Mistä ahmiminen johtuu ja mitä sille voi tehdä?

Ahmimisen taustalla voi olla emotionaalisia tekijöitä. Etkö pysty lopettamaan syömistä? Haluatko tietää, mitä asialle voi tehdä? Jatka lukemista, niin saat hyviä vinkkejä aiheeseen.
Mistä ahmiminen johtuu ja mitä sille voi tehdä?
Elena Sanz

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko koko ajan nälkäinen? Pitääkö sinun käydä jääkaapilla keskellä yötä? Syötkö enemmän kuin haluaisit, ja tunnet asiasta syyllisyyttä? Ahmiminen johtuu monissa tapauksissa emotionaalisista tekijöistä.

Tunne siitä, ettet pysty hallitsemaan syömäsi ruuan määrää voi olla ahdistavaa, sillä et ainoastaan vahingoita ulkonäköäsi, vaan myös terveyttäsi. Vaikka tiedostatkin tämän, et tiedä miten lopettaa syömistä. Ratkaisu on se, että muutat suhdettasi ruokaan. Seuraavaksi kerromme, miten voit tehdä sen.

Mistä ahmiminen johtuu?

Syöminen on elintärkeää toimintoa selviytymisen kannalta. Sillä tavoin keho saa tarvitsemansa ravintoaineet toimiakseen joka päivä. Syömiseen liittyvät ongelmat alkavat nostaa päätään silloin, kun ruokien määrät ovat suuria ja ruuan laatu heikkoa. 

Syömisen kanssa taistelevat henkilöt syövät usein ravinneköyhiä ja runsaskalorisia tuotteita. Mutta mistä ahmiminen johtuu ja mikä johtaa tällaiseen haitalliseen käyttäytymiseen?

Yhteys omaan kehoon on katkennut

Yksi ahmimisen syistä on se, että henkilö ei kykene tunnistamaan kehonsa tuntemuksia. Jo syntyessään ihmisellä on ohjelmoituna kyky tunnistaa nälkä  ja toimia sen mukaan; vauva itkee, kun hänellä on nälkä.

Ajan kuluessa näiden vuorovaikutteisten tuntemusten yhteydet katoavat, ja se voi johtua monista syistä. Yksi syy voi olla se, että ruoka assosioidaan esimerkiksi ihmisten välisiin kohtaamisiin, kumppanuuteen ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen. Tällöin syömisestä tulee sosiaalista ja miellyttävää toimintaa, jolloin ravinnonsaantiin liittyvä arvo jää toissijaiseksi.

Toisaalta nykyajan hektinen elämänrytmi ja stressi saavat aikaan sen, ettemme ehdi pysähtyä kuuntelemaan kehoamme. Silloin menetämme kykyä tunnistaa sitä, milloin on kyse todellisesta nälästä vai milloin olemme vain tylsistyneitä ja haluamme jakaa tämän sosiaalisen hetken.

Melko usein ahmiminen johtuu emotionaalisista tekijöistä.
Tunne siitä, ettei pysty lopettamaan syömistä johtuu usein alitajuisista emotionaalisista ongelmista.

Emotionaalinen stressi

Yksi syy ahmimiseen on tunnesyöminen. Tämä tarkoittaa ruuan käyttämistä tunteiden säätelemiseen. Huomaatko syöväsi enemmän silloin, kun olet ahdistunut, surullinen, pettynyt tai musertunut?

Tähän on olemassa selitys. Tietyt ruuat stimuloivat mielihyvään liittyviä aivoalueita, jolloin ne vapauttavat runsaasti mielihyvää tuottavia tuntemuksia. Tällöin näiden ruokien syöminen aiheuttaa ihmisessä helpottuneisuuden, tyytyväisyyden ja onnellisuuden tunteita.

Valitettavasti tämä tila on vain väliaikainen eikä se ole tehokas tai pysyvä ratkaisu laisinkaan. Pian miellyttävät vaikutukset katoavat jakäsittelemättömät tunteet tulevat takaisin, jonka lisäksi vielä esiintyy syyllisyyden tunteita siitä, että on syönyt hallitsemattomasti.

Rajoittavat ruokavaliot

Jos olet kärsinyt syömiseen liittyvistä ongelmista jo jonkin aikaa, olet varmasti myös kokenut seuraavanlaisen paradoksin: liian rajoittavan ruokavalion noudattaminen saattaa lisätä tarvetta ja halua syödä epäterveellistä ruokaa. 

Ryhtymällä liian jäykkään syömistyyliin, jolloin jokin ruoka-aine on kiellettyä syödä, voi se johtaa kasvaneeseen ahdistuneisuuteen syömisen suhteen. Tästä syystä on mahdotonta noudattaa ruokavaliota ilman että lankeaa pakonomaiseen syömiskäyttäytymiseen.

Pian tällaisen dieetin jälkeen saatat saada jopa takaisin suurella vaivalla menettämäsi kilot. Keho vaatii sinulta takaisin sitä, mitä se on menettänyt ja mitä siltä on niin radikaalisti rajoitettu.

Liiallisen rajoittava ruokavalio voi johtaa lopulta ylettömään ahmimiseen.
Liian rajoittava ruokavalio voi aiheuttaa vastareaktion. Dieetin loputtua saattaa alkaa esiintyä pakonomaista syömiskäyttäytymistä, joka ruokavalion noudattamisen aikana on ollut kiellettyä.

Mitä ahmimisen estämiseksi voi tehdä?

On selvää, että syöminen on tärkeää selviytymisen kannalta. Et siis voi välttyä siltä täysin, toisin kuin monilta muilta riippuvuuksilta on mahdollista välttyä. Tällaisessa tapauksessa ratkaisuna on oman ruokasuhteen muokkaaminen tunnistamalla sen ravinnollinen funktio ja tietoisempi syöminen.

Jotta tämä on mahdollista pitää ihmisen jälleen löytää yhteys omaan kehoonsa sekä oppia kuuntelemaan ja tulkitsemaan sen lähettämiä signaaleja. Toisin sanoen pitää oppia tunnistamaan, milloin on kyse oikeasta nälästä ja milloin ahdistuksesta tai stressistä johtuvasta tunnesyömisestä.

On myös tärkeää omaksua ja kehittää hyödyllisiä ja tehokkaita selviytymisstrategioita, joiden avulla voit käsitellä negatiivisia tunnetiloja.

Tavoitteena on lopettaa ruuan käyttäminen tunteiden säätelemiseen, sillä sinun on tärkeää löytää muita tapoja hallitsemaan niitä. Tunteiden purkaminen, terapeuttinen kirjoittaminen tai meditaation harjoittaminen voivat olla hyödyllisiä vaihtoehtoja.

Muodosta ruokaan terve suhde. Sinun tulee lopettaa ruuan näkeminen vihollisena tai lohtuna. Muista, että ruoka on vain kehosi tarvitsemaa polttoainetta, ja sinun tulee oppia tekemään valintoja, jotka perustuvat ravinnollisiin tarpeisiisi.

Syö terveellisesti ja monipuolisesti, ilman että välttelet tai demonisoit mitään tiettyä ruokaryhmää. Syö kohtuudella ja mikä tärkeintä, ole tietoinen syömisestäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sánchez Benito, J. L., & Pontes Torrado, Y. (2012). Influencia de las emociones en la ingesta y control de peso. Nutrición Hospitalaria27(6), 2148-2150.
  • Rodríguez, S., Mata, J. L., & Moreno, S. (2007). Psicofisiología del ansia por la comida y la bulimia nerviosa. Clínica y Salud18(1), 99-118.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.