Miten valita omalle iholle sopiva karvanpoistovaha

Karvanpoistovaha voi olla kuumaa, lämmintä tai kylmää. Oikeaa vahaa valittaessa tulee ottaa huomioon oma ihotyyppi ja vahattava ihoalue.
Miten valita omalle iholle sopiva karvanpoistovaha
Mariel Mendoza

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Mariel Mendoza.

Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Sopiva karvanpoistovaha riippuu ihotyypistä, siihen liittyvistä vaivoista, vahattavasta alueesta, siitä tehdäänkö vahaus kotona vai kauneushoitolassa ja halutuista tuloksista. Tässä artikkelissa kerromme, miten valita omalle iholle sopiva karvanpoistovaha.

Karvanpoistovahoja on erilaisia. Tästä syystä suositellaan kokeilemaan ja vertailemaan eri vaihtoehtoja ennen omalle ihotyypille ihanteellisen vahan valintaa.

Kuumavahan, lämminvahan ja kylmävahan välillä on eroja. On aina tärkeää olla varovainen, jos oma iho on herkkä ja on aiemmin saanut allergisen reaktion jostakin vahan ainesosasta.

Karvanpoistovahan pohjana on tavallisesti männyn pihka ja mehiläisvaha (joka tekee siitä notkeampaa). Se sisältää myös antioksidantteja ja väriaineita.

Muut ainesosat saattavat riippua valmistajasta. Kotitekoinen vaha voidaan valmistaa sokerista, sitruunamehusta ja vedestä.

Kuumavaha

Kuumavahaa käytetään eniten, erityisesti kauneushoitoloissa. Siellä käytetään kiinteitä vahapaloja tai -tabletteja, jotka tulee sulattaa kuumentamalla. Tässä käytetään erityistä laitetta, joskin jotkut voidaan lämmittää myös mikrossa tai vesihauteessa.

Tämä on suosikkivaihtoehto kauneussalongeissa, sillä se on edullisin, vaikuttaa pidempään (jopa 4 viikkoa), se voidaan muovata alueen koon mukaan ja käyttää uudelleen sopivan suodattimen avulla.

Sen vaikutus kestää pidempään, sillä korkeat lämpötilat avaavat ihohuokoset, jolloin karvan saa vedettyä pois juuresta. Kuumavahan käyttö vaatii kuitenkin valmistelua ja aikaa.

Kokemuksella ja käytetyllä tekniikalla on merkitystä. Jos vahaa käytetään hyvin kuumana, se voi polttaa tai ärsyttää ihoa.

Kuumavahaa käytetään erityisesti kauneushoitoloissa.
Kuumavahaa käytetään eniten. Sen kanssa tulisi noudattaa varovaisuutta, jotta iho ei pala.

Roll-on -patruunat

Tätä kutsutaan lämminvahaksi, koska se ei ole kuumaa eikä kylmää. Vahapatruunoita käytetään rullan tai lastan avulla.

Ennen käyttöä ne tulee lämmittää erityisellä alustalla. Ne eivät kuitenkaan aiheuta palovammoja, koska ne jäähtyvät iholle levitettäessä.

Kuumavahaan verrattuna lämminvahassa on se huono puoli, että se ei ole yhtä lailla muovattavissa (roll-on -patruunat tulevat rullan kokoisina suorina liuskoina). Sitä käytetäänkin laajoilla alueilla, kuten käsivarsissa ja jaloissa.

Se ei laajenna ihohuokosia samaan tapaan, joten se ei vedä karvaa irti juuresta.

Sillä on seuraavat hyödyt:

  • Vahaus voidaan tehdä kotona.
  • Se on nopeampi käyttää.
  • Se on hygieenisempi, sillä se on henkilökohtainen eikä uudelleenkäytettävä.

Kylmävaha

Nämä tunnetaan vahaliuskoina, ja ne ovat tunnetuin vahatyyppi. Vaha on kahden liuskan välissä, joiden irrottaminen toisistaan vaatii kämmenten kitkan tuottamaa lämpöä. Kun ne on irrotettu, liuska asetetaan iholle ja vedetään irti vahvalla nykäisyllä karvan kasvusuuntaa vasten.

Edellisen tavoin kylmävahaa ei ole helppo muovata, se ei avaa ihohuokosia, ja huolimattomasti tehty vahaus voi aiheuttaa ongelmia. Se on menetelmä, joka aiheuttaa herkimmin ärsytystä.

Kylmävaha on silti nopea ja helppo vaihtoehto kotiin. Se on myös hygieeninen, sillä se on henkilökohtainen ja kertakäyttöinen.

Mikä on huomattavin ero karvanpoistovahoissa?

Kuumavahausta suositellaan seuraavissa tilanteissa:

  • Kun tarvitaan kestävämpää tulosta.
  • Kun karvat ovat pitkiä.
  • Kun kipua sietää hyvin.
  • Kun karvoja tarvitsee poistaa pieniltä tai rajatuilta alueilta.

Se on myös ihanteellinen menetelmä herkille alueille ja alueille, joissa on karkeaa, itsepintaista karvaa, kuten kainalot, häpyalue ja bikiniraja. Sitä suositellaan myös pienemmille alueille, joissa on ohutta karvaa, kuten kulmakarvat tai viikset.

Huomionarvoista on, että se on halvin vaihtoehto.

Roll-on -patruunoita sitä vastoin käytetään laajemmilla alueilla, kun vahauksen tulee olla nopea, ja herkemmällä iholla. Kuten on kylmävahan laita. Kumpaakin on helppo käyttää kotona.

Lue lisää täältä: Suositut karvanpoistomenetelmät

Suosituksia ennen vahausta

Kuumavahaa tulisi laittaa ensin pieni määrä ranteeseen, jotta se on varmasti sopivan lämpöistä eikä polta. Matalampaa lämpötilaa tulisi käyttää kainaloissa, häpyalueella ja bikinirajassa.

Roll-on -patruunoiden kohdalla vaha levitetään siihen kuuluvan rullan avulla. Kuumavahaa käytetään puisen lastan avulla ja kylmävaha tulee liuskoina, jotka asetetaan vahattavalle pinnalle; sitten odotetaan sen kovettumista.

Kuumavaha kovettuu jäähdyttyään.

Vaha tulisi laittaa karvan kasvusuuntaan ja poistaa vastakkaiseen suuntaan. Sitten puhdista ja kosteuta iho.

Alue tulee puhdistaa ja kuivata ennen vahausta. Iho suositellaan kuorittavan 1-2 päivää ennen. Älä käytä deodoranttia, ihorasvaa tai mitään kosmetiikkaa ennen vahausta.

Suosituksia vahauksen jälkeen

Heti vahauksen jälkeen iho suositellaan huuhtelemaan lämpimällä tai kylmällä vedellä vahajäämien poistamiseksi. Yleensä käytetään erityistä liuotustuotetta nimeltä vahanpuhdistusaine. 

Puhdistuksen jälkeen levitä kosteusvoidetta kevyesti hieroen. Aloe vera -geeli on hyvä vaihtoehto.

Älä ota aurinkoa ainakaan 48 tuntiin vahauksen jälkeen, äläkä ui suolaisessa tai klooratussa vedessä.

Aloe vera -geeliä kannattaa käyttää vahauksen jälkeen.
Aloe vera -geeli viimeistelee ihanteellisesti vahauksen ja kosteuttaa ihoa.

Miten valita sopiva karvanpoistovaha: tärkeitä huomioita

Jos iho on kovin herkkä, suositellaan lämmin- tai kylmävahaa. Näitä suositellaan myös silloin, kun kärsii jalkojen verenkierto-ongelmista tai suonikohjuista, jolloin kuumavaha on kielletty.

Minkäänlaista vahaa ei saa käyttää iholla, jolla on haavoja (esimerkiksi palaneella iholla) tai sairauksia, kuten psoriaasia tai ekseemaa. Ei myöskään laserhoitojen jälkeen tai jos on tatsaroteeni-kuurilla.

Toinen varteenotettava karvanpoistomenetelmä: IPL-valoimpulssihoito karvanpoistoon

Teriin verrattuna vahaus on yksinkertainen ja pitkävaikutteinen menetelmä. Se voidaan toteuttaa kotona, kun käytössä on oikeanlaiset välineet ja toimenpide on tuttu.

Vahaus vaikuttaa pääasiallisesti vetämällä karvan irti syvältä, jolloin uudelta tupelta kestää kauemmin elpyä. Mitä enemmän vahaat, sitä enemmän tupet heikkenevät; toisin sanoen vahauskertoja voidaan harventaa.

Vahaus ohentaa karvaa, hidastaa uuden karvan kasvua, kuorii, aiheuttaa vähemmän ärsytystä ja jättää ihon miellyttävämmän tuntuiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.