Logo image
Logo image

Myytit ja totuudet sydämen terveydestä

4 minuuttia
Sydämen terveyteen liittyvien yleisimpien myyttien ja väärinkäsitysten tunteminen ja selvittäminen on ensimmäinen askel sydämesi suojelemiseksi. Lue lisää!
Myytit ja totuudet sydämen terveydestä
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Viimeisin päivitys: 17 kesäkuuta, 2023

Sydän- ja verisuonitaudit ovat yksi tärkeimmistä työkyvyttömyyden ja kuoleman syistä maailmanlaajuisesti. Ihmiset tietävät kuitenkin hyvin vähän näistä sairauksista ja siitä, miten niitä voidaan ehkäistä. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimmät myytit ja totuudet sydämen terveydestä.

Maailman terveysjärjestö arvioi, että sydän- ja verisuonitaudit aiheuttavat nykyään vuosittain yli 17 miljoonaa kuolemantapausta maailmanlaajuisesti. Sydämen terveyden vaarantavat sellaiset tekijät kuin lihavuus, tupakointi, hyperkolesterolemia ja istumatyö.

Sydänongelmat on tunnettu jo muinaisista ajoista lähtien, ja ne ovat kulkeneet ihmiskunnan mukana koko kehityksemme ajan. Tämä on johtanut myös siihen, että sydämen terveydestä on syntynyt lukuisia myyttejä, jotka ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Näiden sairauksien ehkäisemiseksi on tärkeää tietää, mikä on totta ja mikä ei. Katsotaanpa siis, mitkä ovat tavallisimmat myytit ja totuudet sydämen terveydestä.

1. Sydänsairaudet koskevat vain vanhoja ihmisiä

Ikä on merkittävä riskitekijä sydän- ja verisuonitautien, kuten sydänkohtauksen, korkean verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan, kehittymiselle. Kardiomyopatiaa ja läppävikoja voi kuitenkin esiintyä missä iässä tahansa.

Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen nuoruudessa on avainasemassa, kun halutaan vähentää näiden sairauksien riskiä myöhemmin elämässä. Tässä mielessä on väärin ajatella, että sydämestä ei tarvitse huolehtia nuorena.

2. Sydänsairaudet ovat yleisempiä miehillä kuin naisilla

On hyvin tiedossa, että sydänsairaudet ovat yleisempiä miehillä. Tutkimukset ovat osoittaneet, että estrogeenitasojen ansiosta naiset kärsivät harvemmin näistä sairauksista nuoruudessa ja aikuisuudessa.

Iäkkäillä aikuisilla esiintyvyys kuitenkin tasoittuu miesten ja naisten kesken. Tämä johtuu naisten vaihdevuosien aikaisesta estrogeenin puutteesta. Hormonikorvaushoito voi vähentää sydän- ja verisuoniriskiä.

3. Minulla ei voi olla korkea verenpaine, jos minulla ei ole oireita

Korkeaa verenpainetta pidetään ns. hiljaisena tappajana. Sillä on taipumus ilmaantua elimistöön asteittain, joten sen alkaessa elimistö yrittää sopeutua muutokseen. Tästä syystä on tavallista, että ihmiset eivät koe mitään oireita, jotka saisivat heidät epäilemään sairautta.

Useimmat tapaukset diagnosoidaan pitkälle edenneissä vaiheissa, sairauden dekompensaation seurauksena tai rutiinitutkimuksessa sattumalta tehdyn löydöksen seurauksena. Verenpaineen säännöllinen mittaaminen nuorilla, aikuisilla ja vanhuksilla onkin ratkaisevan tärkeää.

Some figure
Säännöllinen verenpaineen mittaaminen mahdollistaa ongelman varhaisen havaitsemisen.

4. Mikä tahansa rintakipu on sydänkohtaus

Ihmiset pelästyvät yleensä kaikenlaisesta rintakivusta. Rintakivulla voi kuitenkin olla monenlaisia syitä. Näitä ovat esimerkiksi keuhkojen, keuhkopussin, sydänpussin, ihon, lihasten ja nivelten ongelmat.

Sydänkohtaus ilmenee yleensä puristavana kipuna rintakehän keskiosassa, joka leviää vasempaan olkapäähän ja leukaan. Tämä kipu kestää yleensä yli 30 minuuttia, eivätkä kipulääkkeet lievitä sitä. Siihen liittyy pahoinvointia, hikoilua, hengenahdistusta ja sydämentykytystä.

5. Ei voi olla sydänkohtausta ilman rintakipua

Tämä on yksi yleisimmistä sydämen terveyttä koskevista myyteistä. Sydänkohtauksen ilmenemismuoto ei ole aina sama kaikilla. Joillakin naisilla se voi olla hienovaraisia tai epätyypillisiä oireita, kuten kipua selässä, niskassa tai käsivarsissa.

Jos epäilet sydänkohtausta, älä epäröi hakeutua lääkärin hoitoon mahdollisimman pian.

6. Pelko ja epämukavuus voivat aiheuttaa sydänkohtauksen

Voimakkaat tunteet ja ahdistuskohtaukset voivat saada aikaan sydänkohtauksen herkillä ihmisillä. Ne nostavat verenpainetta ja lisäävät elimistön stressiä, mikä lisää sydämen kuormitusta ja heikentää sydämen hapensaantia.

Erityistä varovaisuutta on noudatettava iäkkäillä ja potilailla, jotka ovat aiemmin saaneet sydänkohtauksen. Stressitasojen vähentämisellä ja vihanhallintaterapialla on keskeinen rooli sydänkohtausten ehkäisyssä.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Mistä valesydänkohtauksen tunnistaa?

7. En voi harrastaa liikuntaa sydänkohtauksen jälkeen

Monet kuvittelevat, että sydänkohtauksen jälkeen ei enää saa harrastaa liikuntaa uusiutumisriskin vuoksi. Tutkimusten mukaan liikunta on kuitenkin olennaisen tärkeää sydänpotilaiden kuntoutuksessa.

Urheiluharjoitukset tulisi aloittaa asteittain matalan intensiteetin aerobisella liikunnalla, kuten kävelyllä tai hölkällä. Näin voidaan hallita ja parantaa verenpainetta, painoa, sydämen toimintaa ja uusiutumisriskiä. Anaerobisia painonnostoharjoituksia ei suositella. Sopivasta liikunnasta on neuvoteltava erikoislääkärin kanssa.

8. Diabetes lisää sydänongelmien riskiä

Tämä on totta. Diabetes mellitus on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen sairaus, joka usein liittyy myös sydänongelmiin. Tutkimukset osoittavat, että diabeteksen ja korkean verenpaineen kehittymisen välillä on vahva suhde keskipitkällä aikavälillä. Diabetes itsessään on riskitekijä sydänterveydelle, sillä se muuttaa verisuonten dynamiikkaa ja elimistön tarpeita.

9. Omega-3 -lisäravinteet ovat välttämättömiä sydämen terveydelle

Monet tutkimukset osoittavat nyt, että Omega-3 -rasvahappojen nauttimisella on merkittäviä suotuisia vaikutuksia sepelvaltimotaudin ehkäisyssä. Tärkeimmät hoitosuositukset kuitenkin tukevat tämän ravintoaineen saamista ruokavalion kautta eikä niinkään ravintolisien muodossa.

Välimeren ruokavalio, jossa kala on tärkein proteiinin lähde, on yksi parhaista vaihtoehdoista. Leivitettyjen ja ppopaistettujen merenelävien nauttimista on kuitenkin vältettävä ja painotettava vihannesten, hedelmien, palkokasvien ja täysjyväviljan riittävää saantia.

Some figure
Välimeren ruokavaliota on aina ehdotettu hyväksi ruokavalioksi sydämen kannalta.

10. Sydänsairaiden tulisi välttää kananmunia

Yksi suosituimmista sydänterveyttä koskevista myyteistä on, että kananmunat ovat haitallisia sydänsairaille. Pääväite on, että munankeltuaiset sisältävät runsaasti kolesterolia ja lisäävät näin sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Laajat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että munien syönnin ja sydänsairauksien välillä on hyvin vähäinen yhteys. Lisäksi yksi kananmuna päivässä tasapainottaa useimpien ihmisten huonon ja hyvän kolesterolin tasoa.

11. Kookosöljy on paras vaihtoehto sydänpotilaille

Kookosöljy on monissa kulttuureissa tunnustettu sydäntä suojaavasta vaikutuksestaan. Tämä johtuu keskipitkäketjuisten triglyseridien tarjonnasta, jotka lisäävät veren hyvän kolesterolin eli HDL-kolesterolin määrää.

Kookosöljy sisältää kuitenkin neljä kertaa enemmän tyydyttyneitä rasvoja kuin voi. Tästä syystä ammattilaiset suosittelevat muita vaihtoehtoja, kuten oliivi- tai rypsiöljyä.

Lue lisää: Yleisimmät synnynnäiset sydänsairaudet

Elämäntapamuutokset ovat avainasemassa sydämen terveyden suojelemisessa

Sydämen terveyteen liittyy monia myyttejä. Osa niistä saattaa olla totta, kun taas toisilta puuttuu tutkimus- ja tieteellinen tuki.

Muista neuvotella asiantuntijan kanssa ennen elämäntapamuutosten tekemistä. Yleisesti ottaen tasapainoinen ruokavalio, vähintään 30 minuuttia liikuntaa päivässä, tupakoinnin välttäminen ja säännölliset lääkärintarkastukset ovat arvokkaita aseita sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez A, Bobadilla M, Dimas B, Gómez M, et al. Enfermedad cardiovascular: primera causa de morbilidad en un hospital de tercer nivel. Rev Mex Cardiol. 2016; 27 (3): 98-102.
  • Falcón A, Falcón A, Yépez Ana. Riesgo cardiovascular y metabólico en una población selectiva. Estudio Camerisep. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2007 ;  5( 2 ): 08-15.
  • Rodriguez M, Amigo R. Eficacia de un plan de entrenamiento físico en pacientes portadores de un infarto agudo del miocardio. Rev. Med. Electrón. 2010; 32 (3).
  • Tsimihodimos V, Gonzalez-Villalpando C, Meigs JB, Ferrannini E. Hypertension and Diabetes Mellitus: Coprediction and Time Trajectories. Hypertension. 2018 Mar;71(3):422-428.
  • Elagizi A, Lavie CJ, O’Keefe E, Marshall K, et al. An Update on Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Health. Nutrients. 2021 Jan 12;13(1):204.
  • Blesso CN, Fernandez ML. Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You? Nutrients. 2018 Mar 29;10(4):426.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.