Logo image
Logo image

Miksi liikunnan aikana esiintyy hengitysvaikeuksia?

4 minuuttia
Miksi liikunnan aikana esiintyy hengitysvaikeuksia? Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä tästä yleisestä ja normaalista ongelmasta tulee tietää.
Miksi liikunnan aikana esiintyy hengitysvaikeuksia?
Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2020

Yhä useammat ihmiset ovat tietoisempia siitä, että fyysinen aktiivisuus on tärkeä osa terveellistä elämäntyyliä. Jos liikut vain harvoin tai väärällä tavalla, voit huomata hengitysvaikeuksia liikunnan aikana.

Hengitysvaikeudet voivat ilmaantua urheillessa hengenahdistuksena, yskänä, ilmatien kaventumisena tai hengityksen vinkumisena (vinkumisen kuuloisena äänenä, kun ilma kulkee kurkun läpi). Hengitysvaikeuksia voi esiintyä fyysisen aktiviteetin aikana monesta eri syystä.

Tässä artikkelissa analysoimme kaikkia liikuntaan yhdistettyjä hengitysvaikeuksia.

Mitä tehtäviä hengityksellä on?

Hengityksellä on useita eri tehtäviä. Tärkein niistä on kuitenkin ylläpitää kehon toimintaa seuraavalla tavalla:

 • Tuottamalla happea kudoksiin ja poistamalla hiilidioksidijätettä, jota solut luovat.
 • Pitämällä jatkuvasti yllä veren happamuutta, jota mitataan pH-arvon avulla. pH-luvun terveellinen taso on hyvin kapea: 7,35-7,45. Hengityksen vastuulla on pitää veri tämän tason sisäpuolella hiilidioksidia poistamalla.
Some figure
Hengittäminen on elintärkeä prosessi, joka mahdollistaa hapen tuotannon kaikkiin kehon kudoksiin.

Ventilaatio ja hengitys

Hengityksen määrittämisen kannalta on tärkeää ymmärtää ventilaation käsite sekä erilaiset ventilaatiotyypit.

Keuhkotuuletus on prosessi, jossa ilma saapuu keuhkoihin ja lähtee keuhkoista. Tämä mekanismi tapahtuu hengityslihasten hermoston aktivoinnin sekä keuhkojen ja ulkopuolella olevan ilman välisen paineen kautta.

Kaikki tämä hengitettävä ilma ei kuitenkaan pääse keuhkorakkuloihin asti saadakseen aikaan kaasujen vaihdon ja pystyäkseen kantamaan happea kudoksiin. Sen sijaan ilma pysyy hengitysteissä (keuhkoputkissa, henkitorvessa ja niin edelleen). Tämä käyttämätön ilma valtaa alueen nimeltä “anatominen kuollut tila”. 

Jos vähennämme keuhkotuuletuksen aikana sisään virtaavaa ilmaa sekä fysiologisen kuolleen tilan sisältämää ilmaa, lisää se ilmaa, joka saavuttaa keuhkorakkulat ja jota oikeasti käytetään. Tämä keuhkorakkulat saavuttava ilma on osa keuhkorakkulatuuletusta.

Keuhkorakkuloihin pääsevän ilman määrä voi vaihdella hengitystavasta riippuen: jos hengität syvemmin tai pinnallisemmin, jos on kuuma tai kylmä tai jos harrastat liikuntaa tai et.

Ventilaatiotyypit

Ventilaatiotyyppejä on kahdenlaisia. Molemmat ovat kuitenkin samojen muuttujien edustamia (pienillä eroilla). Tämä johtuu siitä, että kyseinen prosessi määritellään olennaisesti minuutin aikana sisään saapuvana ilmana. Tämä saadaan kertomalla nämä kaksi lukua:

 • Hengitystaajuus: hengenvetojen lukumäärä minuutissa. Terve ihminen hengittää levossa keskimäärin 12 kertaa minuutissa.
 • Hengityksen laajuus: hengitettäessä sisään saapuva ilman määrä. Terve ihminen hengittää yleensä levossa 0,5 l ilmaa yhtä hengenvetoa kohti.

Terveen ihmisen ventilaatio on siis yleensä noin kuusi litraa minuutissa.

Jatka lukemista: Miksi liikunta on hyväksi aivoille

Hengitysvaikeuksia liikunnan aikana: mitä tapahtuu?

Kun harrastat liikuntaa, suorittavat lihakset kaksi prosessia:

 • Ne käyttävät verestä tulevaa happea energian saamiseen ja liikkumiseen.
 • Koska lihasten täytyy tehdä paljon töitä, saavat ne energiaa myös muista prosesseista, joihin ei tarvita happea. Nämä prosessit kuitenkin luovat laktaattia, jota vapautuu vereen ja joka hapottaa sitä.

Näiden prosessien takia lihaskudosten läpi kiertävä veri pysyy happamana ja hapettomana. Tämä voi vaarantaa kehon toiminnan. Estääkseen tätä tapahtumasta, aivot tulevat tietoisiksi näistä muutoksista kehoon levittämiensä reseptorien välityksellä ja tämä saa ihmisen:

 • Hengittämään nopeammin, kun hengitystaajuus lisääntyy.
 • Hengittämään syvemmin, jotta keuhkoihin pääsee enemmän ilmaa jokaisen hengenvedon aikana. Hengityksen laajuus siis kasvaa.

Jos hengitystaajuus ja hengityksen laajuus kasvavat, lisääntyvät myös keuhkotuuletus ja keuhkorakkulatuuletus. Tämä tarkoittaa käytännössä katsoen sitä, että:

 • Vereen pääsee enemmän happea, joka mahdollistaa lihasten tarpeiden täyttymisen.
 • Keho poistaa enemmän hiilidioksidia poistamalla lihasten synnyttämän hapon ja pitämällä veren pH-arvon vakaana.
Some figure
Hengitystaajuus kasvaa liikunnan aikana ja sen myötä myös keuhko- ja keuhkorakkulatuuletus.

Hengitysvaiheet liikunnan aikana

Tutkimusten mukaan on tultu siihen päätelmään, että liikunnan aikana käydään läpi kolme vaihetta. Ensimmäisessä ja toisessa vaiheessa ventilaatio kohoaa äkillisesti aktiviteetin suorittamisen mahdollistamiseksi. Kolmannen vaiheen saavuttamisen aikana keho mukautuu ja ventilaatio pysyy vakaana.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Liikunta raskauden aikana: huomioitavaa

Miksi liikunnan aikana esiintyy hengitysvaikeuksia?

Jos et ole tottunut liikuntaan, saatat aluksi tuntea tukehtuvasi. Tämä tunne on täysin normaali. Hengityselimistön täytyy ponnistella säilyttääkseen veren normaalin tilan ja estääkseen sitä muuttumasta yllä mainitsemallamme tavalla.

Kun jatkat liikunnan harrastamista, tulee hengittämisestä kuitenkin helpompaa, sillä keho tottuu uuteen tilanteeseen. On kuitenkin hyvä tietää, että ei tunnu samalta harrastaa liikuntaa samalla voimakkuudella koko ajan verrattuna siihen, että harrastat liikuntaa kasvavalla voimakkuudella.

Ajan kuluessa lisääntyvän voimakkuuden kohdalla keho ei totu siihen ja vaatii siten enemmän happea. Tämä saa sinut siis hengittämään vieläkin nopeammin. Tulet tietenkin myös saamaan saman verran ilmaa jokaisella hengenvedolla.

Ammattilaisurheilijoiden kohdalla voimme huomata, kuinka heidän hengitystaajuutensa on paljon alhaisempi. Ammattilaisurheilijat ovat treenanneet hengityselimistöään saadakseen enemmän happea. He siis hengittävät syvemmin ja pitävät ilman pidempään keuhkoissa, mikä vaatii vähemmän hengenvetoja.

Milloin kannattaa hakeutua lääkäriin liikunnan aikaisten hengitysvaikeuksien takia?

Liikunnan aikaiset hengitysvaikeudet voivat olla osoitus siitä, että et ole tottunut liikuntaan. On kuitenkin tärkeää huomata, että se voi olla myös merkki muista hengitysongelmista tai sydän- ja verisuonisairauksista. Sinun tulisikin aina kiinnittää huomiota seuraaviin oireisiin:

 • Hengenahdistus tai tukehtumisen tunne, joka on niin voimakas, että estää sinua jatkamasta aktiviteetin tekemistä.
 • Hengityksen vinkuminen.
 • Huimaus tai pyörtyminen.
 • Tunne siitä, että rintakehä laajentuu ja painuu sisään liiallisesti.

Jos koet jotakin näistä oireista, tulee sinun käydä lääkärissä selvittämässä, onko kyseessä mahdollisesti jokin piilevä sairaus. Jos näin on, voi lääkäri tarjota sinulle apua ongelmasta riippuen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • European Lung Foundation. Los pulmones y el ejercicio.2020 . Disponible en: https://www.europeanlung.org/assets/files/es/publications/lungs-and-exercise-es.pdf
 • Wilmore. Fisiología del Deporte y el Ejercicio de W. Larry Kenney | Editorial Médica Panamericana. 2014. Disponible en:  https://www.medicapanamericana.com/es/libro/wilmore-fisiologia-del-deporte-y-el-ejercicio?gclid=EAIaIQobChMIos_H_fr56AIV_QYGAB1S1wEAEAEYASABEgIFIvD_BwE
 • Brinkman JE, Sharma S. Physiology, Respiratory Drive. [Updated 2020 Mar 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482414/
 • Aliverti A. The respiratory muscles during exercise. Breathe (Sheff). 2016;12(2):165‐168. doi:10.1183/20734735.008116

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.