Logo image
Logo image

Millainen lääke on olaparibi?

2 minuuttia
Olaparibi on kasvainsolujen replikaation estäjä, joka muuttaa DNA-kopiointiprosessia neoplastisissa soluissa. Tätä lääkettä koskevista tieteellisistä tutkimuksista on saatu lupaavia tuloksia.
Millainen lääke on olaparibi?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Olaparibi on kemoterapialääke, joka on tarkoitettu erityisesti pitkälle edenneiden syöpien hoitoon. Sen tuotenimi on Lynparza, ja sen on alun perin on kehittänyt lääkeyhtiö AstraZeneca.

Olaparibista on erilaisia ​​farmaseuttisia muotoja, ja lääkärit määräävät yhden tai toisen potilaan sairaudesta sekä sairauden vakavuudesta riippuen. Esimerkiksi tablettimuoto on eräänlainen monoterapia aikuispotilaiden hoidossa, joilla on korkealaatuinen epiteelin munasarjasyöpä ja munanjohtimen syöpä. Se toimii myös niillä potilailla joiden syöpä on uusiutunut platinapohjaisen hoidon aikana.

Lisäksi olaparibikapselit on tarkoitettu myös sellaisten syöpien hoitoon, joissa on mutaatiogeeni BRCA. Tällä geenillä on tärkeä rooli syövän, erityisesti rintasyövän ja munasarjasyövän kehittymisessä.

Huomaa, että olaparibikapselit ja -tabletit eivät ole keskenään vaihdettavissa johtuen erilaisista annoksista ja biologisista eroista. Lisäksi näiden lääkkeiden käyttäjät voivat kärsiä seuraavanlaisista haittavaikutuksista:

  • Pahoinvointi
  • Ripuli
  • Väsymys
  • Neutropenia (häiriötila veren koostumuksessa)
  • Trombosytopenia (verihiutaleiden puutostila)
  • Huimaus

Olaparibi ja sen toimintamekanismi

Tämä lääke estää ihmisen entsyymejä, jotka ovat vastuussa DNA:n korjaamisesta. Näiden entsyymien nimi on PARP.

In vitro -näytteet osoittivat, että se estää valittujen kasvainsolulinjojen kasvua ja myös kasvaimen kasvua. Sitä voidaan käyttää sekä yksittäisenä hoitomuotona että yhdessä aiemmin vakiintuneiden kemoterapioiden kanssa.

Kun olaparibi sitoutuu näihin DNA:han liittyviin entsyymeihin, se estää DNA:n korjautumisen useilla reaktioilla. Terveissä soluissa tämä korjaus vaatii niitä, joilla on BRCA1 ja BCRA2 -geenit, toimimaan kunnolla. Vaihtoehtoiset virheille alttiit korjausreitit alkavat aktivoitua, mikä johtaa lisääntyneeseen genomiseen epävakauteen syöpäsoluissa, joissa nämä proteiinit eivät toimi oikein.

Useiden replikointikierrosten jälkeen genominen epävakaus voi saavuttaa sietämättömän tason syöpasoluissa. Tämän seurauksena syöpäsolut kuolevat. Syynä tähän on se, että soluissa on suuri määrä DNA-vaurioita verrattuna normaaleihin soluihin.

Olaparibin anto platinahoidon jälkeen on osoittautunut hyödylliseksi tutkimuksissa potilailla, joilla oli BRCA-mutaatio ja joilla ei näin ollen ollut toimivaa BRCA-proteiinia. Tutkimuksen tulokset osoittivat että kasvaimen kasvaminen ja leviäminen hidastui. Tämän lisäksi potilaan selviytymismahdollisuudet nousivat merkittävästi verrattuna pelkkään platinahoitoon.

Some figure
Olaparibi häiritsee DNA-replikaatiota kasvainsoluissa.

Olaparibi ja BRCA

Kuten edellä mainitsimme, olaparibia käytetään pääasiassa rintasyövän hoitoon, vaikka sitä voidaan käyttää myös muiden syöpien hoitoon. Erityisesti jos kyseessä on pitkälle edennyt syöpä tai metastaattinen munasarjasyöpä.

Rintasyövän osalta yksi yleisimmistä molekyylitapahtumista kolmois-negatiivisissa rintasyövissä on BRCA-proteiinin toiminnan muutos. Tämä onkologinen syöpälajike on yksi aggressiivisimmista naistensyövistä.

Yli 80 %:lla potilaista, joilla on mutaatio BRCA1 -geenissä, on kolmois-negatiivinen rintasyöpä. Myös noin 15 % munasarjasyöpää sairastavista potilaista ja 5 % rintasyöpä-, haima- tai eturauhassyöpää sairastavista on peritty BRCA1 tai BRCA2-mutaatio.

Some figure
Olaparibilla on lupaavia positiivisia vaikutuksia potilailla, joilla on BRCA-geenimutaatioita.

Olaparibi on siis PARP-estäjä. Ne ovat proteiineja, jotka auttavat korjaamaan vaurioitunutta DNA:ta. Koska BRCA-mutaatiot voivat myös vaikuttaa DNA: n kykyyn korjata itseään, tämän prosessin estäminen olaparibilla voi johtaa syöpäsolukuolemaan.

Tutkijat arvioivat olaparibin tehoa yksittäisenä hoitomuotona sekä yhdessä muiden kemoterapialääkkeiden kanssa toisen vaiheen kliinisissä tutkimuksissa. Lisäksi sen tehokkuus monoterapiassa pitkälle edenneillä rintasyöpäpotilailla oli korkeampi objektiivinen vasteprosentti.

Yhteenveto

Olaparibi edustaa uutta antineoplastisen hoidon lähestymistapaa PARP-eston kautta. Itse asiassa se voi ratkaista BRCA:han liittyvää syöpää sairastavien potilaiden täyttämättömät tarpeet.

Hoito ei ole helppo, koska nämä neoplastiset sairaudet ovat usein melko pitkälle edenneitä. Ne edellyttävät yhdistelmä hoitoja ja asianmukaista seurantaa. Ihannetapauksessa potilaan tukena on onkologiaryhmä, joka ottaa huomioon kaikki potilaan tarpeet sekä hoitoon vaikuttavat tekijät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Robson, M., Im, S. A., Senkus, E., Xu, B., Domchek, S. M., Masuda, N., … Conte, P. (2017). Olaparib for metastatic breast cancer in patients with a germline BRCA mutation. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1706450
  • Ledermann, J., Harter, P., Gourley, C., Friedlander, M., Vergote, I., Rustin, G., … Matulonis, U. (2012). Olaparib maintenance therapy in platinum-sensitive relapsed ovarian cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1105535
  • Oza, A. M., Cibula, D., Benzaquen, A. O., Poole, C., Mathijssen, R. H. J., Sonke, G. S., … Friedlander, M. (2015). Olaparib combined with chemotherapy for recurrent platinum-sensitive ovarian cancer: A randomised phase 2 trial. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(14)71135-0

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.