Logo image
Logo image

Miten hajustaa hiukset luonnollisesti

3 minuuttia
Miten hajustaa hiukset luonnollisesti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Hiuksille kehitettyjä parfyymeita kaupataan ja mainostetaan yhä enemmän ja enemmän. Hajusta hiukset helposti itse kotona näillä vinkeillä! Tekemällä hiushajuveden itse voit valita herkullisen hedelmäistä, eksoottista tai kukkien tuoksua – jotka kaikki ovat alkoholittomia ja lisäksi niillä on terapeuttisia ominaisuuksia, joista hiukset hyötyvät.

Some figure

Hiukset ovat lähes koko ajan alttiina ympäristön haitoille, minkä vuoksi ne imevät helposti hajuja (savua, hikeä, yms). Toisinaan sinulla ei ehkä ole mahdollisuutta pestä hiuksiasi joka päivä, tai ehkä et haluakaan pestä niitä päivittäin. Hyvä vaihtoehto silloin on hajustaa hiukset itsetehdyillä hajuvesillä.

Lue alta vinkit niiden valmistukseen, ja hajusta hiukset kätevästi vaikka päivittäin!

Tahitin Monoi-öljy

Monoi tai Tahitin öljy on erinomainen luonnontuote, jota voidaan käyttää sekä vartalolle että hiuksille. Sitä saadaan murskaamalla Tahitin keikarinkukkalajin (Gardenia Tahitensis) kukintoja sekoittamalla ne kookosöljyyn. Tämä sekoitus luo todella erityisen eksoottisen tuoksun, joka on hyvin samantapainen kuin vanilja.

Suosittelemme tätä erityisesti kesällä, koska se ei ole pelkästään hajusta hiuksia, vaan se auttaa myös tekemään niistä pehmeät, kiiltävät, ja lisäksi se suojaa hiuksia auringon säteiltä. Se sisältää E-vitamiinia, voimakkaan antioksidantin, sekä kosteuttaa ja syväkorjaa hiusta.

Sinun ei ole tarvetta käyttää hiusnaamioita hiusten pesun jälkeen jos käytät Tahitin Monoi-öljyä usein.

Emme kuitenkaan suosittele tätä hoitomuotoa öljyisille hiustyypeille.

Some figure

Kukkavedet

Kasveista otetaan tislaamalla talteen eteerisiä öljyjä. Saman prosessin aikana syntyy kukkavettä. Tämä tarkoittaa sitä, että kukkavesi on itse asiassa öljyn valmistamisesta jäljelle jäävä vesi. Se sisältää kasvin vesiliukoisia ainesosia, hivenaineita ja pienen määrän eteeristä öljyä.

Kukkavesi säilöö hieman kukan tuoksua ja ominaisuuksia, mutta on paljon kevyempi eikä niin väkevä kuin eteerinen öljy. Tällä hetkellä ne eivät ole kovin tunnettuja, mutta niitä on käytetty terapeuttisesti antiikin ajoista lähtien.

Suosittelemme erityisesti seuraavia:

 • Appelsiininkukkavesi: Appelsiinin kukalla on hyvin erityinen ja viettelevä tuoksu, jolla on rentouttavia ominaisuuksia. Lisäksi se säätelee päänahan rasvoittumista.
 • Rosmariinivesi: Rosmariinia on aina käytetty hiusten terveys- ja kauneustuotteissa, sillä se parantaa verenkiertoa, estää hiustenlähtöä ja säätelee hiuspohjan ongelmia. Se on myös loistava puhdistusaine jolla on virkistävä ja yrttinen tuoksu.
 • Minttuvesi: Tämä on kukka- ja yrttivesistä kaikkein virkistävin. Se on täydellinen kuumalla säällä kun päänahka hikoilee helposti. Se auttaa myös ehkäisemään hilseen muodostumista.
Some figure

On ehdottoman tärkeää, että varmistat kukkaveden laadun ja puhtauden, koska markkinoilla on paljon keinotekoisia esansseja, joita myydään luonnollisina tuotteina.

Ruusun kukkavesi

Ruusun kukkavesi on erinomainen kukkaisvesi, jonka käyttö kuuluu perinteisesti etenkin Intian kulttuuriin. Se on herkkä ja erittäin naisellinen tuoksu. Se tasapainottaa, elvyttää ja on antioksidanttinen. Suosittelemme sitä intiimeihin ja erityisiin tilanteisiin, koska se on myös niin kutsuttu lemmenrohto.

Some figure

Tiivistetty laventeliuute

Laventelilla on voimakas puhdistava ja rentouttava vaikutus. Kasvilla on herkullinen aromi. Laventelin tuoksua voi käyttää erittäin yksinkertaisesti hajustamaan hiukset valmistamalla tiivisteen eli uutteen sen kukista.

Tämä hajuvesi on hyvin pehmeä ja voit lisätä sitä useita kertoja päivässä. Tuoksu sopii myös lapsille.

Eteeriset öljyt

Yksinkertaisin tapa valmistaa omat luonnolliset hiushajuvedet on käyttää sellaisia eteerisiä öljyjä, joista pidät eniten. Sinun tulee vain laittaa muutama pisara valitsemaasi eteeristä öljyä pieneen määrään vettä, ravistaa hyvin ja suihkuttaa hiuksiisi. Suosittelemme seuraavia:

 • Tuoksuilangia: eli kansainväliseltä nimeltään Ylang-ylang, on voimakas kukkaistuoksu jolla on ns. lempeitä nostattavia ominaisuuksia (lemmenrohto).
 • Mandariini: Erittäin makea ja virkistävä. Rentouttavia ominaisuuksia, jotka parantavat mielialaa ja lisäävät onnentunnetta.
 • Bergamont: Bergamont antaa mustalle teelle sen tyypillisen maun. Sillä on hyvin erityinen aromi jolla on mieltä kohottavia ominaisuuksia.
 • Jasmiini: Pehmeä, herkkä ja rentouttava. Sopii hyvin yhteen muiden tuoksujen kanssa.
 • Sitruuna: Sitruuna antaa tunteen puhtaudesta ja raikkaudesta, ja se sopii täydellisesti yhteen muiden sitrushedelmien tuoksujen kanssa.

Miten käyttää näitä tuoksuja

Kaada parfyymi spraypulloon ja hajusta hiukset suihkuttamalla valmistamaasi hiushajuvettä niihin vähintään 20 cm etäisyydeltä. Varmista, että tuoksu on levinnyt tasaisesti kaikkialle hiuksiin, tekemättä tukasta liian märkää. Voit jopa hieman hieroa sitä tukkaan tai harjata hiusten läpi levittäen sitä ympäriinsä.

Suosittelemme kuljettamaan hiushajuvettä käsilaukussa niin voit lisätä sitä hiuksiin kun olet altistunut voimakkaille hajuille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • N. T. Minh Tu; L. X. Thanh; A. Une; H. Ukeda; M. Sawamura. 2002. Volatile constituents of Vietnamese pummelo, orange, tangerine and lime peel oils. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ffj.1076
 • Paul Forlot; Paul Pevet. 2011. Bergamot (Citrus bergamia Risso et Poiteau) essential oil: Biological properties, cosmetic and medical use. A review. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10412905.2012.659527
 • G. R. Mallavarapu; K. N. Gurudutt; K. V. Syamasundar. 2016. Chapter 99 – Ylang–Ylang (Cananga odorata) Oils. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780124166417000997
 • S. G. Agarwal, Aruna Gupta, B. K. Kapahi, Baleshwar, R. K. Thappa & O. P. Suri (2005) Chemical Composition of Rose Water Volatiles, Journal of Essential Oil Research, 17:3, 265-267, DOI: 10.1080/10412905.2005.9698897
 • M R AI-Sereiti, K M Abu-Amerb, P Sen. 1999. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus oificinalis Linn.) and its therapeutic potentials. Indian Journal of Experimental Biology. http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/18973/1/IJEB%2037%282%29%20124-130.pdf
 • Various authors. 2008. Relaxation effects of lavender aromatherapy improve coronary flow velocity reserve in healthy men evaluated by transthoracic Doppler echocardiography. International Journal of Cardiology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0167527307012612

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.