Mistä yöllinen heräily johtuu?

Herääminen keskellä yötä, yleensä kello kolmen ja neljän välillä, on yleinen ilmiö, joka ihmetyttää monia. Joka yö samaan aikaan heräämiseen ei liity mitään mystistä tai yliluonnollista, vaan heräily on yleinen ongelma, joka johtuu unen häiriintymisestä yleensä ahdistuksen seurauksena.
Mistä yöllinen heräily johtuu?

Viimeisin päivitys: 11 lokakuuta, 2018

Heräätkö joka yö samaan aikaan, eikä uni enää tule? Satunnaisesti tämä ei aiheuta vahinkoa, mutta jos sama ilmiö toistuu yö toisensa perään, vaikuttaa se jo huomattavasti päivän vireystilaan ja mielialaan. Univaje johtaa pitkällä aikavälillä niin fyysisiin kuin psyykkisiinkin oireisiin, kuten päänsärkyihin, masennukseen, keskittymiskyvyn puutteeseen, uupumukseen ja ahdistukseen. Onkin tärkeää oppia lisää yöllisestä heräilystä ja siitä, miten sitä voi hallita.

Herääminen keskellä yötä ja siihen liittyvät oireet

 

herääminen keskellä yötä ja vaikeudet nukahtaa uudelleen

Yöllistä heräilyä ja univaikeuksia on tutkittu paljon, eikä siinä ole mitään kummallista. Yleensä keskellä yötä herääminen ja uudelleennukahtamisen vaikeus johtuu ahdistuksesta, joka muuttaa aivojen toimintaa ja herättää kehon keskellä yötä. Kun tällaiset ongelmat muuttuvat säännöllisiksi, on tärkeää selvittää mistä heräily johtuu ja miten sitä voi ehkäistä.

Yleensä yölliseen heräilyyn liittyy muitakin oireita, pidä silmällä etenkin näitä:

 • Heräät yhtäkkiä kovaan ahdistuksen ja levottomuuden tunteeseen.
 • Sydän tykyttää ja tunnet olevasi jonkinlaisessa vaarassa.
 • Nukahtaminen on mahdotonta. Et saa enää unenpäästä kiinni ja tämä lisää ahdistusta, hermostuneisuutta, negatiivisia ajatuksia ja unettomuutta.
 • Jos saat nukahdettua uudelleen, uni voi olla hyvin kevyttä ja heräät aamulla väsyneenä.
 • Säännöllinen yöllinen heräily aamukolmen ja -neljän välillä vähintään muutaman kerran viikossa.

Mistä yöllinen heräily johtuu?

Jos huomaat heräileväsi yllättäen aina samaan aikaan yöstä, yleensä aamuyön tunteina, on tärkeää tutkailla psyykkistä hyvinvointiasi ja miettiä, vaivaako jokin sinua tai koetko ahdistusta jostain asiasta. Ahdistus ja stressi voivat liittyä parisuhteeseen, töihin, perhe-elämään, henkilökohtaisiin ongelmiin tai raha-asioihin. Eri ihmiset ahdistuvat eri asioista.

Kaikki yllä mainitut seikat voivat aiheuttaa ahdistusta, joka ei välttämättä rekisteröidy tietoisessa ajattelussa, ja ahdistus ilmenee vasta unen aikana, kun aivot reagoivat kohonneeseen ahdistukseen unen kautta. Nukahtamisvaikeudet ovat yleinen ongelma stressaantuneilla henkilöillä ja kun unenpäästä vihdoin saa kiinni, voi herätä rajusti keskellä yötä vahvasti ahdistaviin tuntemuksiin.

Tutustutaan ilmiöön lähemmin:

 • Ahdistus vaikuttaa suoraan keskushermostoon, joka alkaa tekemään pieniä muutoksia neurokemikaaleihin. Muutokset vaikuttavat etenkin niihin järjestelmiin, jotka ovat vastuussa unirytmistä ja virkeystilasta. Tämä vaikuttaa suoraan myös unen eri vaiheisiin, kuten tärkeään REM-uneen.
 • Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi unenpäästä saada vihdoin kiinni puolenyön aikoihin, mutta ahdistuksen takia uni muuttuu sirpaleiseksi ja kevyeksi, ja kehon on vaikeampaa päästä rentouttavaan, uudistavaan REM-unen tilaan. Aivot tulkitsevat ahdistuksen aiheuttamat muutokset uhkaksi, ja tämä johtaa kehon yhtäkkiseen heräämiseen keskellä yötä. Heräämiseen liittyy usein pelottava tunne siitä, että jotakin on pielessä.
 • Herääminen on kehon luonnollinen reaktio ahdistukseen.

Miten ongelmaa voi hoitaa ja unen laatua parantaa?

 

nainen heräsi keskellä yötä eikä saa enää unta

Jos univaikeudet ja heräily johtuvat ahdistuksesta, on tärkeää kohdata ahdistusta aiheuttavat asiat, kuten stressi ja henkilökohtaiset ongelmat. Käsittelemällä ahdistuksen pois nukut huomattavasti paremmin ja tunnet olosi hyvin levänneeksi.

 • On tärkeää hyväksyä, että jokin ahdistaa ja stressaa. Jos heräät keskellä yötä ahdistaviin tunteisiin, eikä nukkumisesta tahdo tulla enää mitään, on tämä selkeä merkki siitä, että jotakin on pielessä. Kysy itseltäsi, mikä sinua voisi mahdollisesti ahdistaa: kova kiire töissä, iso projekti työn alla, henkilökohtaiset suorituspaineet, sydänsurut, lasten kouluongelmat… Lista jatkuu loputtomiin, sillä ihmiselämän murheet ovat monet.
 • Kun olet tunnistanut ongelmat, tee pieniä muutoksia elämääsi. Aseta itsellesi prioriteetit, karsi turhia asioita, vähennä stressiä ja pura turhautumista ja ahdistusta esimerkiksi liikkumalla tai harrastamalla.
 • Kokeile illallisen jälkeistä kävelylenkkiä. Vietä vähintään puoli tuntia ulkoilmassa rauhallisesti kävellen, hengitä syvään, rentoudu ja nauti näkemistäsi asioista.
 • Kun tulet takaisin kotiin, ota rentouttava kylpy tai kuuma suihku, lue hetki lempikirjaasi ja kömmi sitten sänkyyn. Aseta seuraavan päivän vaatteet valmiiksi esille ja varmista, että auton avaimet ovat käsilaukussa valmiina. Sulje läppäri, äläkä räplää puhelinta sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Kaikki tämä alentaa aamuun liittyvää stressiä huomattavasti, eivätkä tekemättömät asiat valvota illalla. Ajattele mukavia asioita sängyssä maatessasi, älä murehdi seuraavan päivän askareita.
 • Hiljennä mielesi ja ajatuksesi.
 • Varmista, että makuuhuone on siistissä kunnossa, lakanat puhtaat ja raikkaat ja että ilmastointi pelaa hyvin. Asiantuntijoiden mukaan makuuhuoneen tulisi olla viileä unen optimoimiseksi, liian kuumassa tai kylmässä nukkuu huonosti. Älä vietä päivällä aikaa sängyssä, pyhitä sänky vain nukkumiselle.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.