Millainen hoito on Vichy-suihku?

Vichy-suihku on vesiterapia, jossa annetaan hierontaa samalla kun keholle suihkutetaan vettä. Tutustu tähän hoitoon, joka edistää ihon verenkiertoa ja kosteutta sekä koko kehon rentoutumista.
Millainen hoito on Vichy-suihku?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Jonatan Menguez

Viimeisin päivitys: 15 kesäkuuta, 2023

Oletko kuullut Vichy-suihkusta? Tämä ranskalaista alkuperää oleva hoito on vaihtoehtoinen vesihoidon muoto. Kyseessä on noin 45 minuuttia kestävä hoitojakso, jonka aikana asiakas kokee miellyttävän tunteen viidestä vesisuihkusta samaan aikaan. Samalla hieroja hieroo asiakkaan kehoa vähentääkseen supistuksia ja rentouttaakseen lihaksia.

Kuten North American Journal of Medicine and Science -lehdessä julkaistussa julkaisussa todetaan, veden käyttö erilaisissa terapeuttisissa menetelmissä voi aiheuttaa tiettyjä vaikutuksia kehon eri järjestelmiin. Tässä tapauksessa se toimii apuvälineenä stressin vaikutusten lieventämisessä sekä verenkiertoelimistön ja ihon terveyden kohentamisessa.

Mikä on Vichy-suihku?

Vichy-suihku on vesiterapia, joka ei tapahdukaan perinteiseen tyyliin veteen upotettuna vaan sen ulkopuolella.

Siinä maataan vatsallaan vedenpitävällä paarilla, jonka tankoon on asennettu 5-7 suihkupään järjestelmä. Suihkut sijaitsevat metrin korkeudessa kehon yläpuolella. Näin ollen koko keho ottaa vastaan hienon, tasaisen ja runsaan vesisuihkun.

Vettä käytetään eri paineilla ja lämpötiloissa. Lisäksi siihen yhdistetään yleensä muita tekniikoita, jotka hyödyttävät ihoa, lihaksia ja verenkiertoa, kuten naamiot, kuorinta, hieronta, aromaterapia jne.

Vichy-suihkun alkuperä

Tämä Espanjassa ja useissa maissa yhä suositumpi hoito on peräisin Vichyn kaupungin kuumista lähteistä, jotka sijaitsevat keskellä Itä-Ranskaa. Vichy on tunnettu kylpylöistään ja niissä käytetyistä hoitomuodoista.

1800-luvun alusta lähtien on ollut olemassa tietoja hierontoihin yhdistetyistä lämpövesihoidoista. Ja vaikka hoitojen alku on peräisin Vichystä, nykyään ne ovat laajalti käytetty vaihtoehto kylpylöissä ja terveyskeskuksissa kaikkialla Euroopassa.

Vichyn alueen vesien mineraalipitoisuus tunnetaan niin hyvin, että Vichy-tabletteja on valmistettu vuodesta 1825 lähtien. Kyseessä on lääkäri Joseph d’Arcet’n keksintö, jonka tarkoituksena oli siirtää sen hyödyt ruoansulatuskanavaan.

Vichy-suihku: sovellukset ja vaihtoehdot

Koska Vichy-suihku eroaa perinteisestä vesiterapiasta siinä, että siinä ei upoteta vartaloa veteen, se voidaan yhdistää muihin tekniikoihin. Näin monet asiantuntijat päättävät yhdistää veden rentouttavat vaikutukset hierontaan, naamioihin ja kuorintaan.

Hoitotyyppi riippuu siitä, mitä kukin henkilö haluaa, sekä terapeutin suosituksista. Joitakin yleisimpiä ovat seuraavat:

  • Savinaamio. Luonnollinen kuorinta-aine, joka auttaa uudistamaan ja puhdistamaan ihoa.
  • Leväterapia. Joidenkin Vichy-suihkujen aikana vartalo peitetään merilevällä, jotta voidaan hyödyntää sen kosteuttavia ja ravitsevia ominaisuuksia.
  • Luonnolliset kuorinta-aineet. Muita vaihtoehtoja, joita käytetään dermiksen ravitsemiseksi, ovat kookos- tai ananaskuorinta.
  • Mutakääreet. Se suosii ihoa puhdistavaa vaikutusta ja lihasten rentoutumista.
  • Aromaterapia. Lukuisten vesisuihkujen vastaanoton aikana on tavallista luoda aromaterapian ilmapiiri. Tähän tarkoitukseen käytetään eteerisiä ja muita aromaattisia öljyjä.

Hoidon hyödyt

Veden paineella, hieronnalla ja kuorinnalla yhdistettynä 45 minuutin hoitojaksoon on mielenkiintoisia hyötyjä. Tavallisimmin näissä hoidoissa haetaan lihasten rentoutumista ja stressin hoitoa, mutta sillä on myös verenkiertoon ja ihoon kohdistuvia vaikutuksia.

Mineraalipitoinen vesi

Mineraalipitoinen vesi tarjoaa erilaisia hyötyjä riippuen niiden kemiallisesta koostumuksesta. Vesityyppejä on lukuisia, klooratuista hiilihapollisiin ja natriumkarbonaattipitoisiin vesiin. La Riojan yliopiston tutkimuksen mukaan rikkipitoinen vesi parantaa hengitystaajuutta ja -intensiteettiä ja vaikuttaa samalla ruoansulatuskanavaan säädellen sen happamuutta.

Veden lämpötila

Vichy-suihkuhoidoilla on monenlaisia etuja. Lämpötila on yksi niistä.

  • Kylmällä, 30-35 -asteisella vedellä, on kiinteyttävä ja elvyttävä vaikutus.
  • 35-38 -asteisella vedellä rentoutetaan hermostoa.
Aina ei ole mahdollista soveltaa näitä hoitomuotoja niiden alkuperäalueella. Siksi tekniikkaa on siirretty ja erikoistuttu lukuisissa laitoksissa ympäri maailmaa.

Verenkierto

Kuuman ja kylmän veden vaihtelu edistää verenkiertoa ja alentaa verenpainetta. Vichy-suihkun tarjoama kylmä-lämpöhoidon sekatekniikka saa aikaan rentouttavan vaikutuksen koko kehoon.

Lymfaterapia

Erilaisilla hieronnoilla pyritään poistamaan kertyneitä nesteitä ja kuona-aineita. Vichy-suihku sisältää liikkeitä, jotka edistävät lymfaattisen järjestelmän optimaalista toimintaa.  Sen puolestapuhujat väittävät jopa, että se hyödyttää myös immuunijärjestelmää.

Rentoutuminen ja stressin torjunta

Hieronta, veden lämpötila ja muut tekniikat edistävät lihasten rentoutumista, joka on yksi hoidon päätavoitteista. Sitä suositellaan myös stressin lievittämiseen ja lihasten rentouttamiseen.

Kuorinta

Tässä kokonaisvaltaisessa hoidossa ihoa kuoritaan käyttämällä erikoistekniikoita, kuten luonnollisia öljyjä. Hieronnan ja suihkun aikana tehdään työtä epäpuhtauksien poistamiseksi ihon pinnalta.

Kosteutus

Yksi tämän hoidon tärkeimmistä hyödyistä on ihon kosteuttaminen. Tämä selittyy sen kyvyllä lisätä verenkiertoa. Tästä syystä monet hakeutuvat hoitoihin talvella, jolloin iho helposti kuivuu.

Vichy-suihku on ihanteellinen rentoutumiskeino

Olipa kyseessä sitten lämpövesihoito Vichyssä, Ranskassa, tai kylpylässä tapahtuva hoito, vesi on olennainen osa rentoutumista, puhdistumista ja ihon kuorintaa. Se on erittäin rentouttava elementti stressaavan päivän jälkeen, koska se edistää eri fysiologisten näkökohtien kohentamista: verenkierrosta ja lihaskrampeista ihon epäpuhtauksiin ja yleiseen stressiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.