Logo image
Logo image

Mitä sofrologia on ja miten hyvin se tehoaa?

3 minuuttia
Sofrologia pyrkii eri rentoutustekniikoiden kautta siihen, että ihmiset saavuttaisivat tietoisuuden, täyttymyksen ja hyvän olon.
Mitä sofrologia on ja miten hyvin se tehoaa?
Viimeisin päivitys: 17 joulukuuta, 2022

Stressi liikkuu enemmän tai vähemmän hiljaa ihmisten keskuudessa. Arjen taukoamaton tahti antaa meille harvoin hengähdystaukoa tai kutsuu meitä miettimään vointiamme ja tunteitamme. Tämä on yksi sofrologian tärkeimmistä tavoitteista. Lue alta lisää siitä, mitä sofrologia on ja miten hyvin se tehoaa.

Tänään saatamme murehtia jatkuvalla syötöllä työasioita; huomenna se saattaa vaikuttaa haitallisesti lepoomme ja yöuniimme. Joillakin ihmisillä stressi näkyy näppyinä iholla.

Sofrologia koostuu tekniikoista, jotka työstävät tietoisuutta rentoutumisen ja hengityksen kautta johtaen itsetarkkailuun. Katsotaanpa, mikä erottaa sen muista tämänhetkisistä menetelmistä.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Henkinen herääminen: 13 merkkiä

Mitä sofrologia on?

Sofrologiasta puhuminen voidaan aloittaa sanan etymologiasta. Se on peräisin sanojen “tyyneys” (sos), “mieli” (phren) ja “järki” (logos) liitoksesta. Näin ollen sofrologia on tasapainossa olevan tietoisuuden tutkimusta.

Se juontaa juurensa 1960-luvulle, ja sen loi Alfonso Caycedo, neuropsykiatri, joka kehitti kyseisen metodologian työssään sairaalalaitoksissa. Sofrologia pohjautuu fenomenologiaan, filosofiseen liikkeeseen, jota inspiroivat vapaus, sitoutuminen ja yksilön vastuu. Se on saanut vaikutteita myös joogasta ja japanilaisesta zenistä.

Sofrologia tekee eron eri tietoisuuden tilojen välillä, joita ovat seuraavat:

  • Sairas on se, joka on muuttunut tai vääristynyt.
  • Tavanomainen on se, jossa ihmiset viettävät valtaosan ajastaan.
  • Sofroninen viittaa maksimaaliseen tai potentiaaliseen tilaan, jossa ihmisten on helppo olla, harmoniassa ja tasapainossa, ja enemmän omia itsejään.

Viimeinen tila on kuitenkin varsin poikkeuksellinen. Se koetaan vain harvoina hetkinä.

Sofrologian pyrkimyksenä on tehdä tästä tietoisuuden tilasta yleisempi ja vallitsevampi ihmisten proaktiivisen ja osallistuvan roolin kautta. Tätä varten käytetään erilaisia tekniikoita, joista tunnetuimmat ovat rentoutumistekniikat, joihin kuuluu kehollisia ja hengitysharjoituksia.

Some figure
Jooga, zen-filosofia ja hengitystekniikat kuuluvat sofrologiseen filosofiaan.

Sofrologiassa käytetyt tekniikat

Yksi käytetyistä menetelmistä on Caycedon dynaaminen rentoutuminen (DRC), jossa yhdistyvät fyysiset ja psyykkiset harjoitukset. Ne vievät henkilöä vähitellen kohti introspektiota. Tämä toimii ensin kehotietoisuuden kautta, sitten mielen ja lopuksi tunteiden.

DRC:hen kuuluu 12 edistystasoa, jotka on jäsennetty johdonmukaisella ja järjestyneellä tavalla.

Caycedo-metodi hyödyntää myös froonisia tekniikoita, joita käytetään menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden työstämiseen positiivisista näkökulmista. Niille on ominaista lyhyt kesto, 10-15 minuuttia. Ne keskittyvät tiettyihin konkreettisiin tavoitteisiin.

Neljä avainasiaa

Tiivistetysti voidaan sanoa, että sofrologia keskittyy seuraaviin näkökohtiin:

  1. Positiivinen kokemus merkitsee keskittymistä positiiviseen ja omiin vahvuuksiin.
  2. Tietoisuus omasta kehosta -skeema tarkoittaa oman kehon tuntemista ja miten se ilmaisee itseään ja kommunikoi meidän ja ulkomaailman kanssa.
  3. Toisto ilmenee, kun henkilö kykenee soveltamaan tekniikoita itse.
  4. Mukautettavuus on kykyä tuoda sofrologia arjen elämään, mikä tuo potilaille itsenäisyyttä hoitoon.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Meditaation hyödyt: 7 terveellistä vaikutusta

Sofrologian tehokkuus

Sofrologia hyödyttää stressin sekä negatiivisten ja tunkeilevien ajatusten hallinnassa tekemällä meidät paremmin tietoiseksi meille tapahtuvista asioista. Tällä tavoin voimme parantaa suhtautumistamme moniin erilaisiin eteen tuleviin tilanteisiin.

Tässä mielessä iso osa sofrologiasta suuntautuu antamaan positiivisemman näkemyksen ja elämän ihmisille. Yksi sen lähtökohdista onkin se, että aivan kuten traumaattiset kokemukset voivat jättää meihin jälkensä, niin tekevät myös positiiviset kokemukset.

Tekniikoita toistamalla ja harjoittelemalla, kunnes ne on hyvin sisäistetty, henkilö pystyy valtaamaan tämän tietoisuuden, täyttymyksen ja hyvinvoinnin tilan.

Sofrologian erilaiset käyttötarkoitukset

Sofrologiaa voidaan soveltaa eri tilanteissa ja aloilla. Yksi yleisimmistä on kilpaurheilu, jossa osallistujilta vaaditaan paljon sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Sitä suositellaan avuksi myös synnytykseen ja supistuksiin, sillä se kehittää hyvin tuntemusta omasta kehosta, työstää rentoutumis- ja hengitystekniikoita sekä herättää tyyneyden ja rauhallisuuden tunteita.

Sitä sovelletaan jopa kouluympäristössä menetetyn tasapainon ja rauhan palauttamiseksi. Se voi olla mukana opetuksessa ja oppimisessa.

Tässä mielessä sofrologiaa pidetään tehokkaana menetelmänä myös ahdistushäiriöihin, psykosomaattisiin vaivoihin ja mielialahäiriöihin. Lisäksi muita mahdollisia käyttötarkoituksia tutkitaan vielä.

Some figure
Stressi on huippu-urheilussa hyvin merkittävää ja yleistä. Useat urheilijat hyödyntävät sofrologiaa kestääkseen sen vaatimuksia.

Menetelmät sofrologian lisäksi

Tällä hetkellä olemme todistamassa monien erityyppisten käytäntöjen, terapioiden ja hoitojen kasvavaa suosiota. Ne kutsuvat itsetuntemuksen tielle toimivien ja mukautuvien reaktioiden saavuttamiseksi. Jotkut menetelmät voivat auttaa meitä pääsemään eroon passiivisuudesta ja reaktiivisuudesta, jotka tekevät meistä uhreja, ja etenemään kohti proaktiivista asennetta ja suurempaa henkilökohtaista voimaantumista.

Aivan kuten meidän on tärkeää alkaa etsiä yhteyttä itseemme välttääksemme ulkomaailman liiallisen vaikutuksen, on aivan yhtä tärkeää tiedottaa ihmisiä käytetyistä tekniikoista ja terapeuttisesta lähestymistavasta. Mitä sofrologiaan tulee, käytäntöä on alettu kutsua nimellä caycedialainen sofrologia, sillä se kohtasi monia jäljitelmiä ja kopioita, jotka eivät olleet linjassa sen alkuperäisen aidon hengen kanssa.

Nykyään monet reseptit ehdottavat poppakonsteja konkreettisiin ja todellisiin ongelmiin. Onkin tärkeää olla varovainen. On erittäin tärkeää olla rikkomatta potilaiden oikeutta terveyteen ja näiden luottamusta terapiaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Caycedo A. Sofrología Médica. Barcelona: Ed. Aura, 1973
  • Moscoso, Manolete (2014). El estudio científico del estrés crónico en neurociencias y psicooncología. Persona, (17),53-70.[fecha de Consulta 15 de Agosto de 2022]. ISSN: 1560-6139. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=147137147003
  • Feliu, M. R. T. (2014). Los Trastornos de Ansiedad en el DSM-5. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (110), 62-69.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.