Mitä ovat vauvahiukset ja miten ne voidaan muotoilla?

Vauvahiukset voivat olla paras liittolaisesi, kun haluat muotoilla hiuksesi tyylikkäästi. Tässä kerrotaan, miten voit käyttää niitä hyödyksesi.
Mitä ovat vauvahiukset ja miten ne voidaan muotoilla?

Viimeisin päivitys: 29 elokuuta, 2023

Kuka olisi arvannut, että ärsyttävistä vauvahiuksista tulisi yksi viime aikojen menestyneimmistä hiustrendeistä! Ne, joilla niitä on, tietävät, että niiden hallitseminen ei ole aina helppoa, mutta kun tekniikka on kerran kunnossa, ne näyttävät kauniilta ja kohottavat mitä tahansa kampausta.

Näille pienille hiussuortuville on ominaista muista poikkeava rakenne. Miksi niitä esiintyy ja miten niitä voi muotoilla? Tässä kerromme sinulle kaikki yksityiskohdat.

Mitä vauvahiukset ovat?

Vauvahiukset ovat ohuita, lyhyitä hiussuortuvia, jotka näkyvät hyvin joidenkin ihmisten kasvojen ääriviivoissa. Vaikka niillä on sama kasvumalli kuin tavallisilla hiuksilla, ne eroavat melkoisesti muista hiuksista.

Ensinnäkin niiden hiuskierron vaiheet ovat lyhyempiä, eivätkä niiden talirauhaset ole kovin aktiivisia verrattuna muiden hiusten follikkelissa oleviin rauhasiin. Juuri tästä syystä ne eivät kasva pitkiksi.

On erotettava toisistaan vauvahiukset ja normaalit, jotka ovat katk enneet. Hiukset katkeavat eri syistä, kuten seuraavista:

  • Tiukat kampaukset.
  • Kuumien suoristajien ja kihartimien käyttö
  • Hiusrakenteen vaurioituminen ja heikkous.
  • Kemikaalien, kuten väriaineiden, käyttö.

Joka tapauksessa nämä katkenneet hiukset työntyvät esiin, mutta ne eivät ole vauvahiuksia, sillä ne kasvavat normaalisti takaisin.

Miksi vauvahiuksia syntyy?

Yksinkertaisesti genetiikan vuoksi! Jos tarkastelemme hiuksia ja niiden rakennetta kuvaavia artikkeleita, ihmisillä on vain kolme hiustyyppiä, eikä yhtäkään niistä kuvailla“vauvahiuksiksi“.

Tarkastellaan asiaa hieman yksityiskohtaisemmin. Näistä kolmesta hiustyypistä ensimmäinen on lanugo tai utukarvoitus, joka kasvaa sikiölle ja kestää kolmen kuukauden ikään asti. Tämän iän jälkeen kasvavat karvat ja normaalit hiukset.

Jos siis vauvahiukset on sijoitettava johonkin näistä luokista, se on lanugo, koska niiden rakenne on hyvin erilainen kuin normaalien hiusten. Niiden ulkonäkö, joka määräytyy kunkin henkilön genetiikan mukaan,  johtuu siitä, että on olemassa kasvuvaihe, jossa tämäntyyppiset hiukset ovat lyhyitä.

Tämä selittää, miksi joillakin ihmisillä on enemmän tai vähemmän näitä hiuksia. On jopa niitä, joilla niitä on runsaasti, ei ainoastaan kasvojen ääriviivoissa, vaan myös korvien yläpuolella ja niskassa.

Näin voit käyttää vauvahiuksia hyödyksesi

Jos olet yksi niistä, joilla on vauvahiuksia etkä tiedä, miten käyttää niitä hyödyksesi, älä huoli! Kerromme sinulle, miten voit muotoilla ne ja käyttää niitä ylpeydellä ja tyylillä.

Työkalut

  • Vanha hammasharja tai ripsiväriharja, jossa on jäykät harjakset.
  • Hiuslakka, geeli tai mikä tahansa haluamasi muotoilutuote.

Tee näin

  1. Erottele vauvahiukset muista hiuksista. Voit tehdä tämän esimerkiksi kamman hienolla päällä.
  2. Kostuta nämä hiukset hyvin ja levitä valitsemaasi hiuslakkaa.
  3. Kampaa niitä hammasharjalla tai ripivärikammalla ja anna niille haluamasi muoto.
  4. Voit valita, haluatko kampata ne kampauksen suuntaan niin, että ne menevät piiloon, vai haluatko pitää niitä kuin diiva. Voit tehdä kiharoita ja pyöreitä muotoja ja “liimata” ne ohimoille.
  5. Viimeistele kampaus hiuslakalla.

Hapsutyyli, loistava vaihtoehto

Voit siis itse valita, miten haluat muotoilla vauvahiuksesi. Erittäin mielenkiintoinen vaihtoehto on hapsutyyli. Tämä lähestymistapa ei ole uusi, vaan se on hyvin suosittu afro-rotuisten naisten keskuudessa, mutta viime vuosina siitä on tullut suositumpi kuin koskaan.

Siinä ei piiloteta vauvahiuksia, vaan niistä tehdään osa haluamaasi kampausta, ne ovat melkeinpä päähenkilö. Tämä saavutetaan muotoilemalla nämä hiukset erilaisiin kuvioihin, yleensä kaareviin. Niiden avulla voit jopa naamioida peruukkien käytön erittäin hyvin, sillä ne saavat nämä asusteet näyttämään luonnollisemmilta.

Vauvahiusten muotoilun riskit

Vaikka vauvahiusten muotoilutekniikka on turvallista, on joitakin näkökohtia, jotka on otettava huomioon. Yksi niistä, kenties tärkein, liittyy hiustenlähtöön.

Asiantuntijoiden kuvauksen mukaan tämä tila johtuu hiusten liiallisesta vetämisestä päänahkaan kohdistuvasta kiristävästä vaikutuksesta. Vaikka tämä tila on palautuva, hyvin pitkälle edenneissä vaiheissa se voi johtaa pysyvään arpeuttavaan hiustenlähtöön eli hiusten puuttumiseen kyseiseltä alueelta.

Toisaalta kiinnittävien tuotteiden, kuten hiuslakan, vahojen, geelien ja muiden tuotteiden jatkuvalla käytöllä voi olla ei-toivottuja vaikutuksia. On välttämätöntä valita laadukkaat tuotteet, jotta vältytään vaurioilta. Kun käytetään huonolaatuisia valmisteita, hiussuortuvat voivat vaurioitua, hius voi tulla heikoksi ja kiilto voi kadota.

On siis suositeltavaa antaa vauvahiusten levätä säännöllisesti ja yrittää olla vetämättä hiussuortuvia liikaa niitä kammattaessa. Sinun tulisi myös puhdistaa hiuksesi huolellisesti, jotta vältät tuotteiden kertymisen tälle alueelle.

Muista kosteuttaa ja hoitaa hiuksiasi, jotta ne pysyvät terveinä.

Oletko valmis nauttimaan vauvahiuksista?

Nyt tiedät, mitä tehdä vauvahiusten kanssa. Ota ne osaksi imagoasi ja esittele niitä Rosalian, Rihannan tai Jennifer Lopezin tyyliin. Älä missaa tilaisuutta sisällyttää niitä osaksi kampaustyyliäsi ja lakkaa kärsimästä siitä, että sinulla on niitä.

Tästä lähtien huolehdi niistä, kampaa ne ja nauti niistä, koska ne ovat olemassa eivätkä ne katoa mihinkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Garrote, A. & Bonet, . (2004) Cosmética de estilo. Offarm. Vol. 23. Núm. 10.
  • Pérez-Elizondo, AD, & Achenbach, RE. (2016). Alopecia por tracción: identificación de un motivo de consulta en dermatología. Revista argentina de dermatología, 97(2), 5-8. Recuperado en 10 de junio de 2023, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2016000200002&lng=es&tlng=es.
  • Suro RJÁ, Gutiérrez FLM, Ruiz ÁJ, et al. El pelo. Generalidades y funciones. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2007;5(4):218-223.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.