Logo image
Logo image

Milloin ja miten lisätä kurkkua vauvan ruokavalioon?

4 minuuttia
Lisätäksesi kurkkua vauvasi ruokavalioon sinun on noudatettava tiettyjä suosituksia. Kerromme näistä suosituksista, jotta saat tehtyä sen oikeaoppisesti.
Milloin ja miten lisätä kurkkua vauvan ruokavalioon?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Sitä mukaa kun lapset kasvavat, he tarvitsevat enemmän ravintoaineita ja energiaa. Tästä syystä heidän ruokavalioonsa tulisi lisätä uusia ruokia suosien aina terveellisimpiä vaihtoehtoja. Kurkun lisääminen vauvan ruokavalioon ei ole hullumpi idea. Kurkku on yksi raikkaimmista vihanneksista ja joidenkin sellaisten ravintoaineiden lähde, jotka yhdessä tukevat lapsen kasvua. Tässä artikkelissa kerromme, milloin ja miten lisätä kurkkua vauvan ruokavalioon.

Kurkku on raikas vihannes lapsen ikenille, ja suikaleiksi pilkottuna sitä on helppo pidellä käsissä. Tässä tulisi kuitenkin noudattaa varovaisuutta, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Tästä syystä kurkku tulisi valmistaa turvallisesti lapsen iän mukaan.

Myöhemmin näytämme, milloin ja miten lisätä kurkkua vauvan ruokavalioon turvallisella ja ravitsevalla tavalla, jotta saat hyödynnettyä tämän monipuolisen ja terveellisen ruoka-aineen.

Milloin lapset voivat syödä kurkkua?

Paras ajankohta lisätä kurkkua vauvan ruokavalioon on silloin, kun hän alkaa syödä kiinteää ruokaa, suunnilleen puolivuotiaana. Voit kuitenkin odottaa myös siihen asti, kunnes lapsi on yhdeksän kuukautta.

Kummassakin tapauksessa asiantuntijat suosittelevat tarjoilemaan sen soseen muodossa kukurbitasiinin inaktivoimiseksi. Joidenkin tutkijoiden mukaan tällä yhdisteellä on lääkinnällisiä ominaisuuksia, mutta se voi olla vauvoille hankala sulattaa, koska se aiheuttaa röyhtäilyä ja vatsavaivoja.

Raakaa kurkkua syödäkseen lasten tulisi odottaa siihen asti, kunnes he ovat 12-kuukautisia. Tässä vaiheessa lapsilla on jo enemmän hampaita ja heidän ruoansulatusjärjestelmänsä on paremmin kehittynyt.

Some figure
Kurkussa on yhdistettä, joka voi aiheuttaa vatsavaivoja, minkä vuoksi se tulisi inaktivoida.

Kurkun lisääminen vauvan ruokavalioon: hyödyt

Yksi kurkun huomattavimpia hyötyjä lapsilla on sen suuri nestepitoisuus. Kurkusta 95 % on vettä, minkä vuoksi se lievittää janoa ja täydentää myös kehon mineraalisuoloja.

Nutrients -lehti korostaa ruoan vesipitoisuuden merkitystä ylimääräisen nesteen lähteenä. Jos vauva kärsii ummetuksesta, kunnon annos nestettä saattaa lievittää vaivaa.

Espanjan ravitsemussäätiön mukaan kurkku sisältää C-vitamiinia, foolihappoa, K-vitamiinia, magnesiumia, kaliumia ja mangaania. Lisäämällä kurkkua vauvan ruokavalioon ja yhdistämällä sen muihin hedelmiin, esimerkiksi omenoihin tai päärynöihin, edistät tasapainoista ruokavaliota ja turvaat riittävän ravitsemuksen.

Maailman terveysjärjestö (WHO) toteaa, että raa’at hedelmät kuorineen hyödyttävät enemmän kuin keitetyt tai soseutetut. Eli kun lapsi pystyy jo paremmin pureskelemaan ja tukehtumisen vaara on pienempi, hän voi syödä kurkkua pieniä määriä raakana.

Kurkku voi olla hyvä ratkaisu myös vauvan hampaiden puhkeamiseen liittyviin vaivoihin. Jääkaapissa tai pakkasessa viilennetyt kurkku- tai hedelmäviipaleet lievittävät kutisevia ikeniä.

Viipaloi tätä varten tuorekurkku, dippaa se luonnollisessa soseessa ja laita pakkaseen. Anna sen sulaa huoneenlämmössä ennen kuin annat lapselle, jotta se ei tartu kiinni kieleen tai ikeniin. Pidä vauvaa tarkasti silmällä tukehtumisen välttämiseksi.

Lue myös: Vähäkalorinen kurkku-avokadokeitto

Kuinka voin sisällyttää kurkkua vauvan ruokavalioon?

Ruokaperäisten sairauksien välttämiseksi on erittäin tärkeää huuhdella kurkut ja muut kasvikset hyvin. Kätevin puhdistustapa on liottaa niitä 10 minuuttia vedessä, jossa on muutama tippa klooria.

Elintarviketurvallista desinfiointiainetta tulisi käyttää sopivan verran, jotta se ei vaikuta kurkun makuun ja koostumukseen. Ennen veteen upottamista epäpuhtaudet tulisi poistaa kuoresta hanan avulla. Näin bakteerit eivät siirry ulkoa hedelmälihan sisään.

Kurkkua kannattaa maistaa ennen kuin sitä antaa lapselle, sillä jotkut lajikkeet ovat kitkeriä ja siksi epämiellyttäviä lapselle.

Lastenlääkäri sanoo aina viimeisen sanan uusien ruokien sisällyttämisestä lapsen ruokavalioon. Tässä kuitenkin muutamia vinkkejä siihen, kuinka lisäät kurkkua vauvan ruokavalioon turvallisesti.

6–9 kuukauden ikäiset vauvat

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä ruokia, hänelle voidaan antaa kurkkua ilman kuorta, ilman siemeniä ja soseen muodossa. Raakaa kurkkua ei koskaan tulisi suositella tälle ikäryhmälle. Kurkkua on parasta höyryttää tai keittää 10–15 minuuttia.

Kurkku voidaan keittää kuorineen, jotta siitä ei häviä ravintoaineita. Kun se jäähtyy, se tulisi kuoria, pilkkoa ja laittaa tehosekoittimeen.

Tautienhallinta- ja ehkäisykeskusten mukaan kiinteitä ruokia tulisi antaa pienille lapsille yksi kerrallaan. Toisin sanoen niitä ei tulisi yhdistää muiden ruoka-aineiden kanssa. Näin voidaan sulkea pois tai tunnistaa mahdolliset ruoka-aineallergiat tai -intoleranssit.

Käy lukemassa myös: Kiinteiden ruokien aloitus: kaikki mitä tulee tietää

9–12 kuukauden ikäiset vauvat

9. ikäkuukaudesta alkaen lapselle voidaan tarjota murskattua kurkkua, jotta sen tekstuuri on hieman karkeampi. Murskaamisessa voi käyttää haarukkaa ja hieman keittämisestä jäänyttä vettä.

Noin 12-kuukautiselle lapselle voi tarjota raakaa kurkkua pitkiksi, leveiksi, ohuiksi viipaleiksi pilkottuna ilman kuorta. Kun lapselle kehittyy pihtiote, hänelle voi tarjota pieniä palasia pitkien suikaleiden lisäksi.

Some figure
Kun lapsi kykenee sormillaan pihtiotteeseen, kurkunpalaset voivat olla pienempiä.

12-kuukautiset ja sitä vanhemmat lapset

12. ikäkuukaudesta alkaen kurkku voidaan tarjota kuorineen sen ravintoaineiden hyödyntämiseksi parhaalla tavalla. Kuoressa on eniten kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Palasten tulisi olla pieniä, mutta niiden ei tulisi aiheuttaa tukehtumisvaaraa.

Tässä iässä lapset kykenevät poimimaan sormin tavallisiksi viipaleiksi pilkotut kurkut. Voit näyttää lapselle, kuinka kurkusta voidaan puraista pieniä paloja.

Kurkut voidaan pilkkoa tähden, nallen tai sydämen muotoon, jotta ne herättäisivät lapsessa enemmän kiinnostusta. Apuna voi käyttää vaikka vihannesten leikkaamiseen tarkoitettuja muotteja.

Kurkkua koko perheelle

Kurkku ei ole kaikkein ravintopitoisin vihannes, jolla aloittaa kiinteiden antaminen lapselle. Oikeaoppisesti valmistettuna sen avulla saa kuitenkin monipuolisuutta ja lisää nestettä lapsen uuteen ruokavalioon.

Koko perhe voi hyötyä tästä vihanneksesta. Opi valmistamaan erilaisia reseptejä ja ilahduta perheen pieniä ja aikuisia kurkun monikäyttöisyydellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kaushik U, Aeri V, Mir SR. Cucurbitacinas: una visión de las pistas medicinales de la naturaleza. Pharmacogn Rev . 2015; 9 (17): 12-18.
  • Guelinckx I, Tavoularis G, König J, Morin C, Gharbi H, Gandy J. Contribution of Water from Food and Fluids to Total Water Intake: Analysis of a French and UK Population Surveys. Nutrients. 2016;8(10):630.
  • Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36.
  • Fundación española de Nutrición. Pepino. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/pepino.pdf
  • Organización Mundial para la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.