Mitä tarkoittaa kuiva humala?

Kuiva humala on käyttäytymismalli, joka esiintyy ihmisillä jotka ovat lopettaneet alkoholinkäytön tai toipuvat alkoholismista. Kyse on siitä, että vaikka henkilö ei enää juo alkoholia, hänen käyttäytymismallissaan ei ole tapahtunut muutosta.
Mitä tarkoittaa kuiva humala?
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuiva humala on termi, jota käytetään kun alkoholiriippuvuudesta toipuvat ihmiset käyttäytyvät edelleen samalla lailla kuin alkoholia nauttiessa.

Ystävät ja perheenjäsenet ovat usein yllättyneitä, koska alkoholistin käyttäytyminen ei ole muuttunut, vaikka hän olisi lopettanut alkoholin juomisen. Selitys ilmiölle on se, että kuntoutunut henkilö ei ole onnistunut luopumaan riippuvuuden psyykkisistä malleista.

Kun addikti lopettaa addiktoivan aineen käytön, hänen on muutettava tiettyjä sopeutumattomia ajatusmalleja. Jos näin ei tapahdu, henkilö toipuu addiktiosta vain osittain.

Mitkä ovat kuivan humalan oireet?

Alkoholin kulutuksen lopettanut henkilö ajattelee usein olevansa täysin toipunut addiktiosta. Tosiasia on kuitenkin, että se ei ole niin yksinkertaista.

Yksi kuivan humalan pääoireista on emotionaalinen kypsymättömyys. Yleensä ihmiset eivät toimi kronologisen ikänsä mukaisesti.

Lapsellisuus ilmenee, kun aikuisella henkilöllä ilmenee aikaisemman kehitysvaiheen käyttäytymismalleja. Esimerkiksi yli kolmekymppiset miehet ja heidän prioriteettinsa ovat edelleen hyvin samankaltaisia ​​kuin teini-iässä. Tässä mielessä emotionaalinen kypsymättömyys ja infantilismi kulkevat käsi kädessä, vaikka ne ovatkin erilaisia.

Tunteellisella kypsymättömyydellä tarkoitetaan omien tunteiden hallinnan vaikeutta tai mahdottomuutta. Ihmiset, joilla on alhainen turhautumistoleranssi, ajattelevat, että kaikki on sallittua. Kun he eivät voi saada jotain haluamallaan tavalla, he ärsyyntyvät.

Tämän oireyhtymän olennaisin merkki on itsekeskeisyys. Monet addiktit, jotka ovat onnistuneet lopettamaan addiktoivan aineen kulutuksen, ajattelevat olevansa muita parempia. He tuntevat saavuttaneensa paljon ja janoavat ylistystä sekä ihailua.

kuiva humala -oireyhtymä ja alkoholismi
Alkoholin lopettaminen ei ole helppo tehtävä. Jos riippuvuuteen liittyvät käytösmallit säilyvät, voi esiintyä sosiaalisia ongelmia.

Miksi kuiva humala ilmenee?

Kuivan humalan syynä on kuntoutusprosessin puutteellisuus. Toisin sanoen usein ajatellaan, että kuntoutus on tehokasta, kun addikti lopettaa addiktoivan aineen käytön, mutta todellisuudessa on otettava huomioon myös muita tekijöitä.

Addiktin ajattelutapa on pakonomaista. Tämä tarkoittaa, että vaikka päihteitä ei käytetä, hän jatkaa samojen käyttäytymismallien toistamista. Usein niiden, joilla on tämä oireyhtymä, ei tarvitse kuluttaa alkoholia ollakseen järjettömän vastuuttomia.

Yhteenvetona voimme todeta syynä olevan kollektiivinen tietämättömyys riippuvuuksista. Usein tämä tietämättömyys estää ihmisiä hakemasta ammattiapua, kun he lopettavat juomisen itsenäisesti.

Vinkkejä kuivan humalan voittamiseksi

Alkoholismista toipuminen ei tarkoita vain addiktoivan aineen kulutuksen lopettamista. Kyse on enemmän mielenmallien muokkaamisesta. Näiden mallien muokkaamisen pitää estää henkilöä juomasta ja edistää myös käyttäytymisen muutosta.

1. Keskity ajattelutavan muuttamiseen

Todellinen muutos perustuu aina ajatusmalleihimme. Kun pystymme muokkaamaan sopeutumattomia ajattelumalleja, myös käyttäytyminen muuttuu.

Etusijalla tulisi siis olla ajatusten mallintaminen kohti sosiaalisesti mukautuvaa ideologiaa.

2. Hyväksy, että muutos ei tapahdu yhdessä yössä

Epärealistiset odotukset vaikeuttavat negatiivisesti parantamisprosessiin. Muutokset tulee ymmärtää keskipitkän ja pitkän aikavälin projekteina. Näin henkilö osaa arvostaa paremmin pieniä saavutuksia ja ahdistus hälvenee.

Ongelmat eivät katoa vaikka henkilö lopettaisi addiktoivan aineen kulutuksen. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia.

3. Hae ammattiapua

Jotta vieroitus olisi tehokasta, on mentävä erikoislääkärin vastaanotolle. Pohjimmiltaan psykologin tulee tarjota tarvittavat työkalut, jotta ajatusmallien muutos tapahtuu ja säilyy.

Kuinka voin auttaa henkilöä, jolla on kuiva humala?

Paras tapa tukea kuivasta humalasta kärsivää henkilöä on näyttää hänelle, että hänen ongelmansa vaikuttavat edelleen hänen elämäänsä. Tehtävä ei aina ole helppo; ihmisten on usein vaikea hyväksyä totuutta.

Ihmisillä, jotka ovat lopettaneet juomisen, kieltäytymisprosessi on yleensä voimakkaampi kuin niillä, jotka jatkavat juomista. Tehokkain menetelmä on yleensä psykokasvatus vanhojen tapojen muuttamisen tärkeydestä.

Vähitellen sinun tulee yrittää lähestymistapaa, joka luo luottamusta henkilön kanssa. Vältä aina arvostelemasta hänen elämäänsä ja päätöksiään. Tavoitteena on edistää tehokasta muutosta, jossa henkilö on mukana aktiivisena päähenkilönä. Tästä syystä henkilö voi tarvita psykologista hoitoa.

Kuiva humala vaatii yleensä psykoterapiaa.
Psykologinen osallistuminen riippuvuushoitoon on menestyksen kannalta välttämätöntä.

Voivatko ihmiset, joilla on kuiva humala, addiktoitua uudelleen?

Vastaus on kyllä. Kuivasta humalasta kärsivä henkilö uskoo olevansa täysin kuntoutunut, vaikka tämä ei ole totta. Siksi addiktion uusiutuminen on mahdollista.

On kuitenkin harvinaisempaa, että juomisen todella lopettaneet palaavat siihen samalla intensiteetillä. Uusiutuminen on todennäköisesti vähäistä ja satunnaista.

Mikä estää henkilöä addiktoitumasta uudelleen?

Tässä tapauksessa juomisen lopettaneiden saavuttamasta hallinnan ja turvallisuuden tunteesta tulee uusi addiktoiva aine, joka on korvannut alkoholin vaikutukset. Riippuvuus säilyy, mutta kyse ei ole enää juomisesta, vaan hallinnasta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pardo, Renée. “La Sobriedad Como Bien.” Desacatos: Revista de Ciencias Sociales 29 (2009): 173–178. Desacatos: Revista de Ciencias Sociales. Web.
  • “Reseña de ‘El Síndrome de La Borrachera Seca’ de José Antonio Elizondo López.” Desacatos 29 (2009): 173–178. Print.
  • Acosta Barreto, María Rocío, Fernando Juárez Acosta, and Mauricio Cuartas Arias. “Funciones Ejecutivas y Antecedentes Familiares de Alcoholismo En Adolescentes.” Pensamiento Psicológico 16.1 (2017): n. pag. Pensamiento Psicológico. Web.
  • MPS. “El Alcoholismo.” La verdad 1.9 (2018): 34–35. La verdad. Web.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.