Miten riittämättömyyden tunteesta pääsee eroon?

Tehdään tämä selväksi heti alkuunsa: sinä itse olet ainoa ihminen johon voit itseäsi verrata. Elämä ei ole kilpailu.
Miten riittämättömyyden tunteesta pääsee eroon?

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Riittämättömyyden tunteesta kärsivät monet. Tuntuuko sinusta siltä, että vaikka tekisit mitä, et tule koskaan olemaan tarpeeksi? Ettet pysty jättämään jälkeäsi maailmaan vaikka kuinka yrittäisit? Jos tunnet näin, et ole yksin. Suuri osa ihmisistä kärsii riittämättömyyden tunteesta ainakin silloin tällöin.

Riittämättömyyden tunteesta kärsiminen luultua yleisempää

Ehkä annat itsellesi asettamien odotusten musertaa itsesi, tai asetat itsellesi liian suuria tavoitteita jotka eivät motivoi, vaan saavat sinut lamaantumaan. Jos työskentelet muiden ihmisten asettamien vaatimusten eteen, saatat täyttää heidän odotuksensa, mutta tunnet olosi väsyneeksi ja onnettomaksi.

Ehkä sinusta tuntuu, ettet vain riitä. Tämä saattaa liittyä fyysisiin piirteisiisi: et pysty täyttämään maailman asettamia odotuksia naiseudesta ja kauneudesta, tai psyykkisiin kykyihisi: et pysty suoriutumaan samalla tavalla kuin kaikki muut.

Joskus kyseessä on perheen asettamat odotukset, jotka voivat lukita meidät ahtaaseen laatikkoon, johon et halua tai pysty mahtumaan. Tämä ei ole tervettä. Tässä artikkelissa annamme sinulle vinkkejä riittämättömyydentunteen selättämiseen.

1. Muista, että jokainen on ainutlaatuinen

Tämä on loistava ensiaskel. Kun sisäistät sen, että kaikki ovat erilaisia ja toimivat eri tavoin, ymmärrät ettei ole mitään järkeä yrittää olla kuten kaikki muut.

Olet täysin ainutlaatuinen, ja sinulla on heikkoutesi, mutta myös vahvuutesi, jotka tekevät sinusta sinut. Kun ymmärrät, ettei kukaan ole samanlainen kuin sinä, voit alkaa arvostamaan ja näkemään hyvät puolesi ja ymmärrät, että itsesi vertaaminen toisiin on turhaa.

Tämä auttaa sinua myös arvostamaan läheisiäsi ilman että tuomitset tai kritisoit heidän piirteitään. Koko käsityksesi maailmasta saattaa muuttua tajutessasi tämän.

Arvosta itseäsi. Lakkaa tuntemasta, että et riitä, ja näe itsesi sellaisena kuin olet: ainutlaatuisen kyvykäs ihminen.

2. Valitset omat tavoitteesi

riittämättömyyden tunteesta eroon pääseminen

Saatat antautua virran vietäväksi ja uskot sen mitä yhteiskunta meille kertoo:

  • Jos olet ylipainoinen, on parempi olla laiha
  • Et ole kaunis, mikäli et istu yhteiskunnan asettamaan muottiin kauneudesta
  • Jos sinulla ei ole rahaa tai suurta taloa, et ole menestyksekäs

Elämän ei tulisi mennä näin. Menestystä mitataan jokaisen kohdalla eri tavoin, eikä sinun tulisi mitata omaasi sen perusteella, mitä muilla on tai mitkä heidän odotuksensa ovat.

Jos olet ylipainoinen, tavoitteesi ei tulisi laihtua mallin mittoihin, vaan saavuttaa terve kehon paino, joka pitää sinut terveenä ja liikkuvaisena. Sinä et tarvitse tuhottomasti rahaa ollaksesi menestyksekäs ihminen. Ehkä huomaat, että jos yrität oppia enemmän ja yrität olla parempi ihminen joka päivä, riittää tämä menestyksen tunteeseen.

 Muista että jokainen saavutus on yhtä uniikki, kuin ihminen joka sen asettaa.

3. Yrittäminen ei ole sama asia kuin kärsiminen

riittämättömyyden tunteesta eroon

Tämä on yleinen ongelma: olet asettanut itsellesi tavoitteen ja pyrit sitä kohti hien ja kyynelten kautta, ja kuvittelet kärsimyksesi olevan osa prosessia. Tämä ei pidä paikkaansa.

Jos joudut taistelemaan tavoitteesi eteen ja se aiheuttaa sinulle pelkkää tuskaa ja tunnetta riittämättömyydestä, on tärkeää pysähtyä miettimään, onko tavoitteesi tosiaan kaiken pyristelyn arvoinen.

Kaikki tiet johtavat ehkä Roomaan, mutta sinun on päätettävä, mikä on oma Roomasi. Jos olet jumissa ja tajuat, ettet ehkä haluakaan tavoittelemaasi asiaa, on ehkä aika lopettaa ja pysähtyä. Mieti, johtuvatko tunteesi ja tuskasi lannistumisesta vai siitä että tavoitteesi ei ole sellainen, jonka odotit sen olevan.

Jos tavoitteesi ei ole se mitä odotit, älä tunne huonoa omaatuntoa tai lannistu. Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa puhtaalta pöydältä ja kokeilla jotain uutta. Jos olet väärällä tiellä, muuta kurssiasi. Olet vastuussa omasta elämästäsi ja olet ainoa ihminen, jonka tulee siitä pitää.

4. Olet täydellinen

riittämättömyyden tunteesta eroon

Kun tunnet, ettet riitä, syntyy samalla idea siitä, että jos et pysty tekemään jotain täydellisesti, olet täysi pettymys ja luuseri. Muista että olet täydellinen vain olemalla oma itsesi. Kun haluat saavuttaa “täydellisyyden”, yrität olla jotain sellaista mitä et ole, ja edessäsi on pitkä tuskainen tie.

Kukaan ei pysty olemaan täydellinen kaikessa, eikä se myöskään tee sinua onnelliseksi. Ole ylpeä saavutuksistasi ja virheistäsi, sillä virheistä opit kaikkein eniten ja ne muokkaavat sinusta paremman ihmisen.

5. Heitä hyvästit riittämättömyyden tunteesta kärsimiselle

Kaikista vaikein ja tärkein askel on tämä: onnellisuus syntyy sisältäpäin. Vain sinä itse voit hylätä riittämättömyydentunteen, kukaan muu ei sitä voi tehdä. Mikään asia, työ tai mammona ei täytä tunnetta riittämisestä, vaan sinun täytyy itse hyväksyä itsesi juuri sellaisena kuin olet, puutteinesi ja hyveinesi.

Kun alat hyväksyä tämän ja arvostat kaikkea sitä mitä olet tehnyt, voit arvostaa itseäsi tänään ja huomenna. Näet miten paljon olet kasvanut ja voittanut matkallasi tähän pisteeseen. Huomaat, että olet täysin riittävä ja mikä parasta: olet voittaja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • José-Vicente Bonet. Sé amigo de ti mismo: manual de autoestima. 1997. Ed. Sal Terrae. Maliaño (Cantabria, España)
  • Goldstein, citado por Arnold H. Modell, The Private Self (Harvard, 1993) p. 44
  • Rogers, C. (1959). A theory of therapy, personality and interpersonal relationships as developed in the client-centered framework. In (ed.) S. Koch, Psychology: A study of a science. Vol. 3: Formulations of the person and the social context. New York: McGraw Hill

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.