Logo image
Logo image

Mitkä ovat negatiivisuuden hyödyt?

4 minuuttia
Defensiivinen pessimismi nähdään keinona suojella itseään mahdollisesti haitallisilta tapahtumilta, ja sillä voikin olla omat hyötynsä. Jos siitä kuitenkin tulee kroonista, se kääntyy henkilöä vastaan haitaten itsetuntoa ja motivaatiota.
Mitkä ovat negatiivisuuden hyödyt?
Viimeisin päivitys: 07 tammikuuta, 2022

Tiedätkö, mitkä ovat negatiivisuuden hyödyt? “Mikään vitsaus ei kestä ainiaan”, sanoisi optimisti. “Eikä kukaan kestäisikään sitä”, täydentäisi negatiivinen ihminen. Nämä ovat kaksi erilaista näkemystä samasta tilanteesta.

Aikana, jolloin ihmiset ylistävät Instagramin filttereitä, jotkut puolustavat negatiivisuutta.

Miten paljon totuutta piilee siinä, että optimismi tekee meistä naiiveja ja että optimistisena pysyminen on sosiaalinen vaatimus? Miten paljon totuutta on siinä, että negatiivisuuden hyödyt piilevät itsesuojelussa?

Katsotaanpa…

Mitä on defensiivinen pessimismi?

Some figure
Vaikka negatiivisuudella on omat hyötynsä, on tärkeää tuntea tällaisen asenteen vaikutukset syvemmin.

Defensiivinen pessimismi on itsesuojelustrategia, jolla pyrimme suojelemaan itseämme mahdollisesti negatiiviselta seuraukselta ennakoimalla kyseisen tilanteen ja keskittymällä sen negatiivisiin puoliin.

Tämä määrittely johdattelee meidät ennakoimisen käsitteeseen. Ennakoiminen on positiivista, kunhan se auttaa meitä varautumaan eikä liity mitenkään negatiiviseen elämänkatsomukseen.

Monella on tapana korostaa negatiivisuuden hyötyjä: negatiivinen ajattelu auttaa sulattamaan mönkään menneet asiat. Kuten sanontakin kuuluu, pessimisti ei pety.

Tämän asenteen haittapuoli on kuitenkin ajan myötä se, että henkilö saattaa nähdä itsensä aina epäedullisessa asemassa. Tämä mitätöi hänen positiiviset piirteensä ja ne resurssit tai suojaavat tekijät, jotka hänellä on.

Jopa negatiivisten asioiden jatkuva uhka voi aiheuttaa ihmisessä ahdistusta. Ihminen tottuu tunnistamaan kaikki ne epämiellyttävät tekijät, joita hän ei voi hallita, estää tai ennakoida.

Meidän on kuitenkin oltava varovaisia siinä, millaisia viestejä itsellemme annamme. “En usko, että koe menee läpi, koska olen luuseri” kertoo paljon muustakin kuin vain defensiivisestä pessimismistä. Se viittaa myös siihen, että vahingoitamme itsetuntoamme.

Käy lukemassa myös: Näin houkuttelet elämääsi positiivista energiaa

Mitkä ovat negatiivisuuden hyödyt – vai onko niitä?

Kuten jo mainittiin, negatiivisuus voi toisinaan olla eduksi, koska se auttaa meitä ennakoimaan tilanteita.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että pessimistisemmin ajattelevat ihmiset ovat ennakoivampia ja varautuvat enemmän eri tilanteisiin. Heillä on tässä mielessä tiettyjä etuja, koska he ovat vähemmän luottavaisia.

Pitkään jatkuessaan tällainen ajattelutapa ei kuitenkaan ole paras mahdollinen. Syynä on se, että se voi aiheuttaa muun muassa lannistumista, motivaation puutetta uusien projektien aloittamisessa ja ongelmissa märehtemistä ratkaisujen etsimisen sijaan.

Meidän on myös mietittävä mitä kehossa tapahtuu, kun ruokimme negatiivisuutta: aivot saavat lisämunuaiset erittämään esimerkiksi kortisolia ja glutamaattia, joilla on pitkään jatkuessaan haitallisia sivuvaikutuksia.

Katsotaan nyt muutamia väitteitä koskien negatiivisuuden hyötyjä.

Negatiivisuuden hyödyt: lieventää pettymystä

Negatiiviset ihmiset miettivät aina pahimpia mahdollisia lopputuloksia ja skenaarioita, joten heidän odotuksensakin ovat alhaisemmat. Kun jokin sitten meneekin hyvin, he yllättyvät ja nauttivat siitä, ja kun jokin menee pieleen, he eivät ole yhtä turhautuneita kuin muut.

Meidän tulisi kuitenkin myös huomioida, että tämä estää pessimistejä usein nauttimasta itse prosessista ja tuntemasta innostusta – nämä ovat kaksi hyvin tärkeää ja suuresti arvostettua osatekijää, olipa odotettua lopputulosta saavutettu tai ei.

Realistisuus on osa negatiivisuutta

Some figure
Tästä voi olla hyötyä työympäristöissä.

Negatiivinen ajattelu mahdollistaa yksityiskohtaisemman ja realistisemman näkemyksen tietyistä tilanteista. Negatiivinen ihminen saattaakin olla analyyttisempi.

Koska negatiivinen ihminen on ajatellut eri skenaariot loppuun asti, hän saattaa olla myös varautuneempi. Tässä tapauksessa negatiivisuus on mukautuvaista.

Mutta kun itsesuojelumekanismeista tulee joustamattomia, ne muuttuvat esteeksi. Itsesuojelumekanismien on oltava käytännöllisiä ja tilannekohtaisia. Sen sijaan, että näin asennoituvat ihmiset suojelisivat itseään jo ennalta, heidän olisi kannattavinta keskittyä enemmän niihin resursseihin, joita heillä on ikävän tilanteen käsittelyyn.

Lue myös: Ymmärrä stressin negatiiviset vaikutukset

Estääkö pessimismi kärsimyksen?

Tämä on hyvä kysymys, kun pessimistisyyden katsotaan merkitsevän tuskan ja kärsimyksen välttämistä.

Tähän käsitykseen liittyy kuitenkin tiettyjä vivahteita: mikään tilanne ei tule pessimistille järkytyksenä tai yllätyksenä, mutta epämukavuus on pysyvää. Syynä on se, että kyvyttömyys ajatella itsensä onnistuvan on yhtä lailla tuskallista kuin turhauttavaakin. Ahdingon ennakoiminen ei estä sitä, sillä koemme sen samaan tapaan.

Toisaalta vaikka pessimismillä on huono maine, kaikkein kannattavin ratkaisu tai ehdotus ei myöskään ole liiallinen optimismi; mitkään ääripäät eivät ole hyväksi.

Nykyään meitä “vaaditaan” olemaan koko ajan onnellisia ja näkemään elämän hyvät puolet. Tämä tunnetaan toksisena positiivisuutena. Tällaiset näkemykset voivat olla oikein terveitä silloin, kun ne saavat meidät arvostamaan arjen pieniä asioita ja lopettamaan valittamisen.

Ne voivat kuitenkin alkaa rajoittaa meitä, jos ne estävät meitä ilmaisemasta tunteitamme ja käsittelemästä niitä, kun meidän on “peiteltävä” sitä mitä tunnemme siksi, että emme siedä sen aiheuttamaa epämukavuutta.

Millainen on paras ajattelutapa?

On tärkeää yrittää löytää kultainen keskitie, sillä kumpikin ääriajattelu voi olla haitaksi.

Kaikkea ei tulisi nähdä joko ruusunpunaisten lasien läpi tai myrskypilvien reunustamana, vaan oppia tunnistamaan lukuisten eri tilanteiden vivahteet. Toisin sanoen yliyleistämistä kannattaa välttää.

Negatiivisuudesta ei ole mitään hyötyä, jos ajatuksemme estävät meitä saavuttamasta tavoitteitamme, koska ne lamaannuttavat meidät, lannistavat meitä tai haittaavat merkittävästi päivittäistä elämäämme. Tässä tapauksessa voi olla kannattavaa kääntyä ammattilaisen puoleen negatiivisuuden taustalla piilevien uskomusten analysoimiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mark D. Seery, Tessa V. West, Max Weisbuch, Jim Blascovich, The effects of negative reflection for defensive pessimists: Dissipation or harnessing of threat?, Personality and Individual Differences, Volume 45, Issue 6, 2008, Pages 515-520, ISSN 0191-8869, https://doi.org/10.1016/j.paid.2008.06.004. Recuperado en https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886908002109

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.