Mitkä ovat juopottelun seuraukset?

Satunnainenkin juopottelu illanistujaisissa tai juhlissa voi vaikuttaa haitallisesti terveyteen. Lue humalahakuisen juomisen seurauksista täältä.
Mitkä ovat juopottelun seuraukset?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Alkoholin suurkulutus voi aiheuttaa terveyshaittoja. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat juopottelun seuraukset.

Juopottelulla katsotaan olevan haittavaikutuksia ihmiseen lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sekä fyysisestä että psyykkisestä näkökulmasta. Lisäksi se vaikuttaa hermostoon, minkä seurauksena katoavat sekä estot että koordionaatiokyky, mikä lisää riskialtista käyttäytymistä ja kasvattaa loukkaantumisen ja tapaturmien riskiä.

Mitä on juopottelu?

Yleensä alkoholiin liittyvien ongelmien ajatellaan olevan tyypillisempiä säännöllisesti juovilla ihmisilläOngelmia ei kuitenkaan aiheuta ainoastaan juomisen toistumistiheys, vaan myös kerralla nautitun alkoholin määrä.

Juopottelu tarkoittaa sitä, että alkoholia juodaan paljon lyhyessä ajassa. Tarkoituksena on tulla nopeasti humalaan tai voimistaa juomisen vaikutuksia. Tällöin henkilö voi nauttia neljä tai jopa viisi alkoholijuomaa alle kahdessa tunnissa.

Jos henkilö viettää kuusi tuntia illanistujaisissa, hän saattaa nauttia yhteensä 20 alkoholijuomaa. Tämän seurauksena saavutetaan tutkimusten mukaan voimakas juopumustila (alkoholipitoisuus veressä on vähintään 0,8 g/l).

Tämä käytäntö on yleisempi 20–40-vuotiailla miehillä. Santa Klarassa (Kuuba) sijaitsevan José Ramón León Acosta -poliklinikan tekemän tutkimuksen mukaan 70 % alkoholinkäytön vuoksi sisäänotetuista potilaista oli tästä ikäluokasta.

Alkoholia nautitaan usein illanistujaisissa.
Juopottelu on yleisempää illanistujaisissa, joissa tarjoillaan usein alkoholijuomia.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Alkoholihepatiitin oireet, aiheuttajat ja hoito

Juopottelun seuraukset

Juopottelu voi olla erittäin vaarallista lyhyellä ja pitkällä aikavälillä sekä henkilölle itselleen että tämän lähipiirille. Katsotaanpa, mitkä ovat juopottelun seuraukset.

Lyhyen aikavälin vaikutukset

Juopottelu voi aiheuttaa paitsi huimausta ja oksentelua, myös muistikatkoksia. Ja seuraavana päivänä iskevät tietysti kaikki krapulan oireet, jotka ovat paljon voimakkaampia.

Aggressiivisuus ja rikollinen käytös

Alkoholi poistaa estoja. Jos sen kulutus on runsasta, saatamme helposti menettää itsehillintämme ja tehdä jotain riskialtista. Esimerkkejä tästä ovat ekshibitionismi, suojaamaton seksi tai seksi tuntemattomien kanssa. Myös riski jonkun pahoinpitelystä sekä rikosten ja väkivallan teosta kasvaa.

Kohonnut tapaturmariski

Alkoholin vaikutuksen alaisena koordinaatio katoaa; raajamme eivät reagoi ja tottele aivojamme. Näin ollen tapaturmien riski kasvaa.

Humalassa oleva ihminen voi myös joutua auto-onnettomuuteen tai aiheuttaa sellaisen itse. Tutkimusten mukaan riski kuolla liikenneonnettomuudessa on noin 13 kertaa suurempi silloin, kun veren alkoholipitoisuus on korkea.

Hengityksen pysähtyminen

Joissakin tapauksissa henkilö saattaa voida pahoin, mutta ei tilansa vuoksi saa tyhjennettyä mahalaukkunsa sisältöä kunnolla. Oksentaminen saattaa tällöin tukkia hengitystiet johtaen hengityksen pysähtymiseen ja aivokuolemaan.

Alkoholin aiheuttama kooma

Kun veressä on runsaasti alkoholia (yli 3 grammaa litraa kohti), hengityselimistön ja sydämen toimintakyky saattaa laskea, mikä johtaa koomaan. Tällöin saattaa seurata tukehtumiskuolema.

Kasvattaa riippuvuuden riskiä

Tiheään toistuva juopottelu on usein lopullinen askel alkoholiriippuvuuteen, sillä alkoholinkäytön kontrolloimisen vaikeus käy ilmeiseksi. Tämä tuo mukanaan muita kroonisia seurauksia.

Lue lisää alkoholista täältä: Maksa-aineenvaihdunta: antibiootit ja alkoholi

Juopottelun seuraukset maksaan

Toistuva juopottelu kasvattaa pitkällä aikavälillä maksasairauden, kirroosin ja rasvamaksan riskiä.

Juopottelun seuraukset sydämeen

Useissa tutkimuksissa on todettu, että juopottelu kasvattaa sydän- ja verisuonitaudin riskiä keski-ikäisillä ihmisillä (45-vuotiailla ja sitä vanhemmilla). Tämä yhteys on vähemmän selvä nuoremmilla.

Tutkijat tulivat siihen johtopäätökseen, että alkoholin suurkulutus ei vaikuta ainoastaan useiden kroonisten sairauksien esiintyvyyteen, vaan se lisää riskiä myös olemassa olevien sairauksien pahenemisesta.

Juopottelun seuraukset toiminnanohjaukseen

Juopottelun seuraukset näkyvät myös kognitiivisissa kyvyissä. Yliopisto-opiskelijoilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että humalahakuiseen juomiseen osallistuneet henkilöt suoriutuivat huonommin älyllisissä tehtävissä. Pisteet olivat sitä matalammat, mitä nuorempana juominen aloitettiin.

Dementian riski

131 415 aikuista kattaneessa tutkimuksessa havaittiin 1,2 kertaa suurempi dementian riski alkoholin suurkuluttajilla verrattuna kohtuukäyttäjiin.

Keski-ikäisillä kognitiivisten kykyjen lasku voi nopeutua, jos he juovat alkoholia humalahakuisesti.

Sosiaaliset ja affektiiviset ongelmat

Yllä mainittujen seurausten lisäksi depressiiviset häiriöt, ahdistus, äkäisyys ja unihäiriöt ovat yleisiä ihmisillä, jotka juovat alkoholia runsaasti ja usein. Heillä esiintyy myös sellaista käytöstä, joka voi johtaa konflikteihin, tappeluihin ja aggressiivisuuteen lähipiirin kanssa.

Muut juopottelun seuraukset

Espanjassa tehdyn tutkimuksen mukaan alkoholismi on yksi toimintarajoitteisuuden johtavista syistä. Se vaikuttaa myös perheeseen (toimintahäiriöinen perhe), ja sillä on taloudellisia ja ammatillisia seurauksia.

Alkoholi ei ole vaaratonta

Juopottelun seuraukset ovat moninaiset. Yksikään niistä ei ole positiivinen. Tästä syystä on tärkeää pyrkiä valistamaan nuoria kyseisestä ongelmasta.

Virheelliset uskomukset juopottelun vaarattomuudesta tulisi nostaa esiin, sillä kyseessä on käytäntö, joka voi todellakin olla erittäin haitallinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Athyros V, Liberopoulos E, Mikhailidis D, et al. Association of Drinking Pattern and Alcohol Beverage Type With the Prevalence of Metabolic Syndrome, Diabetes, Coronary Heart Disease, Stroke, and Peripheral Arterial Disease in a Mediterranean Cohort. Angiology. 2007; 58(6):689-697.
  • Catalá-López F, Génova-Maleras R, Álvarez-Martín E, et al. Carga de enfermedad en adolescentes y jóvenes en España. Revista de Psiquiatría y Salud Mental. 2013; 6: 80-85.
  • Ferrat C, Fernández E, González G, et al. Caracterización de las personas consumidoras de bebidas alcohólicas. Acta Med Cent. 2019; 13(4):523-531.
  • Kivimäki M, Singh-Manoux A, David Batty G, et al. Association of alcohol-induced loss of consciousness and overall alcohol consumption with risk for dementia. JAMA Netw Open. 2020; 3(9):e2016084.
  • Ministerio de Sanidad de España. Líneas de actuación en el ámbito de la prevención del consumo de alcohol. Comisión de Salud Pública: 2021.
  • Salas-Gómez D, Fernández-Gorgojo M,  Pozueta A.  Binge drinking in young university students is associated with alterations in executive functions related to their starting age. Plos One. 2016. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0166834
  • Sánchez Sánchez A, Redondo Martín S, García Vicario M, Velázquez Miranda A.. Episodios de urgencia hospitalaria relacionados con el consumo de alcohol en personas de entre 10 y 30 años de edad en Castilla y León durante el período 2003-2010. Rev Esp Salud Pública. 2012; 86: 409-417.
  • Sarasa-Renedo A, Sordo L, Molist G, Hoyos J, Guitart A, Barrio G. Principales daños sanitarios y sociales relacionados con el consumo de alcohol. Rev. Esp. Salud Pública. 2014; 88(4): 469-491.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.