Miksi kumppani on etäinen?

Se tavallinen tarina: yhtäkkiä kumppani on etäinen sinua kohtaan, ja sitten alatkin miettiä mikä suhteessa on vialla. Oletko kenties tehnyt jotain väärin? Nyt kerromme mahdollisista syistä siihen miksi kumppani on etäinen, jotta tiedät mitä tehdä jos joskus löydät itsesi tästä epämukavasta tilanteesta.
Miksi kumppani on etäinen?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kenties olet huomannut, että viime aikoina kumppanisi on käyttäytynyt etäisemmin kuin normaalisti – tai ainakin sinusta vaikuttaa tältä. Mistä voisi olla kyse, kun kumppani on etäinen?

On tietysti luonnollista, että alat tässä tilanteessa huolestua. Onhan kyseessä epämukava muutos, ja on myös hankalaa elää epävarmuudessa siitä, mihin suhde on menossa.

Muista kuitenkin, että on täysin luonnollista että ihminen haluaa joskus olla tavallista enemmän itseensä keskittyneenä ja omissa ajatuksissaan. Tämä ei tarkoita aina sitä, että jokin on parisuhteessa vialla. Ehkä kumppanillasi on vaikeuksia töissä ja tilanne aiheuttaa hänelle stressiä, tai ehkäpä hänellä on jonkin muun asian vuoksi paljon ajateltavaa.

Toisaalta syy muutokseen voi tietenkin liittyä myös parisuhteeseen, jolloin on tarpeen että ongelmat tulevat esiin ja ne pyritään ratkaisemaan. Näissä tilanteissa pelko ja ahdistus voivat kuitenkin lamaannuttaa, eikä asiaa ihmettelevä osapuoli osaa ryhtyä toimeen.

Nyt haluamme antaa vinkkejä niihin tilanteisiin, jolloin kumppani on etäinen. Yrittäkää yhdessä kumppanisi kanssa etsiä ratkaisun tilanteeseen. Parisuhde on kahden kauppa, mutta joskus toisen täytyy pistää asiat alulle!

Jos kumppani on etäinen, puhukaa

Tämä on tärkein asia, jos haluat selvittää miksi suhteessasi on tapahtunut tällainen muutos. Sinun tarvitsee selvittää mitä toisen mielessä liikkuu, ja tämä vaatii tietysti puhumista. Tee tämä hellävaraisesti; älä hyökkää kumppaniasi kohti, kritisoi tai syytä häntä.

Jotkut ihmiset, jotka käyttävät etäisyyttä, hiljaisuutta ja passiivisuutta tapanaan käsitellä konflikteja sen sijaan, että he puhuisivat niistä. Jos näin on kumppanisi kohdalla, on tarpeen etsiä sellainen tapa viestiä joka sopii teille molemmille, tai voitte mennä pariterapiaan hakemaan apua.

Ehdota pariterapiaa

kumppani on etäinen

Pariterapia on loistava keino, jotta kumppanit voisivat parantaa keskinäistä viestintää.

Yleisesti ottaen että etäisyys tai konfliktit johtuvat siitä, että ei pystytä ilmaisemaan omia tunteita.

Kun olet puhunut kumppanisi kanssa, saatat huomata että hän ei kykene ilmaisemaan sitä, mitä hän todella tuntee tai tarvitsee. Kun kysyt häneltä mikä on vialla, saat ehkä vastaukseksi “ei mikään”. Näissä tilanteissa kannattaa tehdä yhdessä töitä tilanteen parantamiseksi pariterapian avulla.

Parisuhdeongelmiin on olemassa kahdenlaista terapiaa:

  • Yksilöterapia: Tällöin ihminen pystyy käsittelemään omia ongelmiaan, kuten esimerkiksi huonoa itsetuntoa, masennusta, ahdistusta ja epävarmuutta. Voit myös tehdä töitä minkä tahansa sellaisen ongelman ratkaisemiseksi, joka liittyy omien tunteidesi hallintaan.
  • Pariterapia: Nämä terapiaistunnot on tarkoitettu pareille, jotka haluavat kolmannen osapuolen apua, ja näin he saavat terapeutilta palautetta siitä, miten he puhuvat toisilleen. Tällaisen terapian tarkoituksena on parantaa osapuolten välistä viestintää.

Molempien osapuolten täytyy olla halukkaita menemään pariterapiaan, jotta se voisi toimia. Muuten se on ajanhukkaa, sillä tällöin ei ole mahdollista saada aikaan niitä parannuksia, joita suhteeseen kaivataan.

Käsittele omaa epävarmuuttasi kumppanisi kanssa

kumppani on etäinen

On mahdollista, että syynä ongelmiin ei olekaan mikään yllä kuvatuista, ja että kumppanisi rakastaa sinua niin kuin ennenkin. Tällöin ongelmana voi olla oma epävarmuutesi parisuhteessa. Ehkä tähän on syynä heikko itsetunto. Saatat elää siinä pelossa, että kumppanisi hylkää sinut. Tällöin sinulla on epäterve tapa suhtautua kumppaniisi ja olet riippuvainen hänestä.

Tämä on usein ongelmana sellaisissa tapauksissa, kun ihmisellä on ollut aiemmissa suhteissaan ongelmia tai hänellä on ollut lapsuudessa myrkyllinen perheilmapiiri. Nämä haitalliset kokemukset saattavat saada aikaan epävarmuutta ja luottamuksen puutetta kumppania kohtaan.

Pelot ja epävarmuudet voivat vahingoittaa parisuhdetta. Usein ongelmat ovat oikeastaan ongelmia vain ihmisen omassa mielessä. Näissä tapauksissa kannattaa pyytää ammattilaisen apua psyykkisten ongelmien hoitoon.

Voit alkaa käydä psykologin luona, joka pystyy auttamaan sinua käsittelemään tilannetta. Tällöin voit saada selville, mikä estää sinua kokemasta tervettä parisuhdetta, ja näin tilanteen ratkaisemisessa päästään eteenpäin.

Milloin ero on paras ratkaisu?

Jos kumppani on etäinen ja olet yrittänyt puhua hänelle, ja olette jo käyneet terapiassakin mutta tilanne ei korjaannu, saattaa olla niin ettei kumppanisi enää halua jatkaa parisuhdetta syystä tai toisesta. Tällöin ero on ainoa ratkaisu.

Muista, että et voi jatkaa parisuhdetta sellaisen ihmisen kanssa, joka ei halua olla kanssasi. Sillä ei ole väliä kuinka paljon häntä rakastat. Älä anele rakkautta tai ota vastaan tyhjiä lupauksia.

Älä ota sitä henkilökohtaisesti. Se on itse asiassa rehellisyyden osoitus kumppaniltasi, sillä jotkut ihmiset eivät vain ole tarkoitettuja toisilleen. Hyväksy asia ja etsi terveellisiä tapoja jatkaa omaa elämääsi. Tämä voi tietysti olla todella vaikeaa varsinkin alussa, mutta myöhemmin tulet olemaan tyytyväinen ettet tuhlannut aikaasi sellaiseen suhteeseen, jolla ei ollut tulevaisuutta.

Ero on tietenkin vaikea ja kivulias tilanne. Olo tulee olemaan epämukava ja yksinäinen, ja suruaika on normaalia. Muista kuitenkin, että tulet olemaan onnellisempi kun teet oikean ratkaisun ja käytät aikaasi niihin asioihin, jotka kannattavat.

On paljon parempi tuntea itsensä yksinäiseksi kun olet todellakin yksin kuin siksi, että olet yksinäinen kumppanisi kanssa. Hae siis apua terapiasta ja täytä aikasi uusilla, terveellisillä kokemuksilla, harrastuksilla sekä ystävillä.

Olipa tilanne mikä tahansa, anna kumppanille tilaa

Pelko ja epävarmuus voivat parisuhteessa saada aikaan sen, että kumppani kokee tulevansa tukahdutetuksi, kun pyrit pääsemään häntä lähemmäksi. Tämä voi saada aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä.

Heti kun alat käyttäytyä tukahduttavasti, kumppanisi voi vetäytyä vielä kauemmas sinusta. Hän haluaa enemmän tilaa, vaikka sinä haluat juuri päinvastaista, ettekä etene asiassa mitenkään. Siksi terapia on hyvä vaihtoehto käsitellä omia epävarmuuksia.

Viestintä on avainasia terveessä parisuhteessa. On välttämätöntä ilmaista omat tunteet kumppanille. Kerro hänelle mitä itse tarvitset ja pyydä häntä tekemään samoin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.