Logo image
Logo image

Myyttejä ja totuuksia andropaussista

2 minuuttia
Ihmiset pitävät andropaussia miesten vaihdevuosina, mutta ne ovat itse asiassa varsin erilaisia. Ensimmäinen johtuu testosteronin vähenemisestä.
Myyttejä ja totuuksia andropaussista
Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2022

Andropaussi on fysiologinen ilmiö, jota esiintyy miehillä tietyn iän jälkeen testosteronituotannon vähenemisen seurauksena. Jotkut pitävät sitä miesten vaihdevuosina, mutta se on itse asiassa kokonaan toinen tila. Andropaussista kiertää eräitä virheellisiä väittämiä, jotka vaikeuttavat ilmiön ja sen mukanaan tuomien muutosten ymmärtämistä. Tämän päivän artikkelissa kerromme myyttejä ja totuuksia andropaussista. Jatka lukemista!

Mitä on andropaussi?

Some figure
Andropaussi johtuu miesten tärkeimmän sukupuolihormonin, testosteronin, laskusta.

Andropaussi johtuu ikääntymisen myötä tapahtuvasta testosteronituotannon laskustaTestosteroni on miesten tärkein sukupuolihormoni. Se vastaa miehisistä piirteistä, kuten karvoituksesta, voimakkaasta leuasta ja isoista lihakssta.

Testosteronin tehtävänä on myös pitää yllä siemennesteen tuotantoa, sukupuoliviettiä ja luiden terveyttä. Tätä hormonia syntyy pääasiassa kiveksissä, ja sen tuotanto alkaa laskea 40–45 ikävuoden paikkeilla.

Prosessi on hidas ja asteittainen. Jotkut miehet, jotka kärsivät siitä voimakkaammin, saattavat kokea enemmän oireita, kun taas osa ei edes huomaa asiaa.

Kannattaa käydä lukemassa myös: Viisi yleisintä syytä yöhikoiluun

Myyttejä andropaussista

 • “Andropaussia ei ole olemassakaan.” Tämä ei ole totta. Kuten yllä mainittiin, se on fysiologinen prosessi, jonka kaikki miehet käyvät läpi enemmässä tai vähemmässä määrin.
 • “Miehen seksuaalisen halun väheneminen johtuu aina andropaussista.” Tämäkään ei ole totta. Tässä tarvitaan aina lääkärin arviota. Myöskään kaikki miehet, joiden sukupuolivietti laskee, eivät tarvitse testosteronihoitoa.
 • “Andropaussi aiheuttaa rintojen kasvua.” Tämäkin on virheellinen väittämä. Rasvaa kertyy kyllä enemmän, mutta sitä voi kertyä mihin tahansa kehossa.

Totuuksia andropaussista

 • “Se aiheuttaa miehillä impotenssia.” Tämä on totta. Testosteronin vähentyessä seksuaalinen halukkuus ja erektioiden saamisen helppous laskevat. Mutta kuten jo mainittiin, tämä ei vaikuta kaikkiin miehiin yhtä paljon.
 • “Tietyt tekijät tai olosuhteet voivat nopeuttaa tai hidastaa sitä.” Tämäkin pitää paikkansa. Esimerkiksi lihavuus ja diabetes nopeuttavat prosessia. Sitä vastoin terveelliset elämäntavat, liikunta ja riittävä unensaanti hidastavat testosteronitason laskua, jolloin oireita on vähemmän.
 • “Se voi aiheuttaa mielialanvaihteluita.” Tämä on totta. Miehet, joilla on alhaisemmat testosteronitasot, ovat yleensä ailahtelevia. Toisaalta muut andropaussiin liittyvät oireet, kuten impotenssi, voivat johtaa epävarmuuteen, joka laskee mielialaa entisestään.
 • “Miehen voima ja karvoitus vähenevät.” Tämä pitää paikkansa. Näihin piirteisiin vaikuttaa pääasiassa testosteroni. Tämä lisää rasvan ja kolesterolin kertymistä.

Andropaussin diagnosointi ja hoito

Some figure
Potilaalta on otettava verikoe testosteronitason mittaamiseksi, jotta andropaussi voidaan diagnosoida.

Diagnoosi edellyttää verikoetta testosteronitason mittaamiseksi. Kun diagnoosi on saatu, lääkäri määrää hoidon. Testosteronia voidaan määrätä samaan tapaan kuin mitä tahansa lääkettä.

Sitä on muun muassa pillereinä, injektioina ja laastareina. Valittu menetelmä riippuu potilaasta ja hoitavasta lääkäristä. Testosteronihoitoa ei toisaalta aina tarvita.

Lääkehoidon lisäksi oireita voi lievittää terveellisillä elämäntavoilla. Monet oireet saadaan hallintaan säännöllisellä liikunnalla, sillä se auttaa selkiyttämään mieltä, parantamaan mielialaa ja parantamaan unta.

Lue myös: Kuusi tapaa lisätä testosteronia

Ota yhteyttä lääkäriin

Andropaussi on täysin normaali prosessi, joka voi vaikuttaa miehiin eri tavoin. Käänny lääkärin puoleen, mikäli sinulla on mitään normaalia elämää haittaavia oireita. Lääkäri tekee tarvittavat tutkimukset ja ehdottaa tarvittaessa hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Te Explicamos Todo Sobre La Andropausia [Internet]. [cited 2020 Feb 25]. Available from: https://www.bostonmedicalgroup.es/estudio-salud-sexual/andropausia-los-medicos-de-boston-medical-te-explican-este-problema
 •  Gastélum JJ. Artículo de revisión Andropausia. Mitos y realidades. Vol. XIX, Núm. 1 • Enero-Diciembre. 2004.
 • Andropausia [Internet]. [cited 2020 Feb 26]. Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-29532006000100007
 • Singh P. Andropause: Current concepts. Indian J Endocrinol Metab. 2013;17(Suppl 3):S621–S629. doi:10.4103/2230-8210.123552

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.