Logo image
Logo image

Mitä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien tulee ottaa huomioon ruokavaliossaan?

3 minuuttia
Ravinnosta huolehtiminen on tärkeää, jos kärsit munuaisten vajaatoiminnasta. Siten ehkäiset vajaaravitsemusta ja hidastat kyseisen sairauden edistymistä. Lue lisää tästä artikkelista.
Mitä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien tulee ottaa huomioon ruokavaliossaan?
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Munuaisten vajaatoiminnasta (varsinkin sen kroonisesta muodosta) kärsivien ihmisten tulee tehdä muutoksia ruokavalioonsa pysyäkseen terveinä ja vähentääkseen niiden myrkyllisten aineiden kertymistä kehoon, joita munuaiset eivät pysty poistamaan. Tässä artikkelissa kerromme aiheesta kaiken tarvittavan.

Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien tulee huolehtia ruokavaliostaan

Kroonisesta munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät potilaat saavat monesti väärän määrän proteiinia ruoastaan, ja heillä voi olla muitakin epäkohtia ruokavaliossaan. Heidän tulee ottaa huomioon useita ruokavalioon liittyviä suosituksia, jotta he pysyvät mahdollisimman terveenä.

Ensin tulee olla tietoinen sairauden eri asteista. Niitä ovat muun muassa akuutti munuaisten vajaatoiminta, krooninen munuaisten vajaatoiminta sekä munuaisten korvaushoito (hemodialyysi ja peritoneaalidialyysi). Tässä artikkelissa kerromme kuinka ravinnosta huolehtiminen auttaa tähän sairauteen sekä mitä ravitsemuksellisia ohjeistuksia siihen liittyy. Ne tulisi kuitenkin mukauttaa potilaan kuntoon nähden.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 8 merkkiä munuaisten vajaatoiminnasta

Ruokavalio ja munuaisten vajaatoiminta

Munuaisten vajaatoimintaan liittyvää ruokavaliota pidetään hyvin tiukkana, sillä potilaiden tulee rajoittaa tai poistaa useita ruokaryhmiä ruokavaliostaan. Jos potilas kuitenkin käyttää jatkuvasti dialyysia, ei hänen ruokavalionsa ole yhtä rajoittava.

Proteiinin määrän hallinta

Some figure
Proteiinin määrän mukauttaminen on tärkeää munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden kannalta.

Proteiinin määrän rajoittaminen lievästä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä ihmisillä hidastaa sairauden kehittymistä. Vaikka proteiinit laittavatkin munuaiset tekemään töitä, tulee kaikkien ihmisten saada proteiinia. Asiantuntijat suosittelevat kohtuullista vähäproteiinista ruokavaliota, jos potilas ei käytä dialyysia. Tämä tarkoittaa siis 0,8 kg proteiinia päivässä (biologiselta arvolta 60 % korkeaa proteiinia). Jos potilaalla on dialyysi, tarvitsee hän enemmän proteiinia.

Kaliumin ja fosforin vähentäminen

Jos kaliumia kertyy vereen, lisää se sydämen poikkeavuuksien riskiä. Lääketieteen asiantuntijoiden tulisi tarkkailla plasman kaliumtasoa.

Jatkuvalla veren korkealla fosforitasolla on myös merkittävä vaikutus luihin. Proteiinin rajoitus viittaa fosforipitoisuuden vähenemiseen. On siis tärkeää rajoittaa fosforin määrää munuaisongelmista kärsiessä, mikäli lääkäri niin suosittelee.

Kalsiumin ja D-vitamiinin asianmukaisen saannin varmistaminen

D-vitamiinin vähenemisestä johtuva kalsiumvaje on tyypillistä sen suolistoon imeytymisen yhteydessä. D-vitamiinia täytyy ottaa ravintolisänä, sillä sen puute voi johtaa ateroskleroosiin, endoteelin toimintahäiriöön tai kammion hypertrofiaan. Nephrologyn julkaisemassa tutkimuksessa asiantuntijat ehdottavat, että D-vitamiinilisästä on hyötyä verisuonille ja siitä syystä se onkin hyvä ajatus munuaisongelmista kärsiville ihmisille.

Suolan saannin hallinta

Sinun tulee kuitenkin ottaa huomioon myös muita tekijöitä, jotta munuaisten vajaatoiminta pysyy hallinnassa. Yksi tällainen tekijä on natriumin saanti. Se edistää nesteiden kerääntymistä, joita munuainen ei pysty poistamaan. Jos potilas ei kärsi korkeasta verenpaineesta, hänen tulisi saada vain 1-2 g natriumia päivässä.

Lue myös: Munuaisten hyperkloreeminen asidoosi: syyt, oireet ja hoito

Nesteiden rajoittaminen

Some figure
Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden tulee rajoittaa nesteiden määrää, varsinkin dialyysihoidossa olevien potilaiden.

Jos potilas on dialyysihoidossa, tulee nesteen määrää tarkkailla, sillä tätä hoitoa läpikäyvät ihmiset eivät yleensä virtsaa usein. Jos he siis nauttivat paljon nesteitä, eivätkä eritä niitä, voi neste kerääntyä nilkkoihin ja jopa keuhkoihin ja sydämeen. On myös suositeltavaa, että potilaat tarkistavat painonsa aina samalla vaa’alla, jotta varmistetaan painon pysyvän tasapainossa dialyysihoidon aikana.

Ravinto-ohjeita munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville

Seuraavat ohjeistukset on syytä pitää myös mielessä yllä mainittujen ohjeiden toteuttamiseksi. On kuitenkin paras keskustella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan kanssa, jotta hän voi neuvoa sinua asianmukaisesti yksilöllisten tarpeidesi mukaan.

  • Lihasta, kalasta, maitotuotteista ja kananmunista saatavan proteiinin saanti tulisi räätälöidä erikseen jokaisen potilaan kohdalla.
  • Potilaiden tulisi myös säädellä palkokasvien, vihannesten, hedelmien, pähkinöiden ja kaakaon saantia. Ne sisältävät paljon kaliumia, eli potilaiden tulee vältellä hyperkalemian syntymistä.
  • Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien ihmisten tulisi liottaa vihanneksia, palkokasveja tai perunoita vedessä kolme tuntia ennen niiden valmistamista. Sitten ne tulisi keittää pari kertaa heittämällä pois keitinvesi jokaisen kerran jälkeen. Ne on myös parasta paistaa sen jälkeen vesipitoisuuden vähentämiseksi.
  • Toinen tapa vihannesten syömiseksi on syödä ne pakastettuna. Potilaat voivat myös syödä säilykehedelmiä (enintään kaksi kertaa päivässä).
  • On myös hyvä syödä leipä paahdettuna, sillä se sisältää vähemmän vettä.
  • Potilaiden tulisi rajoittaa täysjyvätuotteiden kulutusta, sillä ne sisältävät runsaasti fosforia ja kaliumia.
  • Virvoitusjuomia tulisi myös vältellä, vaikka ne olisivatkin keinotekoisesti makeutettuja. Tämä johtuu siitä, että ne eivät tyydytä kunnolla janon tunnetta. Ne eivät myöskään ole erityisen terveellisiä!
  • Potilaiden tulisi myös välttää äärimmäisen prosessoituja ruokia, pikakeittoja, makkaroita, savustettua lihaa ja kalaa sekä valmiita välipaloja, jotta ruokavalio pysyy vähäsuolaisena.
  • Täysmaitotuotteiden kohtuullinen kulutus on tärkeää niiden sisältämän fosforipitoisuuden takia.

Yhteenveto

Kuten varmasti huomaat, on ravinnosta huolehtiminen tärkeää munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla ja heidän tulee noudattaa tiukkaa ruokavaliota. Jos kärsit munuaisongelmista, älä epäröi käydä lääkärissä, jotta hän voi räätälöidä ruokavalion ja hoidon tarpeidesi mukaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” prilozi 39.2-3 (2018): 51-61.
  • Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.” Nephrology 17.3 (2012): 237-242.
  • Serván, P. Riobó, and A. Ortíz Arduán. “Nutrición e insuficiencia renal crónica.” Nutrición Hospitalaria 5.1 (2012): 41-52.
  • Sociedad Andaluza de Nefrología. NEFROSAN.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.