Logo image
Logo image

Mitä on kognitiivinen uudelleenjärjestely?

3 minuuttia
Kognitiivinen uudelleenjärjestely on terapeuttinen toimenpide, jossa potilas tunnistaa ja kyseenalaistaa sopeutumattomia ajatuksiaan terapeutin avulla. Kerromme siitä kaiken täällä!
Mitä on kognitiivinen uudelleenjärjestely?
Andrés Carrillo

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Andrés Carrillo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kognitiivista uudelleenjärjestelyä pidetään terapeuttisen prosessin välttämättömänä osana. Siitä lähtien, kun psykologi Albert Ellis kehitteli teoriansa 1900-luvun puolivälissä, tämän menetelmän menestys on pysynyt voimassa tähän päivään asti.

Yleisesti ottaen kognitiivinen uudelleenjärjestely viittaa potilaiden henkisten skeemojen muuttamiseen, mikä tekee heistä mukautuvaisempia. Se on tapa ohjata ihmisen elämänkokemusta kohti terveellisempiä tuloksia, kaikki hänen omien henkisten resurssiensa kautta.

Katsotaanpa tarkemmin.

Lue myös: Onko syytä huoleen, jos lapsella on mielikuvitusystävä?

Mitä on kognitiivinen uudelleenjärjestely?

Ihmisen psyyke on monimutkainen kokonaisuus. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että sillä on tärkeä vaikutus ihmisen käyttäytymiseen. Tässä mielessä kognitiivinen uudelleenjärjestely käyttää keskustelutekniikoita muuttaakseen psyykkisiä malleja, jotka johtavat potilaat ongelmiin.

Tiedämme esimerkiksi, että psykologit käyttävät psykoterapiassa sokraattista dialogia saadakseen potilaan oivaltamaan paranemiselle välttämättömiä yksityiskohtia. Toisin sanoen terapeutti toimii oppaana käyttäen retorisia kysymyksiä, jotta henkilö voi järjestää kognitionsa uudelleen henkisten resurssien avulla.

Lyhyesti sanottuna kognitiivinen uudelleenjärjestely on kognitiivis-käyttäytymismallien tekniikka. Se pyrkii muuttamaan ihmisen käyttäytymistä muuttamalla tiettyjä kognitiivisia prosesseja, kuten elämänkokemusten analysointia ja tulkintaa.

Kuinka se toimii?

Kognitiivinen uudelleenjärjestelytekniikka toimii henkisen joustavuuden kautta. Mitä paremmin ihmiset osoittavat kykynsä sisällyttää elämäänsä uusia selviytymistapoja, sitä parempi on terapian tulos.

Tässä yhteydessä terapeuttien tulee käyttää potilaan kokemuksia havaitakseen, missä ongelmat esiintyvät, ja yhdessä keksiä parhaat vaihtoehtoiset ratkaisut. Ihmiset eivät ole tietoisia siitä, että heidän ajatuksensa ovat heidän negatiivisen käyttäytymisensä alkuperä.

On normaalia, että terapeuttisen prosessin aikana on henkisiä esteitä. Nämä tiedostamattomat puolustusmekanismit ovat haaste terveydenhuollon ammattilaisille, jotka yrittävät saada potilaan tunnistamaan todellisuutensa.

Some figure
Kognitiivis-käyttäytymismenetelmissä tämä tekniikka on osa terapeuttista arsenaalia.

Lue myös: Mitä mielialahäiriöt ovat ja miten niitä hoidetaan?

Kognitiivinen uudelleenjärjestely ja erilaiset tekniikat

Kaiken kaikkiaan kognitiiviset uudelleenjärjestelytekniikat ovat joukko menetelmiä, joita terapeutit käyttävät saavuttaakseen merkittävän ja pysyvän muutoksen potilaiden henkisissä skeemoissa. Katsotaanpa tekniikoita, joita useimmat psykologit käyttävät psykoterapian aikana.

1. Sokraattinen dialogi

Sokrateen filosofia perustuu kaiken kyseenalaistamiseen objektiivisemman maailmankuvan löytämiseksi. Samaan tapaan moderni psykologia käyttää erityistä kyseenalaistamista muuttaakseen potilaiden uskomusjärjestelmää.

Sokraattisen dialogin aikana psykologi kysyy erityisiä kysymyksiä, jotka he suuntaavat ihmisten esittämiin kognitiivisiin ennakkoluuloihin. Esimerkiksi mitä todisteita on olemassa? Ovatko etusijalla tosiasiat vai tunteet?

2. Ajatusten tuomitseminen

Tässä tapauksessa ajatuksena on saada potilaat ottamaan erilaisia ​​rooleja omiin ajatuksiinsa liittyen. He pelaavat puolustusasianajajan, syyttäjän ja tuomarin rooleja.

Tällä tavalla ne auttavat ihmisiä pohtimaan ideoitaan, puolustamaan niitä ja tekemään objektiivisimman päätöksen.

3. Psykodraama

Psykodraama on tekniikka, jossa potilaiden on näyteltävä tiettyä roolia, aivan kuin he olisivat osa näytelmää. Tässä roolipelissä he kohtaavat tilanteita, jotka ovat heille vaikeita, mutta kontrolloidussa ympäristössä. Esimerkiksi henkilö, jolla on sosiaalinen fobia, joutuu näyttelemään itseään tärkeän tapahtuman aikana.

Tämän tekniikan päätavoitteena on perehdyttää potilaat tilanteisiin, jotka motivoivat heidän konfliktejaan. Jonkin ajan kuluttua ja terapeutin oikealla väliintulolla ihmiset pystyvät kohtaamaan pelkonsa mukautuvasti.

4. Rajaa ongelma

Tämä strategia on kognitiivisen uudelleenjärjestelyprosessin pilari. Näiden istuntojen aikana terapeutti kysyy sarjan kysymyksiä tunnistaakseen ajatuksia, jotka tukevat potilaan irrationaalisia uskomuksia.

Kun irrationaaliset ideat on tunnistettu, he siirtyvät retorisiin kysymyksiin, jotka koskevat toimimattomia skeemoja, jotka eivät sovi todellisuuteen. Esimerkiksi, mitä elämässä tapahtuisi, jos tällainen ajatus olisi totta?

Tämän tyyppisiä kysymyksiä tulee esittää, kunnes potilas on saanut vastauksensa loppuun. Tavoitteena on, että ihmiset tunnistavat alkuperäisen ahdistuksensa suhteettomuuden ja ymmärtävät, että tilanteesta voidaan selviytyä.

5. Paradoksaalinen tarkoitus

Tämä tekniikka toimii ahdistusongelmien ratkaisussa. Käytetty menetelmä osoittaa potilaalle täsmälleen päinvastaista kuin millä hän ajattelee ratkaisevan ongelmansa.

Esimerkki paradoksaalisesta aikomuksesta olisi, kun potilas tulee konsultaatioon erektiohäiriön vuoksi ja terapeutin suositus on yrittää olla saamatta erektiota. Tässä tapauksessa henkilö on todennäköisesti yrittänyt kaikkea saavuttaakseen erektion ilman menestystä.

Sen sijaan, että terapeutti noudattaisi sitä, mitä potilas odottaa, hän kertoo heille päinvastaista. Eli yrittää olla saavuttamatta erektiota kumppaninsa kanssa. Tämä yllättää mielen ja johtaa ihmisen tilaan, jossa hänen tiedostamattomasta ongelmastaan ​​tulee vapaaehtoisesti suoritettava tehtävä. Terapeutin ohjeiden ansiosta ahdistus häviää.

Some figure
Kognitiivisella uudelleenjärjestelyllä on erityinen paikka ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Milloin asiantuntijat suosittelevat kognitiivista uudelleenjärjestelyä?

Kognitiivinen uudelleenjärjestely on tehokas tekniikka, kun taustalla ei ole häiriöitä. Jos potilaalla on fysikaalis-kemiallinen epätasapaino, asiantuntijoiden tulee lähettää hänet psykiatrin puheille, jotta potilaalle saadaan tasapainottava lääkitys. Kuitenkin, kun konflikti on puhtaasti psykologinen, kognitiivinen uudelleenjärjestelyterapia toimii.

Tutkimukset osoittavat, että muuttamalla ihmisten toimintahäiriöitä, heidän käyttäytymisensä muuttuu mukautuvammaksi ja terveellisemmäksi. Yhteenvetona voimme todeta, että se on yksi suosituimmista ja validoiduimmista hoitomuodoista.

Kuka voi soveltaa kognitiivista uudelleenjärjestelyä?

Kliinisillä aloilla kouluttautuneet psykologit voivat soveltaa kognitiivisia uudelleenjärjestelytekniikoita. Myös psykiatreilla on tarvittavat taidot soveltaakseen tässä artikkelissa mainitsemiamme tekniikoita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Dongil Collado, Esperanza. “Reestructuración Cognitiva: Un Caso de Estrés Postraumático.” Ansiedad estrés (2008): 265–288. Print.
  • Bados, Arturo, and Eugeni García Grau. “La Técnica de La Reestructuración Cognitiva.” Universidad de Barcelona (2010): 1–63. Universidad de Barcelona. Web.
  • Mejicanos, Diana del Rosario. “Reestructuración Cognitiva y Control de Ira.” Hilos Tensados 1 (2019): 1–476. Print.
  • Froján Parga, María Xesús. “Categorización de La Conducta Verbal Del Cliente Durante La Reestructuración Cognitiva.” Análisis y Modificación de Conducta 36.153–154 (2010): n. pag. Análisis y Modificación de Conducta. Web.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.