Mindfulness terveydenhuollon työntekijöille stressin vähentämiseen
Mindfulness sopii erinomaisesti lievittämään stressiä, joka on iso ongelma terveydenhuollon työntekijöille. Stressistä kärsivien ihmisten määrä kasvaa jatkuvasti. Paine ja ylikuormitus, jota terveydenhuollon työntekijät joutuvat kestämään, merkitsee monelle heistä jatkuvaa puurtamista ja henkilökohtaista stressiä.
Tästä syystä asiantuntijat etsivät jatkuvasti keinoja helpottaa tilannetta mahdollisimman paljon. Yksi ehdotuksista on mindfulness. Sen tavoitteena on tarjota ihmisille työkaluja, joiden avulla he voivat tulla tietoisiksi ajatuksistaan. Näin he voivat analysoida niitä ja kyetä hallitsemaan tiettyjä tunteita.
Mitkä sen hyödyt terveydenhuollon työntekijöille ovat?
Kerromme alla tarkemmin mindfulnessista ja sen vaikutuksista mielenterveyteen terveydenhuollon työntekijöillä. Jatka lukemista!
Mitä mindfulness on?
Mindfulness on psykologinen käsite, jossa on kyse siitä, että ollaan täysin tietoisia nykyhetkestä. Tämä käsittää omat ajatukset, aistimukset, ympäristön, tunteet, ärsykkeet ja niin edelleen. Siinä on kaiken kaikkiaan kyse asioiden tarkkailusta niitä arvostelematta, tulkitsematta tai oikeuttamatta.
Mindfulness on pohjimmiltaan joukko meditaatio-, hengitys- ja joogaharjoituksia. Kaikki tähtää korkeamman tietoisuuden tilan saavuttamiseen.
Se on pragmaattinen käsitys perinteisestä meditaatiosta, ja sen tavoitteena on yksinkertaisesti parantaa sitä harjoittavan elämänlaatua. Huomaa, että mindfulness ei liity mihinkään uskonnolliseen tai filosofiseen dogmiin.
Stressi terveydenhuollon työntekijöillä
Terveydenhuollon henkilökunnan työn vaatimukset, heihin kohdistuvat paineet ja heille lankeava vastuu tekevät heistä yhtiä stressaantuneimmista työntekijöistä. Tästä voi seurata työuupumus, jota pidetään jo yhtenä työn nurjana puolena.
Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät ovat henkisesti loppuunpalaneita ja heiltä katoaa motivaatio, sillä he eivät koe voivansa saavuttaa henkilökohtaista täyttymystä. Tämä näkyy muutoksina mielialassa, aineenvaihdunnassa ja verenkiertojärjestelmässä.
Tämä ammattitauti vaikuttaa myös terveydenhuollon työntekijöiden kliiniseen käytäntöön. Se voi ilmetä usealla tavalla. Yksi ilmenemistapa on vaikeus käsitellä potilaiden ja jopa kollegoiden voimakkaita tunteita. Tästä seuraa se, että he saattavat tehdä virheitä.
Se voi johtaa myös tunteiden turtumiseen, kyvyttömyyteen tunnistaa omia, potilaiden tai kollegoiden tunteita. Kuten voi kuvitella, tämä johtaa empatiakyvyttömyyteen, joka ilmenee heikompana lääkäri-potilassuhteena ja aiheuttaa kaikille epämukavuutta.
Lue myös: Motivaatiohaastattelu terveydenhoidossa
Miten mindfulness voi auttaa?
Kuten yllä jo kerrottiin, mindfulnessilla pyritään saavuttamaan korkeampi itsetietoisuus. Sen jatkuva harjoittaminen, tekniikan hiominen ja tämän tilan saavuttaminen voi vaikuttaa suotuisasti terveydenhuollon henkilökunnan mielialaan ja työhön.
Korkean itsetietoisuuden saavuttaneen henkilön henkisessä tilassa on tapahtunut paljon parannusta. Hän voi paremmin, hallitsee paremmin omia ja muiden tunteita, ja on tyytyväisempi elämään.
Tämän seurauksena terveydenhuollon työntekijät hoitavat potilastyönsä paremmin. He ovat vähemmän stressaantuneita, mukavampia potilaita ja kollegoita kohtaan ja tekevät parempia päätöksiä. Työilmapiiri on yleisesti ottaen miellyttävämpi kaikille.
Sopiiko mindfulness vain terveydenhuollon työntekijöille?
Mindfulness on hyväksi kaikille, oli henkilöllä työperäistä stressiä tai ei. Tavoite on aina sama, ja jokainen sitä harjoittava saa samat hyödyt.
Käänny kokeneen ammattilaisen puoleen harjoittaaksesi mindfulnessia, jotta se olisi rikastuttavampi kokemus.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Mechanisms of mindfulness – Shapiro – 2006 – Journal of Clinical Psychology – Wiley Online Library [Internet]. [cited 2020 Mar 2]. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jclp.20237
- Academic Mindfulness Interest Group M, Academic Mindfulness Interest Group M. Mindfulness-Based Psychotherapies: A Review of Conceptual Foundations, Empirical Evidence and Practical Considerations. Aust New Zeal J Psychiatry. 2006 Apr;40(4):285–94.
- ¿Qué es Mindfulness? [Internet]. [cited 2020 Feb 27]. Available from: https://www.mindfulness-salud.org/mindfulness/que-es-mindfulness/
- Mindfulness-based psychotherapies: a review of conceptual foundations, empirical evidence and practical considerations: Australian and New Zealand Journal of Psychiatry: Vol 40, No 4 [Internet]. [cited 2020 Mar 2]. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/j.1440-1614.2006.01794.x
- Laneri D, Schuster V, Dietsche B, Jansen A, Ott U, Sommer J. Effects of Long-Term Mindfulness Meditation on Brain’s White Matter Microstructure and its Aging. Front Aging Neurosci. 2016;7:254. Published 2016 Jan 14. doi:10.3389/fnagi.2015.00254
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.