Erilaisia nenän muotoja: minkä muotoinen nenä sinulla on?

Esteettisestä näkökulmasta katsottuna kasvojen keskiosa on erittäin tärkeä kasvonpiirteitä harmonisoiva tekijä. Ihmisen ulkonäkö riippuu siis suuresti hänen nenänsä muodosta.
Erilaisia nenän muotoja: minkä muotoinen nenä sinulla on?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nenän muotoja on monia erilaisia. Jokaisella niistä on omat ominaispiirteensä ja hyvät puolensa. Tiedätkö millaisia nenän muotoja on olemassa? Ne riippuvat suurimmaksi osaksi maantieteellisistä ja kulttuurisista vaikutuksista. Jatka lukemista oppiaksesi lisää!

Erilaisia nenän muotoja

Kuten muutkin kasvonpiirteet, myös nenä on erilainen jokaisella ihmisellä ja siihen liittyy erilaisia ominaispiirteitä. Voimme kuitenkin todeta niiden tasapainottavan kasvoja kaikilla.

Nenän rakenne on hyvin yksinkertainen. Siihen kuuluvat sieraimet tai nenäontelot, jotka päästävät ilman kulkemaan niiden läpi, kaksi nenäonteloa peittävää sivuseinää, väliseinä sekä nenänpää. Nämä elementit määrittelevät nenän muodon.

Nenien välillä voi olla paljon eroavaisuuksia. Nenät vaihtelevat muodoltaan, korkeudeltaan, leveydeltään ja sieraimiltaan. Tämä mahdollistaa niiden luokittelun isompiin ryhmiin yleisten muotojen mukaan.

Erilaisia nenän muotoja: vaihtelu syntyperän mukaan.
Nenän muodot liittyvät maantieteelliseen syntyperään ja eroavaisuuksiin maailman eri väestön keskuudessa.

Litteä nenä

Litteä nenä tarkoittaa sitä, että nenäsilta on lyhyt ja painunut alaspäin. Sieraimet laajentuvat sivuille. Nenänpää on myös litteä.

Nenä näyttää sivulta litteältä, eli se ei siis työnny paljon ulos kasvoista. Litteä nenä on yleinen kelta- ja tummaihoisten keskuudessa. Aasialaisia piirteitä omaavilla nenä ei ole yhtä leveä kuin afrikkalaisia piirteitä omaavilla ihmisillä.

Ylöspäin suuntautuva nenä

Toisin kuin litteässä nenässä, on ylöspäin suuntauvassa nenässä ulkoneva nenänpää. Väliseinä on yleensä suora, vaikka se kääntyykin hieman nenänpäätä kohti. Nenäontelot osoittavat eteenpäin.

Tällainen nenä on tyypillinen pohjoiseurooppalaisten keskuudessa. Se on kuitenkin yleinen myös muiden väestöryhmien keskuudessa. Ylöspäin suuntautuva nenä johtuu nenän mukautumisesta kylmään ilmaan, sillä se mahdollistaa kylmän ilman hengittämisen paremmin.

Sivulta katsottuna ylöspäin suuntautuva nenä näyttää hieman terävältä, aivan kuin sarjakuvahahmoilla. Se on yksi nenäleikkauksen halutuimmista muodoista. Haluamme kuitenkin huomauttaa, että kaikki kasvot eivät sovi nenän kanssa yhteen samalla tavalla.

Leveä nenä

Leveän nenän erottuva ominaisuus on nenän jatkuva leveneminen suorasta väliseinästä nenänpäähän. Lebron Jamesilla, kuuluisalla koripalloilijalla, on tämän muotoinen nenä.

Leveän nenän sivuseinät ja nenäontelot laajenevat. Tällaista nenää kutsutaan myös nubialaiseksi nenäksi, sillä se on yleinen afrikanamerikkalaisilla, itäaasialaisilla sekä espanjankielisen väestön keskuudessa. Se on yleinen myös Pohjois-Arikassa, mukaan lukien Sudanissa.

Koukkunenä

Koukkunenässä on korkea, pitkä ja näkyvä silta. Väliseinä kaartuu sisäänpäin nenänpäätä kohti. Tästä tulee sen nimi, koska nenä muistuttaa koukkua. Sen huomaa parhaiten sivusta katsottuna.

Tällainen nenä on tyypillinen eteläeurooppalaisen väestön keskuudessa (Espanja, Italia, Ranska ja Portugali). Se on yleinen myös arabeilla ja slaavilaisilla sekä alueilla, jotka olivat jossakin vaiheessa näiden maiden miehittämiä.

Kreikkalainen nenä

Kreikkalainen nenä on mittasuhteiltaan sopusuhtainen. Silta on suora, väliseinä laajenee tuskin lainkaan ja sieraimet ovat pienet. Nenän sivuseinät eivät siis laajene paljon. Se tuo täydellisen lisän niin sanottuun kreikkalaiseen profiiliin.

Tällaista nenän muotoa esiintyy klassisissa kreikkalais-latinalaisissa kuvissa ja veistoksissa. Tällainen nenä on yleinen Välimeren alueen Euroopan maissa.

Sipulimainen nenä

Kuten sen nimikin jo paljastaa, näyttää tämä nenä aivan sipulilta. Siinä nenänpää on pyöreä ja leveä. Nenän sivuseinät eivät erotu suuresti.

Pyöreä tai pallonmuotoinen nenänpää on tietenkin helposti huomattavissa, kuten myös nenäonteloita ympäröivä laajentunut alue. Tällainen nenä on tyypillinen tummaihoisilla, afrikkalaista alkuperää olevilla ja sekarotuisilla amerikkalaisilla.

Pieni nenä

Pieni nenä näyttää ylöspäin suuntautuvalta. Se on paljon lyhyempi sillan ja väliseinän kohdalla. Se voi olla pyöreä nenän tyvessä. Pieni nenä ei myöskään ole kovin leveä ja sillä on pienet sivuseinät ja nenäontelot.

Etäisyys kulmien kaaresta sieraimiin on lyhyt muihin nenän muotoihin verrattuna. Tästä syystä nenä näyttää pieneltä ihmisen kasvoilla.

Iso ja paksu nenä

Tällainen nenä muodostaa ison osan ihmisen kasvoja. Se voi olla sopusuhtainen tai  koukkumainen ja nenässä voi olla suuret sivuseinät sekä pyöreä tai sipulimainen nenänpää.

Tällainen nenä on helposti huomattavissa niin sivuilta kuin edestäpäin katsottuna. Cyrano de Bergerac, kuuluisa kirjallisuuden henkilö, on symbolinen esimerkki suuren ja näkyvän nenän omaavasta ihmisestä.

Iso ja paksu nenä ei ole vallitseva missään tietyssä väestöryhmässä. Se on kuitenkin harvinaisempi aasialaisten ja pohjoiseurooppalaisten keskuudessa.

Tämä nenä on suuri ja ainutlaatuinen.

Epätasainen, vino tai epäsymmetrinen nenä

Joidenkin ihmisten nenä voi olla hieman epätasainen. Se on siis erilainen toiselta puolelta. Se voi muistuttaa myös S-kirjainta edestäpäin katsottuna. Epätasaisuus tai -symmetrisyys voi olla traumaperäinen.

Näyttelijä Owen Wilsonilla on tällainen nenä.

Erilaiset nenät

Nenä on kasvojen osa, joka vetää eniten huomiota puoleensa. Jokainen nenä on erilainen ja hyvin omaperäinen. Kaikki eivät kuitenkaan ole tyytyväisiä omaan nenäänsä. Tästä syystä monet ihmiset harkitsevat nenäleikkausta parantaakseen tai muuttaakseen nenän muotoa.

Leikkauksen tarve voi johtua myös terveysongelmista, poikkeavasta väliseinästä tai synnynnäisestä epämuodostumasta.

Nenän muoto riippuu yleisesti ottaen useista tekijöistä, kuten esimerkiksi ihmisen esi-isistä, kulttuurista ja maantieteellisestä sijainnista. Nenän muoto voi itse asiassa kertoa keitä olemme ja mistä olemme kotoisin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
  • Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
  • Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
  • Vargas H.  Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea].  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
  • Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
  • Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.