Logo image
Logo image

Mitä ovat ulkoloiset? Tietoa kirpuista ja punkeista

3 minuuttia
Useimmat ulkoloiset – kuten punkit ja kirput – aiheuttavat iholla punoitusta ja kutinaa. Jotkut niistä levittävät jopa vakavia sairauksia, kuten pilkkukuumetta.
Mitä ovat ulkoloiset? Tietoa kirpuista ja punkeista
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Jokainen on varmasti kuullut puhuttavan loisista. Ne ovat siis organismeja, jotka elävät toisen eliön sisällä tai pinnalla saaden isännältään tiettyjä hyötyjä ja aiheuttaen sille joitakin haittoja. Ektoparasiitit eli ulkoloiset – erityisesti kirput ja punkit – elävät muiden elävien olentojen ulkopinnalla.

Tällaiset eliöt aiheuttavat usein erilaisia loistauteja, jotka ovat yleisiä sekä ihmisillä että eläimillä. Ihmisillä tällaisia loistauteja esiintyy yleensä kesäisin ja ne aiheuttavat haittaa iholle.

Jotkut ulkoloiset voivat välittää vakavia, koko elimistöön vaikuttavia infektioita, joilla on tuhoisia seurauksia. Näitä loisia ei ole myöskään helppo karkottaa. Tämä mielessä pitäen haluamme nyt jakaa tärkeää tietoa ulkoloisista, erityisesti punkeista ja kirpuista.

Mitkä ovat yleisimmät ulkoloiset?

Ulkoloiset ovat pieniä organismeja, jotka elävät muiden eliöiden kustannuksella. Ihmisten ulkoloisiin kuuluu laaja kirjo niveljalkaisia, jotka eroavat hyvin paljon toisistaan.

Yleensä tällaiset eliöt tarttuvat ihon pintaan ja pysyvät siinä niin kauan kuin niitä huvittaa. Ne voivat jopa tunkeutua ihoon ja elää verinahan sisemmissä kerroksissa. Kun ne ovat päässeet ihon sisään, ihmisellä voi esiintyä oireita kuten kutinaa ja jopa allergisia reaktioita.

Vaikka ulkoloisiin kuuluu myös verta imeviä niveljalkaisia, ulkoloiset on helpompi jakaa kahteen ryhmään. Verta imevillä niveljalkaisilla tarkoitamme ihmisverta imeviä hyönteisiä, kuten hyttysiä. Ne käyttäytyvät eri tavalla ja niiden levittämät tauditkin ovat erilaisia.

Suurin ongelma kaikkien ulkoloisten ja erityisesti verta imevien niveljalkaisten kohdalla on se, että ne voivat toimia vektoreina – toisin sanoen ne voivat kantaa mukanaan tauteja, kuten malariaa ja pilkkukuumetta. 

Some figure
Hyttyset ovat verta imeviä hyönteisiä, mutta emme laske niitä ulkoloisten kategoriaan, koska ne käyttäytyvät eri tavalla.

Syyhy

Syyhy eli scabies on yksi yleisimmistä ja tunnetuimmista loistaudeista, jonka aiheuttaa eräänlainen syyhypunkki, Sarcoptes sabiei. Tartunnat ilmenevät yleensä epidemioina, sillä tämä pieni ötökkä leviää helposti ihmisestä toiseen.

Syyhypunkki voi pysyä vaatteissa ja lakanoissa, jolloin sitä on vielä vaikeampi hävittää. Tämä ulkoloinen kaivaa pieniä käytäviä ihoon aiheuttaen iholla voimakasta kutinaa, erityisesti ilta-aikaan.

Syyhyn diagnosointi ei ole erityisen vaikeaa, mutta toisinaan loisen havaitseminen vaatii mikroskooppitutkimusta. Yleensä lääkärit pystyvät kuitenkin näkemään ihomuutokset ensisilmäyksellä.

Lue lisää: Kolme helppoa kotikonstia syyhyyn

Ulkoloiset: punkit

Punkit ovat laaja ryhmä erilaisia ulkoloisia. Mainitsimme juuri yhdenlaisen punkin, joka aiheuttaa syyhyä. Yleisimmin puhutaan kuitenkin pölypunkeista.

Tässä tapauksessa kyse on Dermatophagoides pteronyssinus –loissuvusta. Tämä laji asustaa huonekalujen ja muiden tavaroiden pölyssä. Se on pikkuriikkinen niveljalkainen, josta ei itse asiassa ole haittaa ihmiselle.

Ainoa pölypunkkien aiheuttama haitta on allergia, ja pölypunkit ovatkin siitepölyn jälkeen toisiksi merkittävin allergisten reaktioiden aiheuttaja. Syy piilee siinä, että kuolleiden pölypunkkien ja niiden jätösten muodostamaa hyvin hienojakoista pölyä voidaan helposti hengittää sisään.

Kannattaa lukea myös: 4 tehokasta ratkaisua kodin pölypunkkien eliminointiin

Kirput

Some figure
Kirpuista kärsivät erityisesti eläimet.

Kirputkin ovat pieniä ulkoloisia. Aikuiset kirput imevät verta ja niitä löytyy usein koirista ja kissoista, erityisesti sellaisista yksilöistä, jotka elävät kadulla tai maaseudulla.

Kirput voivat levittää monia sairauksia, joista merkittävimmät ovat pilkkukuume ja paiserutto. Koirien ja kissojen kirput levittävät usein myös muuta, esimerkiksi heisimatoja. Lisäksi niiden puremat aiheuttavat kutinaa ja punoitusta iholla.

Varo ulkoloisia!

Meidän tulee pitää mielessä, että ulkoloisiin kuuluu laaja kirjo erilaisia loisia. Jos sinulla on lemmikkejä, muista loisia ehkäisevät varotoimet eläinlääkärin antamien ohjeiden mukaisesti. Näin turvaat sekä lemmikkiesi että perheesi terveyden.

Jos sinulla esiintyy kutinaa, ihoallergioita tai pienen pieniä vaurioita iholla, mene lääkäriin. Monet ulkoloiset on helppo havaita ensisilmäyksellä, jolloin hoito voidaan aloittaa heti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Infestación por sarna – Trastornos de la piel – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es/hogar/trastornos-de-la-piel/infecciones-cutáneas-parasitarias/infestación-por-sarna
  • Alergia a los Ácaros del Polvo – sgaic.org. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from http://www.sgaic.org/wordpress/alergia-a-los-acaros-del-polvo/
  • Infestaciones por ectoparásitos y lesiones por artrópodos | Harrison. Principios de Medicina Interna, 19e | AccessMedicina | McGraw-Hill Medical. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://accessmedicina.mhmedical.com/content.aspx?bookid=1717&sectionid=114944262
  • Acerca de los parásitos. (n.d.). Retrieved June 4, 2020, from https://www.cdc.gov/parasites/es/about.html
  • Fustà-Novell, X., D. Morgado-Carrasco, and S. Puig. “Confirmación diagnóstica de escabiosis mediante microscopia confocal.” Actas Dermo-Sifiliográficas (2019).
  • Bejarano, Cristina. “Prevalencia de Dipylidium spp, Ancylostoma spp y Toxocara spp en perros y factores de riesgo en la salud humana Ambato.” UTCiencia” Ciencia y Tecnología al servicio del pueblo” 2.1 (2017): 35-43.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.