Mistä hajuhallusinaatiot johtuvat?
Pilaantuneen ruoan tai palaneen leivän haju. Kemikaalien löyhkä tai tupakansavu. Hajuhallusinaatiot eli haamuhajut ovat hajuaistin muutoksia, jotka saavat meidät haistamaan olemattomia – toisin sanoen hajuärsykkeitä, jotka eivät ole todellisia. Nämä hajuhallusinaatiot johtuvat aivoista.
Tästä häiriöstä kärsivät ihmiset eivät ole sekoamassa eikä heillä ole mitään psyykkistä sairautta. He tietävät varsin hyvin, että heidän aistimuksensa eivät ole todellisia, ja tästä syystä he ovatkin niin hämmentyneitä. On tärkeää huomauttaa, että tämä ilmiö ei ole mitenkään epätavallinen. Itse asiassa monet ihmiset alkavat tiettyyn ikään tullessaan raportoida oudoista hajuaistimuksista.
Hajuhallusinaatiot ilmaantuvat noin 40 vuoden iässä ja voimistuvat vanhetessamme. Demografinen näyttö niiden ilmaantuvuudesta kertoo, että ne ovat paljon yleisempiä naisilla. Katsotaan tätä alla tarkemmin.
Mistä hajuhallusinaatiot johtuvat?
Olemattomien hajujen haistaminen voi muuttua elämää rajoittavaksi asiaksi, sillä hajuhallusinaatiot ovat epämiellyttävä kokemus. Henkilö haistaa yhtäkkiä pahoja tai epämiellyttäviä hajuja, jotka tunkeutuvat hänen päivittäiseen elämäänsä. Ja niin yllättävältä kuin tämä saattaakin vaikuttaa, tästä ilmiöstä kärsii yksi viidestätoista yli 40-vuotiaasta aikuisesta.
Vermontin yliopiston ja Marylandin kansallisten terveysinstituuttien tekemät tutkimukset paljastavat, että ilmiö on yleisempi naispuolisilla henkilöillä, erityisesti epäedullisissa ympäristöissä asuvilla naisilla. Hajuhallusinaatiot näyttäisivät myös korreloivan muiden tekijöiden kanssa, joita analysoimme alla.
Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Mistä kehon epämiellyttävät hajut johtuvat?
Ääreis- ja keskushermoston haamuhajut
Hajuhallusinaatiot voidaan jakaa kahteen tyyppiin: ääreis- ja keskushermoston haamuhajuihin. Ensimmäinen syntyy silloin, kun oudon hajuaistimuksen alkuperä on nenäonteloissa. Sitä vastoin keskushermoston haamuhaju on hieman monimutkaisempi asia, sillä se johtuu aivoissa olevasta laukaisevasta tekijästä. Jälkimmäisessä tapauksessa ongelma on sitkeämpi ja voi täten olla äärimmäisen ongelmallinen.
Kserostomia eli kuiva suu
Suun kuivumista eli kserostomiaa esiintyy usein 50–60 vuoden ikäisillä ihmisillä. Sille on ominaista sylkirauhasten muutoksesta johtuva syljen vähäisyys.
Tällä häiriöllä on vakavia seurauksia, sillä se voi johtaa suun kovien ja pehmeiden kudosten ärsytykseen. Näin ollen se lisää bakteerien esiintyvyyttä sekä suu- ja hammassairauksien riskiä. Yksi mahdollinen kyseiseen ongelmaan liittyvä seuraus on myös haamuhaju.
Tupakka ja hajuhallusinaatiot
Kuten me kaikki hyvin tiedämme, tupakkariippuvuus on haitallista. Joskus sivuutamme kuitenkin sen vaikutuksen, joka sillä voi olla aisteihimme. Runsas tupakointi vaikuttaa esimerkiksi maku- ja hajuaistiin.
Runsaasti tupakoivat ihmiset eivät ainoastaan menetä kykyään erottaa eri hajuja ja makuja, vaan lisäksi nämä hajut ja maut muuttuvat. Toisin sanoen ruoka ei enää maistu samalta, ja joskus ihminen aistii pahoja hajuja ilman mitään varsinaista ärsykettä. Hyvä uutinen on se, että, jos tupakointi lopetetaan, nämä vaikutukset katoavat.
Aurallinen migreeni ja hajuhallusinaatiot
Aurallinen migreeni on siitä erikoinen, että se alkaa erilaisilla päänsärkyä edeltävillä oireilla. Näihin oireisiin (auroihin) kuuluvat muun muassa näköhallusinaatiot, esimerkiksi kirkkaiden valojen näkeminen tai olemattomien hajujen haistaminen (haamuhaju).
Nuha ja poskiontelontulehdus
Sekä allerginen että ei-allerginen nuhakin liittyvät tähän ongelmaan. Nenän limakalvojen tulehdustila, joka aiheuttaa aivastelua, nenän vuotamista, nenän kutinaa ja tukkoisuutta, johtaa monissa tapauksissa hajuaistin muuttumiseen.
Ympäristön saasteet
Myös ympäristön saasteiden ja haamuhajujen väliltä on löydetty yhteys. Ihmisille (erityisesti naisille), jotka asuvat saastuneemmissa ympäristöissä, kehittyy vähitellen kyseinen hajuaistin häiriö. Tätä vaivaa ohjaavia tarkkoja mekanismeja ei vielä tunneta, mutta tämä on asia, joka tulee ottaa huomioon.
Sinua saattaa kiinnostaa myös: Erilaisia nenän muotoja: minkä muotoinen nenä sinulla on?
Neurologiset häiriöt
Hajuaistin muuttuminen on oire, jota esiintyy lukuisissa neurologissa häiriöissä. Tästä syystä on ratkaisevan tärkeää saada asianmukainen diagnoosi:
- Hajuhallusinaatiot voivat syntyä päävamman seurauksena. Jotkut ihmiset aistivat hajuhallusinaatioita kaaduttuaan ja lyötyään päänsä.
- Hajuaistiin liittyvät ongelmat ovat myös yksi Parkinsonin taudin oire.
- Hajuhallusinaatioita voi esiintyä myös skitsofreniaa sairastavilla potilailla.
Kuinka haamuhajuja hoidetaan
Hajuhallusinaatioita kokevat ihmiset kärsivät lukuisista ongelmista lyhyellä aikavälillä, kuten ruokahalun muutoksista. Louisvillen yliopiston tekemä tutkimus osoittaa, että ongelmaan ei ole vieläkään löydetty varhaista ja tehokasta ratkaisua.
Parasta onkin mennä lääkäriin mahdollisimman pian haamuhajujen syiden selvittämiseksi. Syynä voivat olla niin migreenit, allergiat kuin Parkinsonin tautikin. Yleensä lähestymistapa on monitieteellinen, ja se yhdistetään neurologin ja korva-nenä-kurkkulääkärin arvioon.
Hajuhallusinaatioihin määrättäviä hoitoja voivat olla epilepsia-, migreeni- ja kouristuksia ehkäisevät lääkkeet sekä transkraniaalinen magneettistimulaatio. Tärkeintä on yksilöidä jokaisen potilaan hoito ja parantaa mahdollisimman paljon heidän elämänlaatuaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- American Society of Clinical Oncology (2016). Sequedad en la boca o xerostomía. Consultado el 01 de julio de 2023. https://www.cancer.net/es/asimilaci%C3%B3n-con-cancer/efectos-fisicos-emocionales-y-sociales-del-cancer/manejo-de-los-efectos-secundarios-fisicos/sequedad-en-la-boca-o-xerostomia
- Mattes, R. D., Cowart, B. J., Shiavo, M. A., Arnold, C., Garrison, B., Kare, M. R., & Lowry, L. D. (1990). Dietary evaluation of patients with smell and/or taste disorders. American Journal of Clinical Nutrition, 51(2), 233–240. https://doi.org/10.1093/ajcn/51.2.233
- Sjölund, S., Larsson, M., Olofsson, J. K., Seubert, J., & Laukka, E. J. (2017). Phantom smells: Prevalence and correlates in a population-based sample of older adults. Chemical Senses, 42(4), 309–318. https://doi.org/10.1093/chemse/bjx006
- Bainbridge KE, Byrd-Clark D, Leopold D. Factors Associated With Phantom Odor Perception Among US Adults: Findings From the National Health and Nutrition Examination Survey. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg. 2018;144(9):807–814. https://jamanetwork.com/journals/jamaotolaryngology/fullarticle/2696525
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.