Mitä tehdä, kun olet riippuvainen jostakusta

Kun tulemme riippuvaiseksi jostakusta henkilöstä, kärsimme, menetämme koskemattomuutemme ja vapautemme. Ota selvää, miksi näin tapahtuu ja mitä asialle voi tehdä.
Mitä tehdä, kun olet riippuvainen jostakusta
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 21 huhtikuuta, 2023

Emme vain tule riippuvaisiksi huumeista, shoppailusta, liikunnasta tai internetistä. Meidän ihmissuhteemme ovat myös alttiita riippuvuudelle, ja ne voivat syöstä meidät turmiolliseen paikkaan. Kun olet riippuvainen jostakusta henkilöstä, hylkäät ihmisarvosi, vaarannat koskemattomuutesi ja kärsit. Miksi näin tapahtuu ja mitä asialle voi tehdä?

Tämä on laajalle levinnyt todellisuus. Esimerkiksi Espanjassa noin puolet väestöstä on ilmoittanut olevansa emotionaalisesti riippuvainen, ja yli 8 prosenttia samaistuu tämän tilan vakavimpaan asteeseen.

Kun puhumme rakkausriippuvuudesta, se ei koske niinkään tuota toista ihmistä, vaan oppimastamme toimintahäiriöisestä yhteydestä. Se tarkoittaa, että tämä riippuvuus, epätasapainoinen suhde, alistuminen ja epätoivo voivat toistua erilaisissa ihmissuhteissa ja eri kumppaneiden kanssa.

Siksi tavoitteena tulisi olla ymmärtää, miksi toimimme tällä tavalla. Ja tietysti kuinka voimme muuttaa käyttäytymistämme.

Miten toimit, kun olet riippuvainen jostakusta

Yksi riippuvuuksien silmiinpistävimmistä ominaisuuksista on tietoisuuden puute, joka henkilöllä on ongelmastaan. On tavallista, että hän ei tunnista tai tunnusta riippuvuuttaan, eikä halua tai osaa poistaa sitä.

Siksi ensimmäinen askel on tunnustaa, että olet riippuvainen jostakusta ihmisestä.

Henkisessä riippuvuudessa seuraavat ominaisuudet ovat yleensä läsnä:

  • Toisesta henkilöstä tulee huomiosi ja elämäsi keskipiste. Käytät paljon aikaa hänen ajattelemiseensa, hänestä huolehtimiseen ja hänen tukemiseensa. Ja kun olette erillänne toisistanne, saatat kärsiä ahdistuksesta ja tarpeesta ottaa yhteyttä koko ajan.
  • Luot epätasapainoisen suhteen, jossa omaksut alistuvan kannan. Sinulla on tapana miellyttää toista kaikessa jättäen itsesi syrjään ja sietäen tilanteita, joita sinun ei pitäisi sietää, koska pelkäät, että hän jättää sinut.
  • Hylkäät myös omat mielipiteesi, harrastuksesi ja sosiaaliset suhteesi mukautuaksesi siihen, mitä toinen henkilö sinulta haluaa.
  • Vaadit jatkuvasti huomiota, hellyyttä ja turvallisuutta. Sinun on vahvistettava, että toinen henkilö rakastaa sinua ja pysyy rinnallasi. Haluat luoda hänen kanssaan hyvin läheisen emotionaalisen siteen. Haluat olla hänen elämänsä keskipiste.
  • Ihannoit häntä samalla kun aliarvostat itseäsi ja pidät itseäsi monin tavoin huonompana.
  • Vaikka kärsitkin suhteessa, ajatus siitä, että se voisi päättyä, tuntuu sinusta katastrofaaliselta. Tämä on suurin pelkosi, etkä näe itseäsi kykeneväksi etenemään eron jälkeen.
Nainen on riippuvainen jostakusta.
Kun olet riippuvainen toisesta ihmisestä, laitat itsesi syrjään ja asetat omat tarpeesi hänen tarpeidensa jälkeen.

Mitä tehdä, jos olet riippuvainen jostakusta

Kun tulet riippuvaiseksi toisesta henkilöstä, tapahtuu joitakin muutoksia. Biologisella tasolla rakastuminen täyttää aivosi dopamiinilla, synnyttää erittäin miellyttäviä tuntemuksia ja rohkaisee jatkuvaan kosketukseen. Läheisyyden puuttuessa tunnemme syvää halua tai tarvetta saada sitä.

Psykososiaalisella tasolla sinulla on tyydyttämättömiä tunnetarpeita, joita yrität lievittää tällaisella jatkuvalla läheisyydellä. Tämä saattaa johtua ahdistuneesta kiintymystyylistä, joka syntyy lapsuudessa. Joka tapauksessa, jos haluat päästä pois tästä dynamiikasta, sinun on käsiteltävä useita kysymyksiä.

Tee sisäistä työtä

Rakkausriippuvuudellasi ei ole mitään tekemistä itse sen henkilön kanssa, jota kohtaan tunnet riippuvuutta. Ongelman alkuperä , samoin kuin ratkaisu, on sinussa. Siksi sinun tulee työskennellä omien emotionaalisten puutteidesi parissa ja analysoida, mikä johti sinut niihin ja kuinka voit parantaa niitä asianmukaisesti.

Ymmärtämällä, että kiintymyksesi tuohon henkilöön ei ole suurta rakkautta, vaan voimakasta pelkoa, joka johtuu sisäisestä epämukavuudestasi, voit alkaa nähdä todellisuuden uusin silmin. Saatat kuitenkin tarvita ammattilaisen apua tämän toteuttamiseksi.

Muokkaa tapaasi sitoutua

Jos haluat saada takaisin emotionaalisen itsenäisyytesi, aloita muuttamalla tapoja, joilla sitoudut ihmisiin. Lopeta esimerkiksi varmuuden etsiminen jatkuvilla kysymyksillä. Yritä olla hallitsematta.

Opi suhtautumaan ihmisiin terveellä tavalla ja tunnistamaan kaikki käyttäytymiset, joita teet puutteesta ja tarpeesta. On aika rakentaa omaa turvallisuuttasi eikä perustaa hyvinvointiasi muiden sanoihin tai tekoihin.

Tarkkaile sisäistä vuoropuheluasi

Jos tutkit ajatuksiasi, on erittäin helppoa tulla tietoiseksi riippuvuudestasi, koska löydät toistuvia lauseita, kuten seuraavat:

  • “En voi elää ilman tätä henkilöä.”
  • “Tarvitsen häntä.”
  • “Hän on kaikki mitä minulla on.”
  • “En tiedä mitä tekisin jos hän jättäisi minut, en kestäisi sitä.”

Tämäntyyppiset uskomukset, joita toistat itsellesi, vain vahvistavat toimintahäiriötä. Aloita niiden korvaaminen sopivammilla ajatuksilla, jotka vahvistavat itsetuntoasi ja sinua.

Opi priorisoimaan itsesi ja asettamaan rajoja

Hylkäämisen pelko voi saada sinut ottamaan hyvin alistuvan asenteen, mutta tämä ei ole tervettä. Kumppanisi pitäisi rakastaa sinua sellaisena kuin olet, ei sen vuoksi, mitä teet hänen hyväkseen tai kuinka paljon palvelet häntä. Joten yhdisty omiin mielipiteisiisi, toiveisiisi ja tarpeisiisi ja puolusta niitä.

Rajojen asettaminen on osa prosessia emotionaalisen riippuvuuden voittamiseksi.

Palauta muut ihmissuhteesi ja harrastuksesi

On hyvin paljon mahdollista, että emotionaalinen riippuvuus saa sinut keskittymään niin paljon kumppaniisi, että päädyt laiminlyömään kaikki muut elämäsi osa-alueet. On kuitenkin erittäin tervettä säilyttää riippumattomuus, nauttia omista kiinnostuksenkohteista ja muista ihmissuhteista.

Palaa harrastustesi pariin, pidä huolta sosiaalisista siteistäsi ja vaali hyvinvointiasi parisuhteen ulkopuolella.

Kun tulet riippuvaiseksi jostakusta, sinun on analysoitava suhteen terveys

Viime kädessä romanttinen riippuvuus voi aiheuttaa suurta kärsimystä ja tuhota itsetuntoa. Siksi, vaikka kyse ei olekaan tuosta toisesta henkilöstä, vaan sinusta itsestäsi, on tarpeen tarkistaa suhteen terveellisyys.

Ehkä olet hyväksynyt olla suhteessa, jossa sinua ei kunnioiteta, ei huomioida tai joka on täynnä tuskaa ja konflikteja. Tässä tapauksessa on ehdottoman tärkeää analysoida mitä tapahtuu, ja ryhtyä toimiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. En I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Gómez, M. N., & López-Rodríguez, J. A. (2017). La dependencia emocional: la adicción comportamental en los márgenes de la patología dual. Revista de Patología Dual4(2), 2.
  • Instituto Andaluz de Sexología y Psicología. (2021, 18 febrero). Dependencia emocional: la nueva esclavitud del siglo XXI. Recuperado de https://www.iasexologia.com/dependencia-emocional-la-nueva-esclavitud-del-siglo-xxi/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.