Miksi shakki on urheilulaji?

Shakki on perinteinen peli, jolla on tärkeä henkinen ja fyysinen kuormitus. Tiesitkö, että se on myös urheilua? Tässä artikkelissa kerromme miksi.
Miksi shakki on urheilulaji?

Kirjoittanut Cristian Minich

Viimeisin päivitys: 14 kesäkuuta, 2023

Jos meitä pyydettäisiin mainitsemaan jokin urheilulaji, shakki ei luultavasti tulisi ensimmäisenä mieleen. Tämä strategiapeli on kuitenkin saavuttanut saman aseman kuin jalkapallo, rugby tai koripallo. Lue eteenpäin niin saat tietää, miksi shakki on urheilulaji.

Urheilulajeja ovat fyysiset aktiviteetit tai harjoitukset, joilla on säännöt ja määräykset ja joissa testataan taitoa, näppäryyttä tai fyysistä voimaa. Niiden ei välttämättä tarvitse olla kilpailulajeja, vaikka se onkin tavallisinta.

Shakin kohdalla kyseenalaistetaan se, onko pelissä kyse fyysisestä aktiivisuudesta. Siinä on, mutta se ilmenee eri tavalla kuin muissa lajeissa. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK), Kansainvälinen shakkiliitto (FIDE) ja useimmat maat tunnustavat shakin urheilulajiksi.

Miksi shakki on urheilulaji?

Yleisimmin hyväksytyn version mukaan shakki on peräisin Intiasta tai sen lähialueelta, jossa sitä kutsuttiin chaturangaksi eli armeijapeliksi. Sen jälkeen se levisi Kiinaan, Venäjälle, Persiaan ja useisiin Euroopan maihin. Suomenkielinen sana tulee sanasta shatranj, joka on pelin vanha persialainen nimi.

Shakki on lautapeli, jossa kaksi vastustajaa pelaa toisiaan vastaan. Pelilaudalla on 64 mustaa ja valkoista ruutua, jotka on sijoitettu vuorotellen, ja kummallakin pelaajalla on 16 nappulaa. Voittaja on se, joka onnistuu tekemään matin vastustajan kuninkaalle. Peli vaatii suurta keskittymistä ja aiheuttaa erittäin merkittävää emotionaalista ja fyysistä kuormitusta.

Alla on joitakin keskeisiä seikkoja, jotka tekevät shakista urheilua.

Keskittyminen on shakissa avainasemassa, sillä se vaatii suurta henkistä ponnistelua.

1. Siinä on säännöt ja se on jäsenneltyä

Shakin maailmanmestaruuskilpailuja on pelattu vuodesta 1886 lähtien, kauan ennen jalkapalloa, jääkiekkoa, rugbya, pyöräilyä, judoa, lentopalloa tai koripalloa. Lisäksi siinä on loogiset pelisäännöt, rangaistusjärjestelmä eettisten sääntöjen rikkomisesta ja siinä käytetään KOK:n määräämää dopingin vastaista politiikkaa.

2. Se on kilpailullista

Jokainen peli on kaksintaistelu, joka voi kestää useita tunteja tai jopa päiviä. Voi olla maksimaalisen jännityksen pelejä, joissa hermot, keskittyminen, strategia ja urheilijoiden erilaiset kyvyt ovat avainasemassa.

Shakissa on hyvin todennäköistä, että se, joka tekee virheen, häviää. Siksi virheisiin ei ole juurikaan varaa. Toisin sanoen jokainen siirto merkitsee suurta vastuuta, joka aiheuttaa merkittävää fyysistä ja psyykkistä rasitusta.

Useimmissa muissa urheilulajeissa voi menestyä, vaikka tekisi useita virheitä tai vastustaja olisi ylivoimainen suurimmassa osassa eriä tai osia.

3. Henkinen ponnistus ja fyysinen valmistautuminen

Kyseessä on strategiapeli, jossa keskittyminen ja pelin pituus voivat olla hyvin vaativia. Ero muihin urheilulajeihin on se, että ponnistelu ja uupumus ilmenevät eri tavalla.

Ammattilaispelaajat kuntoilevat ennen suuria kilpailuja, ja heillä on tukenaan ammattilaisryhmä, kuten valmentaja tai neuvonantaja, ravitsemusterapeutti ja psykologi. Lisäksi tutkimus on osoittanut, että shakin pelaaminen parantaa kognitiota, mielialaa ja elämänlaatua.

4. Kansainvälinen tunnustus

KOK tunnusti shakin urheilulajiksi kesäkuussa 1999. FIDE on kuitenkin edelleen hakemassa sen sisällyttämistä olympialaisiin, sillä toistaiseksi on järjestetty vain näytösotteluita muutamissa tapahtumissa vuoden 2004 jälkeen. Olympialaisiin pääsy tulevaisuudessa olisi ehkä viimeinen taistelu, jotta epäilyksiä lajin urheilullisuudesta ei enää olisi.

Yli 100 maata kannattaa shakin sisällyttämistä urheilulajiksi. Esimerkiksi 24 Euroopan unionin 27 jäsenvaltiosta tunnustaa sen sellaiseksi. Ruotsi, Belgia ja Irlanti ovat ne maat, joka eivät tunnusta sitä.

Shakki on urheilulaji, vaikka sitä ei vielä olympialaisissa pelatakaan.
Viime olympialaisiin shakkia ei otettu mukaan kilpailulajeihin. Ja näyttää siltä, että sitä ei hyväksytä myöskään Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin.

Shakin pelaamisen hyödyt

Shakin pelaamisesta on paljon hyötyä, lähinnä aivoille. Se on peli, joka vaatii suunnittelua, keskittymistä ja muistia, joten se on ihanteellinen laji mielen harjoittamiseen.

Kiinassa tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ammattimainen shakkikokemus moduloi koko aivojen homogeenisuutta ja toiminnallisia kytkentäkuvioita, ja pitkällä aikavälillä se voi parantaa semanttista ja episodista prosessointia, visuaalis-motorisen muunnoksen tehokkuutta ja kognitiivista kapasiteettia. Tässä on muutamia säännöllisen pelaamisen etuja:

  • Parantaa keskittymistä.
  • Kannustaa luovuuteen.
  • Harjoittaa muistia.
  • Parantaa työkykyä stressitilanteissa.
  • Voi auttaa ehkäisemään Alzheimerin tautia.

Opettele shakkia ja urheile!

Shakin avulla voimme työstää ja kehittää aivojamme. Lisäksi se on viihdyttävä peli, jota voivat pelata kaikenikäiset ihmiset.

Monissa tapauksissa se toimii myös terapiana, lähinnä iäkkäille aikuisille. Lapsille se on erittäin suositeltava peli, sillä se auttaa heitä parantamaan keskittymiskykyään sekä kehittämään ajatteluaan ja sosiaalisia suhteita. Opettele pelaamaan shakkia, niin harrastat myös urheilua!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Song L, Yang H, Yang M, Liu D, Ge Y, Long J, Dong P. Professional chess expertise modulates whole brain functional connectivity pattern homogeneity and couplings. Brain Imaging Behav. 2021 Aug 28. doi: 10.1007/s11682-021-00537-1. Epub ahead of print. PMID: 34453664. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34453664/
  • Cibeira N, Lorenzo-López L, Maseda A, Blanco-Fandiño J, López-López R, Millán-Calenti JC. Effectiveness of a chess-training program for improving cognition, mood, and quality of life in older adults: A pilot study. Geriatr Nurs. 2021 Jul-Aug;42(4):894-900. doi: 10.1016/j.gerinurse.2021.04.026. Epub 2021 Jun 4. PMID: 34098442. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34098442/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.