Millaista ruokavaliota haimasyövän hoidossa suositellaan?
Ruokavaliolla on tärkeä rooli haimasyövän hoidossa. Näillä potilailla on usein ravitsemuksellisia puutteita, paino putoaa ja he kärsivät hoidon sivuvaikutuksista (muun muassa kuivuminen, pahoinvointi ja oksentelu), jotka heikentävät heidän elämänlaatuaan.
Frontiers in Oncology -lehdessä on kerrottu, että noin 50 prosentilla haimasyöpätapauksista on yhteys epäterveelliseen ruokavalioon. Siksi sekä sairauden ehkäisemiseksi että hoitamiseksi on olemassa useita ohjeita, joissa keskitytään ravitsemustilan parantamiseen.
Ruokavalion merkitys haimasyövässä
Haima auttaa hiilihydraattien pilkkomisessa. Se vapauttaa myös entsyymejä, jotka auttavat proteiinien ja rasvojen sulatuksessa.
On useita syitä, miksi haimasyöpäpotilaiden on kiinnitettävä erityistä huomiota ruokavalioon. Tämän ymmärtämiseksi paremmin tarvitaan lyhyt katsaus haiman toimintoihin. Haima sijaitsee vatsan alueella, heti mahalaukun takana, lähellä suolistoa, sappirakkoa ja pohjukaissuolta.
Koska haima osallistuu ruoan sulatukseen ja verensokerin säätelyyn, sen terveyden heikkeneminen syövän tai muiden sairauksien vuoksi johtaa ravitsemuksellisiin komplikaatioihin. Tämän seurauksena lihakset ja rasva pyrkivät hajoamaan, mikä johtaa laihtumiseen ja väsymykseen.
Cancer Management and Research -lehdessä julkaistussa katsauksessa tutkijat havaitsivat, että runsaasti sokeria, rasvaa sekä punaista ja prosessoitua lihaa sisältävä ruokavalio voi lisätä haimasyövän riskiä.
Hedelmien, vihannesten ja muiden kuitujen, antioksidanttien ja polyfenolien lähteiden nauttiminen voi puolestaan auttaa ehkäisemään ja hoitamaan haimasyöpää. Vaikka ruokavalio olisi räätälöitävä kunkin potilaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, on olemassa joitakin vinkkejä, joita voidaan soveltaa yleisesti. Katsotaanpa tarkemmin.
Lue tämäkin: Haimansiirto: miksi niitä tehdään ja mitkä ovat riskit?
Haimasyöpäpotilaan ravitsemus
Kun haimasyöpä on diagnosoitu, terveydenhuoltotiimi työskentelee yhteistyössä ravitsemusasiantuntijoiden kanssa pyrkien minimoimaan hoitojen ja itse sairauden aiheuttamat kielteiset vaikutukset ravitsemustilaan. Suosituksia ovat muun muassa seuraavat:
Veden ja terveellisten juomien nauttiminen
Osa haimasyöpään käytetyistä hoidoista voi johtaa nestehukkaan. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa optimaalinen päivittäinen vedensaanti, joka on miehillä vähintään 3,7 litraa ja naisilla 2,7 litraa.
Lisäksi suositellaan nesteiden nauttimista tunti ennen ja tunti jokaisen pääaterian jälkeen. Elektrolyyttejä ja ravintoaineita sisältävät juomat ovat hyvä valinta. Toisaalta kofeiinia ja alkoholia sisältäviä juomia tulisi välttää mahdollisimman paljon.
Syö pieniä aterioita
Koska haiman kyky avustaa ruoansulatusta heikkenee, on tärkeää minimoida aterioista sille tuleva kuormitus. Tässä yhteydessä on muistettava, että pienet ateriat, jotka syödään useita kertoja päivässä (5 tai 6), ovat paremmin siedettyjä kuin hyvin suuret ateriat.
PearlPoint Nutrition Services -julkaisussa todetaan, että pienempien aterioiden syöminen auttaa myös vähentämään syöpähoidon sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia.
Proteiini
Korkean biologisen arvon omaavaa proteiinia sisältävät elintarvikkeet ovat välttämättömiä lihasten terveyden ja painon ylläpitämiseksi. Tämä makroravintoaine auttaa korjaamaan vaurioituneita soluja ja tukee samalla elimistön puolustuskykyä.
Clinical Nutrition -lehdessä jukaistussa tutkimuksessa todettiin, että proteiinin saannin parantaminen ravinnosta auttaa parantamaan pitkälle edennyttä haimasyöpää sairastavien, kemoterapiaa saavien potilaiden ennustetta.
Suositeltuja lähteitä ovat muun muassa seuraavat:
- Kana
- Kalkkuna
- Kala
- Kananmuna
- Pähkinät
- Jogurtti ja juusto
Joskus potilaiden on vaikea syödä edellä mainittuja ruokia. Tällöin voidaan harkita proteiinipirtelöiden käyttöä. Muita nestemäisiä proteiineja ovat muun muassa luuliemet, soseutetut keitot ja kreikkalainen jogurtti.
Valitse helposti sulavia ruokia
Haimasyövän hoidot heikentävät usein kykyä tukea ruoansulatusta. Siksi on tärkeää valita sellaisia ruokia, jotka eivät ole raskaita ja jotka sulavat helpommin.
Punaista lihaa, sianlihaa ja raakoja vihanneksia ei suositella. On myös suositeltavaa, että ruoka hienonnetaan, pehmennetään ja keitetään ruoansulatuksen helpottamiseksi.
Syö täysjyväruokaa
Täysjyväruoalla on kaksoisrooli haimasyöpäpotilaiden ruokavaliossa. Yhtäältä niiden sisältämä ravintokuitu auttaa ruoansulatuksessa. Toisaalta niiden sisältämät monimutkaiset hiilihydraatit auttavat ylläpitämään hyvää energiatasoa.
Seuraavia tuotteita suositellaan:
- Kaurahiutaleet
- Täysjyväleipä
- Ruskea riisi
- Täysjyväpasta
- Ohra
- Hirssi
Valitse terveellisten rasvojen lähteitä
Paistetut ruoat ja transrasvat haittaavat ruoansulatusta ja heikentävät haimasyöpäpotilaiden terveyttä, mutta terveelliset rasvat ovat hyvä energianlähde ja auttavat torjumaan tulehduksia.
Niitä löytyy seuraavista elintarvikkeista:
- Oliiviöljy
- Rypsiöljy
- Avokadot
- Pähkinät ja siemenet
- Rasvainen kala
Lisää antioksidanttien saantia
Antioksidantteja on yleensä suuria määriä elintarvikkeissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa. Optimaalisten määrien saavuttamiseksi suositellaan syötävän vähintään viisi annosta päivässä. Marjat, sitrushedelmät ja vihreät lehtivihannekset ovat erinomaisia vaihtoehtoja.
American Journal of Epidemiology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että hedelmien ja vihannesten syöminen voi suojata haimasyövältä.
Vältä makeisia ja sokereita
Kuten edellä mainittiin, haima osallistuu verensokerin säätelyyn. Koska sen toiminta on vähentynyt syövän vuoksi, makeisia ja sokereita ei voida sulattaa optimaalisesti. Tämä ei johda ainoastaan kohonneisiin glukoosipitoisuuksiin vaan myös muihin aineenvaihdunnan komplikaatioihin.
Näitä elintarvikkeita tulisi välttää. Jälkiruoat, virvoitusjuomat, kakut ja muut makeiset eivät saisi kuulua haimasyöpäpotilaiden ruokavalioon.
Haimaentsyymilisien ottaminen
Lääkärisi saattaa ehdottaa ruokavalion täydentämistä haimaentsyymilisällä. Se on suunniteltu auttamaan haiman toimintaa, jotta se voi edelleen tukea ruoansulatusta. Se auttaa jopa vähentämään ruoansulatusvaikeuksiin liittyviä oireita.
Mitä on tärkeää muistaa ravitsemuksesta haimasyövän hoidossa?
Ravitsemus on avainasemassa haimasyövän hoidossa. Sen avulla pyritään vähentämään aliravitsemusta, ylläpitämään tervettä kehonpainoa, lisäämään lihasvoimaa ja vähentämään joitakin hoitojen sivuvaikutuksia. Se auttaa myös tukemaan ruoansulatuskanavan toimintaa.
On suositeltavaa asettaa etusijalle hedelmien, vihannesten, täysjyväviljan, proteiinien ja terveellisten rasvojen kulutus. Lisäksi on tärkeää varmistaa, että ruokailutottumukset eivät ole liian raskaita ruoansulatukselle.
Hitaasti syöminen ja pienet annokset ovat usein hyödyllisiä toimenpiteitä. Sama pätee veden juomiseen ja aktiivisena pysymiseen.
Joka tapauksessa jokaisen potilaan on saatava yksilöllistä ravitsemushoitoa. Ravitsemusterapeutti voi antaa tarkempia ohjeita siitä, millaisia aterioiden tulisi olla ja mitkä ravintoaineet tulisi asettaa etusijalle kunkin tapauksen tarpeiden mukaan.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Dehydration and lack of fluids. (s/f). Cancer.org. Recuperado el 27 de junio de 2023, de https://www.cancer.org/cancer/managing-cancer/side-effects/eating-problems/fluids-and-dehydration.html
- Dominique S. Michaud y otros , Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study, JNCI: Journal of the National Cancer Institute , volumen 94, número 17, 4 de septiembre de 2002, páginas 1293–1300, https:// doi.org/10.1093/jnci/94.17.1293
-
Hasegawa, Y., Ijichi, H., Saito, K., Ishigaki, K., Takami, M., Sekine, R., Usami, S., Nakai, Y., Koike, K., & Kubota, N. (2021). Protein intake after the initiation of chemotherapy is an independent prognostic factor for overall survival in patients with unresectable pancreatic cancer: A prospective cohort study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 40(7), 4792–4798. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34265503/
-
Ibrahim, M. O., Abuhijleh, H., & Tayyem, R. (2023). What Dietary Patterns and Nutrients are Associated with Pancreatic Cancer? Literature Review. Cancer management and research, 15, 17–30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9832506/
-
Isaacs L. L. (2022). Pancreatic Proteolytic Enzymes and Cancer: New Support for an Old Theory. Integrative cancer therapies, 21, 15347354221096077. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9083047/
-
Koushik, A., Spiegelman, D., Albanes, D., Anderson, K. E., Bernstein, L., van den Brandt, P. A., Bergkvist, L., English, D. R., Freudenheim, J. L., Fuchs, C. S., Genkinger, J. M., Giles, G. G., Goldbohm, R. A., Horn-Ross, P. L., Männistö, S., McCullough, M. L., Millen, A. E., Miller, A. B., Robien, K., Rohan, T. E., … Smith-Warner, S. A. (2012). Intake of fruits and vegetables and risk of pancreatic cancer in a pooled analysis of 14 cohort studies. American journal of epidemiology, 176(5), 373–386. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499118/
-
Ma, Y. J., Yu, J., Xiao, J., & Cao, B. W. (2015). The consumption of omega-3 polyunsaturated fatty acids improves clinical outcomes and prognosis in pancreatic cancer patients: a systematic evaluation. Nutrition and cancer, 67(1), 112–118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25425246/
- Pancreatic cancer. (2013, septiembre 17). PearlPoint Nutrition Services®; PearlPoint Cancer Support. https://pearlpoint.org/i-have-pancreatic-cancer-what-should-i-eat/
-
Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-Grain Intake and Pancreatic Cancer Risk-The Danish, Diet, Cancer and Health Cohort. The Journal of nutrition, 151(3), 666–674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33561273/
-
Zhang, Y., Zhang, T., Yang, W., Chen, H., Geng, X., Li, G., Chen, H., Wang, Y., Li, L., & Sun, B. (2021). Beneficial Diets and Pancreatic Cancer: Molecular Mechanisms and Clinical Practice. Frontiers in oncology, 11, 630972. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8193730/
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.