Mitä on ketamiini ja kuinka se vaikuttaa?

Ketamiini on rentouttava aine, jota käytetään pääasiassa rauhoittavana tai nukutusaineena eläimillä. Ihmisellä se voi aiheuttaa hallusinaatioita.
Mitä on ketamiini ja kuinka se vaikuttaa?
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Ketamiini on lääke, jolla on nukuttavia ja hallusinogeenisia vaikutuksia. Sen käyttö lääkinnässä on hyvin rajoitettua, ja pääasiassa sitä hyödynnetään nopeasti vaikuttavana nukutusaineena.

Ketamiini tunnetaan myös laajalti eläinlääketieteessä, jossa sitä käytetään suurten eläinten, etenkin hevosten nukuttamisessa. Aluksi, eli 1900-luvun lopulla, sitä valmistettiinkin juuri tätä tarkoitusta varten.

Väärinkäytön vuoksi ketamiini on kuitenkin saanut maineen voimakkaana hallusinogeenisena huumeena, ja sitä käytetään usein raiskauksissa, sillä se vaikuttaa uhriin tätä rauhoittaen.

Miten ketamiini vaikuttaa ihmisen elimistössä?

msg:n kaava

Ketamiini on fensyklidiinista johdettu lääke. Molemmat näistä kuuluvat NMDA-reseptorien salpaajien ryhmään – NMDA on lyhenne termistä N-Methyl-D-Aspartate, joka on glutamaattiagonisti.

Kun jokin aine on agonisti, tämä tarkoittaa, että se voimistaa toisen aineen vaikutusta. Sen sijaan, kun aine on antagonisti (reseptorinsalpaaja), tällöin se torjuu toisen aineen vaikutuksen.

Ketamiini on nukutusaine siksi, että se estää NMDA-reseptorien toimintaa, mikä liittyy glutamaatin aktiivisuuteen. Glutamaatti on välittäjäaine, joka vastaa suurimmasta osasta synapsiyhteyksiä useissa ihmisen hermoston osissa sekä aivoissa. Esimerkiksi aivokuoressa on monia glutamaattireseptoreita, ja tällä alueella tapahtuvat ihmisen oppiminen ja muistitoiminnot.

Koska ketamiini estää glutamaattia, synapsit eivät välitä kiihdyttävää tietoa, ja hermosto on siksi rentoutuneessa tilassa. Annostelusta riippuen tämä lääke toimii toisinaan enemmän nukutusvaikutuksen, toisinaan rauhoittavan vaikutuksen tuottaen.

Miksi ketamiinia käytetään ihmisellä?

Kuten jo mainitsimmekin, ketamiinia käytetään pääasiassa rauhoittavana ja nukutusaineena eläimillä, ja ihmisillä sitä käytetään hyvin harvoin, sillä aineella on useita vaarallisia sivuvaikutuksia.

Lisäksi tätä valmistetta vältetään ihmisen hoidossa siksi, että se on psykotrooppinen aine. Tämä tarkoittaa sitä, että se voi muuttaa ihmisen mielentilaa. Tästä huolimatta kehitysmaissa saatetaan kuitenkin käyttää ketamiinia nukutusaineena, sillä se on halvempi kuin monet muut vaihtoehdot.

Miksi ketamiini on psykotrooppinen aine?

Ketamiini on voimakas hallusinogeeninen lääke, jolla on dissosiatiivinen vaikutus ihmiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että se muuttaa ihmisen kokemusta omasta kehostaan ja tilasta. Yleistä on, että henkilö kuvailee tunnetta keveydestä, leijailusta, kehosta lähtemisestä ja muusta tämän tyyppisestä.

Kun ketamiinia annettiin aikoinaan alhaisia annoksia lapsille ja vanhuksille, moni potilas kertoi tuntemuksistaan lääkkeen vaikutuksen alaisena. Koska monet näistä tapauksista olivat kummallisia, lääkärit tekivät useita tutkimuksia, kunnes lopulta saatiin selville että jopa hyvin pienissä annoksissa ketamiini vaikuttaa hallusinogeenisesti.

Juuri tämän ominaisuuden vuoksi kyseinen lääke on hyvin vaarallinen.

Lisäksi on vaikeaa määrittää, mikä olisi oikea annostelu, sillä sivuvaikutukset ovat välittömät. Esimerkiksi hyvin alhaisissa annoksissa tuloksena on rentouttava vaikutus, mutta jo pienen pienikin lisäys määrässä voi aiheuttaa hengenvaaran.

Ketamiini ja muut sivuvaikutukset

lääkkeet

Hallusinaatioiden lisäksi ketamiini voi saada aikaan muutoksia ihmisen muistissa ja aiheuttaa keskittymisvaikeuksia.

Suurten annosten kohdalla tuloksena voi olla arytmia – tämä tarkoittaa, että sydämen lyöntinopeus on epänormaali. Muita sydämen ja verisuonten ongelmia ovat korkea verenpaine, bradykardia, sydämen vajaatoiminta sekä lisääntynyt kallon sisäinen paine.

Lisäksi lasten kohdalla on huomioitava kuoleman riski, sillä tämä lääke voi aiheuttaa kurkunpäässä kouristuksia, jotka tukkivat hengitystiet. Lapsilla voi myös ilmetä sydänkohtaus tai dystonia – jälkimmäinen on lääketieteellinen termi ei-tahdonalaisille lihasten supistuksille. Jos ketamiini on näiden aiheuttajana, yleensä supistukset ovat hyvin kivuliaita ja kuvastavat sitä, että ihmisen hermosto ei toimi kunnolla.

Yllä mainituista syistä johtuen lääkärit eivät juuri koskaan suosittele ketamiinia. Koska sen aiheuttamat komplikaatiot ovat hyvin vaarallisia ja niitä on paljon, lääkkeen haitat ovat paljon sen hyötyjä suuremmat.

Lisäksi, mikäli ketamiinia käytetään muiden aineiden, kuten esimerkiksi alkoholin yhteydessä, se on vieläkin vaarallisempi.

Jos epäilet, että joku tuttavapiirissäsi on ottanut ketamiinia, soita välittömästi hätänumeroon, ja sitten kyseinen ihminen tulisi laittaa hiljaiseen huoneeseen. Laita valot pois ja tee huoneesta niin hiljainen kuin mahdollista, jotta voisit karsia kaikki stimuloinnin lähteet minimiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.