Miksi rakkaus loppuu? 5 yleisintä syytä

Miksi rakkaus loppuu ja miksi se on niin vaikeaa hyväksyä? Muun muassa näihin ja moneen muuhunkin kysymykseen vastataan tässä artikkelissa.
Miksi rakkaus loppuu? 5 yleisintä syytä

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Aivan kuten rakastuminen, on rakkauden loppuminenkin luonnollista. Se on kuitenkin tilanne, joka aiheuttaa aina surua. Kun rakkaus loppuu sellaisen henkilön kanssa, joka on antanut niin paljon, jonka kanssa on jakanut monia hetkiä ja jonka kanssa on tuntenut kutkuttavaa jännitystä, tuntuu se aiheuttavan loputonta surua.

Mutta miksi näin tapahtuu? Tästä puhumme tämän päivän artikkelissamme. Voi olla monia syitä, miksi parisuhteen päättyminen on lähempänä kuin uskoisikaan. 

5 yleisintä syytä, miksi rakkaus loppuu

Vaikka rakkaus voi loppua monista eri syistä, olemme valinneet viisi syytä, joita tarkastelemme seuraavaksi lähemmin. Kyse on melko yleisistä ja tavallisista syistä, ja ne voivat johtaa minkä tahansa parisuhteen päättymiseen.

1. Mielenkiinnon kohteet eivät enää kohtaa

Ensimmäinen syy siihen, miksi rakkaus loppuu, on se että parisuhteen osapuolten mielenkiinnon kohteet muuttuvat. Yhtäkkiä toinen haluaakin muuttaa muualle tai hankkia lapsia, vaikka näin ei olisi aikaisemmin ollut. Kun prioriteetit ja unelmat eivät ole samoja, pariskunnan välinen side heikkenee.

On monia syitä siihen, miksi rakkaus loppuu. Yksi syy on mielenkiinnon kohteiden muuttuminen.
Kun pariskunnan osapuolten mielenkiinnon kohteet eivät mene yksiin, suhde hajoaa koska ei ole yhteisiä asioita jaettavana.

2. Toisen kunnioitus on kadonnut

Toinen seikka, joka aiheuttaa rakkauden loppumisen, liittyy kunnioitukseen. Kunnioitusta ei tulisi milloinkaan menettää toiseen ihmiseen parisuhteessa – eteenkään terveessä parisuhteessa.

Jos parisuhteessa loukataan, alennetaan tai sanallisesti vahingoitetaan toista, ei silloin ole enää tilaa rakkaudelle.

3. Liiallinen ja perusteeton mustasukkaisuus

Kolmas syy rakkauden päättymiseen on mustasukkaisuus. Kaikenlainen mustasukkaisuus kumppania kohtaan, joka jatkuu pidemmän aikaa ja jota ei selvitetä, on sairaalloista mustasukkaisuutta.

Joskus se voi vaatia psykologin väliintuloa. Mustasukkaisuus sabotoi parisuhdetta, täyttää sen epäluottamuksella sekä vahingoittaa sitä niin kauan, kunnes jäljellä on vain parisuhteen rippeet.

4. Kun kumppanista ei enää välitä

Neljäs syy rakkauden loppumiseen voi olla välinpitämättömyys kumppania kohtaan, mikä voi johtua arjesta ja arkisista tavoista. Tämä voi ilmetä niin, että ei kiinnitetä enää huomiota yksityiskohtiin, ei haluta yllättää kumppania tai ostaa hänelle jotain, josta hän todella pitäisi. Kun kumppanista ei enää välitä, se voi johtaa pikkuhiljaa rakkauden hiipumiseen ja lopulta suhteen päättymiseen.

5. Tarpeet eivät tyydyty

Viimeisenä syynä rakkauden loppumiselle on tarpeiden tyydyttymättömyys. Kyse ei ole ainoastaan intiimeistä tarpeista (seksuaalisesta haluttomuudesta tai seksuaalisesta suhteesta) vaan myös halauksien, aktiivisen kuuntelemisen sekä laatuajan puutteesta. Jos tarpeet eivät tule tyydytetyiksi, suhde muuttuu hauraaksi.

Vinkkejä sydänsurujen selättämiseksi

Kaikissa ihmissuhteissa on tärkeää pitää mielessä se, että mikään ei ole varmaa. Siksi onkin korvaamattoman tärkeää pitää huolta kumppanista, hemmotella häntä sekä luoda hyvä parisuhde.

Jotkut tilanteet eivät kuitenkaan ole omissa käsissä. Kuten muuttuvat mielenkiinnon kohteet tai tyydyttymättömät tarpeet, koska pariskunnsan osapuolet eivät ole enää sopivia toisilleen. Mitä silloin voi tehdä? Silloin pitää käsitellä koetut sydänsurut.

Hyväksy se, että kyseessä on normaali asia

Kuten alussa mainittu, hyväksymme usein rakkauden, mutta emme sydämen särkymistä. Tunnemme suurta torjutuksi tulemisen tunnetta sen aiheuttamasta kivusta johtuen, mutta emme ole kuitenkaan ainoita ihmisiä, joille näin on käynyt.

Ja vaikka sitä ei sillä hetkellä tajuaisikaan, tulee kuitenkin uusi rakkaus vastaan silloin, kun sydän on jälleen ehjä.

Surun käsitteleminen

Suru sattuu; se on kuin sydämessä oleva miekka, jota yritämme vetää pois. On kuitenkin virhe aloittaa uusi parisuhde, vain koska haluaa vältellä suruprosessin läpikäymistä.

Sureminen mahdollistaa sen, että hyväksymme rakkauden loppumisen, murehdimme eroa ja keskitymme itseemme. Antaa tunteiden päästä ulos ja rakkauden itseä kohtaan olla suurempaa kuin koskaan aikaisemmin.

Kontaktin välttely kumppanin kanssa

Emotionaaliseen riippuvuussuhteeseen keskittyneiden asiantuntijoiden mukaan olisi hyvä, ettei olisi missään yhteydessä entiseen kumppaniinsa. Tämä on tärkeää, jotta sinä ja eksäsi voitte saada etäisyyttä välillenne ja siten myös haavat pääsevät paranemaan.

Etäisyyden pitäminen kumppaniin auttaa suruprosessin käsittelemisessä. 

Etäisyyden pitäminen entiseen kumppaniin auttaa suruprosessin käsittelyssä.
Yksin olemisen oppiminen on osa suruprosessia, eikä sen tulisi pelottaa. Se on aikaa, jolloin voimme syventyä itseemme.

Asioiden tekeminen yksin

Kun olemme parisuhteessa, saatamme unohtaa mitä haluamme tehdä yksin ollessamme tai saatamme tuntea itsemme epävarmoiksi mennessämme yksin elokuviin, kävelylle tai kahville.

On aika olla yksin, tehdä asioita itsekseen, nauttia omasta tilasta ja siitä ajasta, jota ei enää tarvitse jakaa kumppanin kanssa. Juuri nyt vain sinulla itsellä on merkitystä.

Rakkauden loppumisesta selviämiseen ei ole oikoteitä

Meillä on tapana yrittää päästä helpommalla rakkauden päättymisen jälkeen, vaikka siitä selviämiselle on annettava sen ansaitsema tärkeys. Ei ole oikoteitä, mitä tulee rakkauden päättymisestä selviämiseen. Eteenpäin pääseminen vie aikaa.

Se tuo paljon kipua, mutta loppujen lopuksi tulet kohtaamaan itsesi, mikä mahdollistaa sen että jonain päivänä voit jälleen nauttia rakkaudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bustos Caro, A. C. (2011). Cuando se acaba el amor: Estrategias de afrontamiento, duelo por pérdidas amorosas y crecimiento postraumático en estudiantes universitarios (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2011).
  • Carrasco, J. C. (2009). La violencia en el seno de las relaciones íntimas, analizadas por un psicólogo clínico. Pensamiento Psicológico6(13).
  • Charnay Rebolledo, M., & Henríquez Fierro, E. (2003). Prevalencia del deseo sexual inhibido en mujeres en edad fértil y factores relacionados. Ciencia y enfermería9(1), 55-64.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.