Mistä tunnistaa pilaantuneen kalan?
Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante
Kala on yksi tärkeimmistä ruoista, sillä sen ravintoarvo on korkea ja se on helposti sulavaa ravintoa. Nykyään kalaa voi säilöä ja kuljettaa monin eri tavoin, jotta se pysyy tuoreempana pidempään. Joskus nämä menetelmät eivät kuitenkaan toimi. Mistä tunnistaa pilaantuneen kalan?
Moni kaipaa helppoutta ostaessaan kalaa, mistä syystä se halutaan usein valmiiksi perattuna, fileoituna ja ilman päätä. Näin saattaa helpommin päätyä syömään pilaantunutta kalaa tietämättään, sillä pääosin kalat hankitaan jäisinä tiskiltä.
Mistä tunnistaa pilaantuneen kalan?
- Haju: Pilaantunut kala haisee härskiintyneelle. Se voi toisinaan haista ammoniakille.
- Nahka: Pilaantuneen kalan nahka on hyvin pehmeä ja se irtoaa helposti suomuista ja lihasta.
- Silmät: Silmät ovat syvällä päässä, sarveiskalvot ovat maitomaiset ja pupillit harmaat, aivan kuin kalalla olisi kaihi.
- Kidukset: Kidukset ovat pään takana, ja pilaantuneella kalalla ne ovat kellertävät tai harmaat.
- Sisälmykset: Kalan vanheneminen vaikuttaa tähän alueeseen ensimmäisenä; kala on turvonnut tai veltto ja painunut.
Lue lisää: Tunnetko terveydelle hyödyllisen kalan nimeltä tilapia?
Millainen kala on tuore?
- Haju: Tuore kala haisee merilevälle ja merelle, ja siinä on kaikki ravintoaineet.
- Nahka: Tuoreen kalan nahka on väriltään elävä, ja siinä on kovat ja kiiltävät suomut.
- Silmät: Silmät ovat ulkonevat, pupillit mustat ja kiiltävät.
- Kidukset: Kidukset ovat lajista riippuen vaaleanpunaiset tai punaiset, puhtaat, kirkkaat ja limattomat.
- Sisälmykset: Liha on jämäkkää eikä liukasta.
Näin vältät epämukavat yllätykset
Jotta et joutuisi heittämään kalaa pois, suosittelemme valmistamaan sen muutaman päivän sisällä ostamisesta. Jos tämä ei onnistu, voit pakastaa kalan ja pitää sen näin tuoreena pidempään. Pakastamalla kalan ominaisuudet säilyvät ja vältät ruokamyrkytysriskin.
On tärkeää huomioida, että voi olla riskialtista syödä sellaista kalaa, joka on ollut pakkasessa sillä aikaa kun olet ollut poissa kotoa, esimerkiksi lomalla. Näin mahdolliset sähkökatkokset ovat voineet jäädä huomaamatta, mikä tarkoittaa sitä, ettei kala ole ollut välttämättä kunnolla jäässä koko aikaa.
Yleisesti ottaen pakastetut tuotteet eivät sulattamisen jälkeen säily kahta päivää kauempaa. Uudelleenpakastamista ei suositella missään tapauksessa. Jos huomaat kalan sulaneen sähkökatkoksesta johtuen, turvallisinta on heittää se menemään.
Jääkaappisäilytys ja pakastaminen estävät bakteerien lisääntymistä entisestään, mutta eivät tapa niitä kokonaan. Sulaminen tai lämpimässä säilyttäminen nopeuttavat pilaantumisprosessia.
Käy katsomassa tämä artikkeli: Kalaöljy auttaa näillä viidellä tavalla
Kosteuspitoisuus
Kun alat valmistaa kalaa, katso onko sen ympärillä paljon jäätynyttä nestettä vai onko se kuiva. Jos kalan säilytyspussissa tai -astiassa on nestettä, kala on voinut sulaa hieman esimerkiksi sähkökatkoksen seurauksena.
Jos kaikki vaikuttaa normaalilta, ole silti tarkkana. Sulata kala, tarkastele ja haistele sitä. Jos kala tuoksuu ja näyttää normaalilta, se on turvallista syödä. Jos hajussa tai ulkomuodossa on jotain poikkeavaa, syöminen ei luultavasti kannata.
Jos kalaa ei syödä saman päivän aikana, laita se hetkeksi suolaveteen. Tämän jälkeen kuivaa se ja laita jääkaappiin.
Kalan tuoreuden tietää viimeistään ensimmäisestä puraisusta. Jos kala ei maistu happamalle, härskiintyneelle tai muutoin oudolle, se kelpaa syötäväksi. Makuaisti kyllä tunnistaa pilaantuneen kalan. Jos kaikki on kunnossa, voit huoletta syödä kalan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Evaluación de la calidad del pescado. (s.f.). En Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado el 16 de diciembre de 2017 de http://www.fao.org/3/V7180S/v7180s09.htm
- Enfermedades comunes transmitidas a través de los alimentos, causadas por bacterias. Cliver. 1993.
- Enfriamiento o congelación del pescado. (s.f.). En Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Recuperado el 16 de diciembre de 2017 de http://www.fao.org/3/y5013s/y5013s03.htm
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.