Logo image
Logo image

Mistä nesteturvotuksen tunnistaa?

2 minuuttia
Nesteturvotus on todennäköisempää ylipainoisilla, vähän liikkuvilla sekä kehnosti syövillä ihmisillä.
Mistä nesteturvotuksen tunnistaa?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Abdon Ramos Rojas

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Nesteturvotus on hyvin tavallinen vaiva naisilla. Siitä on kyse silloin, kun elimistö pidättää normaalia enemmän vettä. Sen oireet ilmenevät yleensä muiden vaivojen, kuten munuais-, sydän- tai maksaongelmien yhteydessä. Joskus nesteturvotus johtuu ylipainosta, passiivisesta elämäntyylistä, kuukautisista tai epätasapainoisesta ja runsassuolaisesta ruokavaliosta. Sitä voi ilmetä myös vaihdevuosien ja raskauden aikana. Mistä nesteturvotuksen tunnistaa?

Oireiden vaikeusaste riippuu siitä, kuinka paljon nestettä kehossa on. Nesteturvotuksesta on mitä suurimmalla todennäköisyydellä kyse silloin, kun olo tuntuu turvonneelta, painoa on vaikea pudottaa ja sitä kertyy lisää. Jos epäilet kärsiväsi nesteturvotuksesta, seuraavista asioista voi olla apua sen tunnistamisessa ja ehkäisemisessä.

Mistä nesteturvotuksen tunnistaa?

Nesteturvotuksen oireet voivat vaihdella sen mukaan, missä kohtaa ja miten paljon nestettä kehossa on. Nämä ovat kuitenkin nesteturvotuksen yleisimmät oireet:

Haluatko tietää lisää? Käy lukemassa: Poista nestettä näillä 5 haudukkeella

Turvotus

Some figure
  1. Tarkastele jalkojasi; ne ovat ensimmäinen paikka, jossa nesteturvotus yleensä näkyy. Epätavallisen raskaat, turvonneet ja väsyneet jalat ovat selkeä merkki kyseisestä ongelmasta.
  2. Toinen merkki ovat turvonneet nilkat. Nilkat ovat erityisen alttiit tälle vaivalle. Esimerkiksi kengät voivat tuntua liian ahtailta.
  3. Tarkastele myös kämmeniäsi ja ranteitasi. Jos sormuksia, rannekoruja ja rannekelloja on vaikea saada sopimaan, kyseessä on todennäköisesti nesteturvotus.
  4. Pöhöttyneet kasvot voivat olla yksi merkki nesteiden kertymisestä. Jos posket näyttävät paljon tavanomaista paksummilta, voi kyseessä olla nesteturvotus.
  5. Vatsa on yksi nesteturvotukselle alttein alue, jossa turvotus on erittäin näkyvää. Vatsan turvotus saa näyttämään lihavammalta, ja turvotus lisääntyy päivä päivältä.

Nivelkipu

Kiinnitä huomiota myös mahdolliseen nivelten turvotukseen. Onko niissä tai aiemmin mainituilla alueilla kipua? Jos kipu on jatkuvaa, ja pitkä seisominen tai istuminen aiheuttaa jomotusta, voi se olla merkki nesteturvotuksesta.

Ihon painaumat

Some figure

Tämä tarkoittaa, että ihoon jää jälki painaessa. Hyvä esimerkki tästä ovat sukkien tai sukkahousujen aiheuttamat painaumat iholla. Jos sukat normaalisti sopivat, mutta viime aikoina ne ovat jättäneet jälkeensä näkyviä painaumia, se johtuu todennäköisimmin jalkojen ja nilkkojen turvotuksesta.

Jos painat turvonnutta aluetta ja se pysyy painuneena jonkin aikaa, kyseessä voi olla niin ikään nesteturvotus.

Katso myös: Turvonneet jalat: 8 keinoa turvotuksen lievittämiseen

Paino nousee

Some figure

Kun elimistöön kertyy paljon nestettä, paino saattaa nousta. Jos harrastat liikuntaa etkä ole syönyt mitään tavallisesta poikkeavaa viime aikoina, mutta paino on silti noussut, se voi johtua nesteturvotuksesta. Punnitse itsesi päivittäin, erityisesti aamuisin ja iltapäivisin. Pidä kirjaa mahdollisista muutoksista ja “pöhöttyneestä” ulkomuodosta.

Nesteturvotuksen ehkäisy

  • Noudata vähäsuolaista ruokavaliota. Suolaiset ja ylimaustetut ruoat lisäävät nesteturvotuksen todennäköisyyttä.
  • Vältä roskaruokaa. Niissä on paljon suolaa ja lisäaineita.
  • Vältä passiivista elämäntapaa ja aloita liikunnan harrastaminen. Liikunnan avulla keho puhdistuu myrkyistä. Nämä myrkyt voivat pahentaa ongelmaa.
  • Jos stressaat helposti tai elät valtavan paineen alla, suosittelemme keventämään työtaakkaa. Nämä kaksi tekijää pahentavat nesteturvotusta huomattavasti.
  • Nouse ylös tuolilta puolen tunnin välein, erityisesti jos teet istumatyötä.  Tämä auttaa ehkäisemään nesteiden kertymistä jalkoihin, jalkateriin ja nilkkoihin.

Jos uskot kärsiväsi nesteturvotuksesta, on parasta mennä lääkäriin ja mainita oireista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.