Logo image
Logo image

Miten säästää lämmityskuluissa?

3 minuuttia
Tiedätkö, miten voit säästää lämmityskuluissa? Kerromme mitä voit tehdä, jotta talven sähkö- ja kaasulaskut eivät tule ikävänä yllätyksenä!
Miten säästää lämmityskuluissa?
Kirjoittanut Ana Luzardo
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Lämmitysjärjestelmää käytetään tuomaan lämpöä sisätiloihin talvisaikaan kylmillä seuduilla. Jos tämä koskettaa sinua, saatat pohtia, miten voit säästää lämmityskuluissa talvikauden aikaan.

Lämmitys on välttämätön, ja 67 % kotona kulutetusta kokonaisenergiasta käytetään lämmitykseen ja kuumaan veteen. Lämmityskulujen vähentämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi sinun on siis opittava säästämään lämmityksessä.

Pitäisikö lämmitys ottaa pois päältä, kun sitä ei käytetä, vai ylläpitää lämpötila tasaisena?

Lämmitysjärjestelmän ottaminen pois päältä tuhlaa enemmän kuin sen jättäminen päälle. Kun otat sen pois päältä ja laitat takaisin päälle, patterin on aloitettava koko prosessi alusta ja tämä kuluttaa enemmän energiaa.

Suosittelemme jättämään sen tasaiselle lämpötilalle ja ottamaan pois päältä vain silloin, kun poistut kotoa moniksi tunneiksi, esimerkiksi töihin. Voit ottaa sen pois päältä myös mennessäsi nukkumaan, koska yöllä olet peiton alla lämpimässä. 15–18 celsiusastetta riittää nukkumisen ajaksi.

Jatka lukemista: Erilaiset lämmitysjärjestelmät ja niiden hyödyt ja haitat

Miten säästää lämmityskuluissa? 8 vinkkiä

Lämmityskuluissa voi oppia säästämään, niin että seuraava sähkö- tai kaasulasku ei tule ikävänä yllätyksenä. Annamme kahdeksan vinkkiä lämpimänä pysymiseen talvella ilman, että perheen talous menee kuralle. Älä suotta pelkää enää talvea.

1. Luota auringonvaloon

Auringosta voi olla hyötyä talvella. Pidä kaihtimet auki valoisina tunteina antaaksesi huonekalujen ja lattioiden imeä itseensä lämpöä.

Kun aurinko laskee mailleen, sulje kaihtimet pitääksesi lämmön sisällä. Lämmön luomisen lisäksi se antaa myös valoa eikä valoja tarvitse näin ollen sytyttää, mikä toisi lisäkuluja.

Some figure
Auringonvaloa kannattaa hyödyntää aina, mutta etenkin talvella kun päivänvaloa on vähemmän.

2. Käytä verhoja ja kaihtimia säästääksesi lämmityskuluissa

Jos kodin ikkunat eivät ole paksut, on viisainta käyttää verhoja ja sälekaihtimia. Nämä toimivat eräänlaisena vilttinä tai suojana ikkunoista hohkaavaa kylmää vastaan.

Lasi viilenee yleensä erittäin nopeasti, joten tätä menetelmää kannattaa käyttää öisin.

3. Laita lämpöeristysjärjestelmä ikkunoihin

Lämpöeristys määritellään kyvyksi kontrolloida lämmön siirtymistä silloin, kun sen ei tulisi ylittää tiettyjä rajoja. Näissä tilanteissa on suositeltavaa asentaa eristys. Tämän voi tehdä kotona tiettyjen materiaalien, kuten kuplamuovin, avulla.

Käyttääksesi kuplamuovia eristeenä leikkaa sitä ikkunan kokoinen pala. Suihkauta suihkepullon avulla ohut kerros vettä ikkunalasiin ja kiinnitä siihen muovi niin, että kuplat osoittavat sinuun päin. Vesi saa sen tarttumaan ikkunaan.

4. Miten säästää lämmityskuluissa: asenna termostaatti

Termostaatti on laite, joka on yhteydessä johonkin lämmön- tai kylmänlähteeseen ja jonka avulla lämpötilaa voi säädellä automaattisesti pitäen se tasaisena ilman suuria vaihteluita.

Ajan myötä on keksitty ohjelmoitavia ja digitaalisia termostaatteja, jotka pystyvät pitämään lämpötilan tietyllä tasolla riippuen ajankohdasta.

5. Älä peitä lämmitysjärjestelmää

Älä laita huonekaluja tai vaatteita lämmitysjärjestelmän päälle tai eteen. Tämä kuormittaa enemmän koko mekanismia, mikä kuluttaa enemmän energiaa.

 6. Pidä lämmitysjärjestelmä hyvässä kunnossa

Paitsi että hyvä huolto pitkittää lämmitysjärjestelmän kestoa, se säästää myös rahaa, koska se tehostaa järjestelmän suorituskykyä. Se vähentää energiankulutusta 10–20 %. 

7. Miten säästää lämmityskuluissa: älä lämmitä tyhjiä huoneita

Jos mahdollista, jaa lämpö kodin asutettuihin tiloihin. Miksi tarvitsisit sitä huoneissa, joita et käytä? Jos käytät vähemmän lämpöä, tuhlaat vähemmän rahaa ja säästät lämmityskuluissa.

8. Osta järjestelmä, joka takaa energiatehokkuuden

Energiatehokkuus viittaa siihen, kuinka paljon energiaa laite kuluttaa. On olemassa luokitus, jonka avulla voidaan selvittää laitteen kyky suorittaa kaikki toimintonsa alhaisimmalla mahdollisella energiankulutuksella:

  • Hyvin energiatehokas: A+++, A++ ja A+
  • Keskitehokas: A ja B
  • Vähemmän energiatehokas: C ja D
Some figure
Laitteiden energiankulutuksen luokituksesta on hyötyä silloin, kun laitteita ostetaan.

Lue myös tämä artikkeli: 7 hyvää keinoa säästää sähköä

Säästä lämmityskuluissa säästääksesi rahaa ja pitääksesi huolta ympäristöstä

Kannattaa etsiä energiatehokas laite ja pienentää lämmityskulut minimiin. Ne ovat yleensä kalliimpia kuin enemmän kuluttavat laitteet, mutta pitkällä aikavälillä säästät suuren summan rahaa.

Jos sinun on mahdollista investoida tehokkaaseen lämmitysjärjestelmään ja vähentää sen ympäristövaikutuksia, tee se.

Muita keinoja säästää lämmityskuluissa on käyttää lämmintä vettä esimerkiksi vain suihkussa, ei koko kylpyhuoneessa. Käännä myös hana pois päältä silloin, kun et käytä sitä. Muista, että tämä ei ainoastaan vähennä kuluja kukkarostasi, vaan myös ekologista jalanjälkeäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ministerio de industria, turismo y comercio. Consumo eficiente de energía en el hogar para consumidores y usuarios. Disponible en https://www.facua.org/es/documentos/hogar_idae.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.