.

Tämän lisäksi voit valmistaa hoitavan jalkakylvyn, joka tappaa sientä tehokkaasti ja palauttaa kynsien terveyden.

Ainekset

  • 1,5 litraa vettä
  • 125 ml omenaviinietikkaa
  • 75 g ruokasoodaa

Valmistus ja käyttö

  • Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja kaada se laakeaan astiaan, johon jalkasi mahtuvat mukavasti.
  • Lisää omenaviinietikka ja sekoita.
  • Upota jalat veteen ja nauti jalkakylvystä 15 minuutin ajan. Kuivaa jalat huolellisesti.
  • Levitä ruokasoodaa kynsille hierovin liikkein ja varmista, että soodaa pääsee myös kynnen alle.
  • Anna vaikuttaa 15 minuuttia, huuhtele ja kuivaa.
  • Toista hoito joka ilta. Vain säännöllinen käyttö varmistaa, että pääset eroon kynsisienestä. Kynsi kasvaa erittäin hitaasti, joten hoitoa tulee jatkaa vähintään muutaman kuukauden ajan riippuen kynsisienen vakavuudesta. Mitä pidemmälle sieni etenee, sitä hankalampi se on hoitaa.

Kynsisientä voidaan hoitaa monin erilaisin paikallishoidoin: amorolfiinilakka auttaa vain aivan kynnen kärjessä tai pinnalla sijaitsevaan sieni-infektioon. Paksujen ja karstoittuneiden kynsien urealiuotushoito parantaa hoitotulosta. Kynsisienen hoitoon voidaan ottaa lääkkeitä myös sisäisesti, mutta ne eivät varmista hoidon onnistumista ja ne voivat aiheuttaa inhottavia sivuvaikutuksia. Mikäli epäilet kynsisientä, on syytä saada diagnoosi ja neuvoja sen hoitoon lääkäriltäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sandoval, N. J., Arenas, R., Giusiano, G., García, D., Chávez, L., & Zúniga, P. (2012). Diagnóstico y tratamiento de dermatofitosis. Revista Médica Hondureña.
  • Nuño, N., & Losada, D. P. (2005). Dermatofitosis o tiñas. Guías Clínicas.
  • Salas-Campos Ingrid, G.-M. N. T. C.-D. P. J. (2009). Onicomicosis por hongos fuliginosos. Acta Médica Costarricense.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.