Miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta

Tiedätkö, miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta? Otetaanpa selvää, miksi verenluovuttajia tarvitaan silloin enemmän kuin muulloin.
Miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Verenluovutus on epäitsekäs teko, joka voi auttaa pelastamaan monia ihmishenkiä vuosittain. Monissa kaupungeissa on verenluovutuspaikkoja, ja toisinaan voi nähdä myös liikkuvia luovutuspisteitä, jotka pysyvät samassa paikassa muutaman päivän ajan. Mutta miksi erityisesti kesällä on tärkeää luovuttaa verta?

Kesä-, heinä- ja elokuun ajan kampanjoilla pyritään tekemään väestö tietoiseksi verenluovutuksen merkityksestä kesäaikaan. Tämä johtuu siitä, että luovuttajien määrä putoaa rajusti lomien takia. 14. kesäkuuta vietetään maailman verenluovuttajien päivää kiitoksena kaikille luovuttajille heidän jalomielisestä palveluksestaan.

Miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta

Verenluovutus pelastaa monia ihmishenkiä
Verenluovutus on elintärkeää ihmishenkien pelastamiseksi vuosittain.

Vaikka useimpien ihmisten on mahdollista lähteä lomamatkalle, monet eivät sairautensa takia pysty. Oman terveytensä tähden heidän on pysyttävä sairaalassa saamassa hoitoja, esimerkiksi kemoterapiaa tai elinsiirron. Nämä ihmiset eivät selviäisi ilman sankarillista tekoa, verenluovutusta. Veri on välttämätöntä näissä ja monissa muissakin tilanteissa. Mutta miksi luovuttajien määrä putoaa kesäaikaan?

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Plasmansiirto: mitä se tarkoittaa ja mihin sitä käytetään?

Mitä Cordoban veripankki sanoo asiasta?

Cordoban veripankki (Espanjassa) toistaa, miten tärkeää on luovuttaa verta kesäaikaan johtuen joulunajan juhlinnan määrästä. Jos kesällä on vähemmän luovuttajia, joulua edeltävinä kuukausina voi syntyä kriisi.

Kyseisen veripankin mukaan luovuttajien määrä on hurjan alhainen myös tammi- ja helmikuussa. Tästä syystä he hyödyntävät monia kampanjoita tiedottaakseen väestölle, miten tärkeää on luovuttaa verta koko vuoden ympäri. Mutta erityisesti juuri näinä aikoina luovuttajien määrä laskee runsaasti.

Miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta: onnettomuudet ovat kasvussa kesällä

Onnettomuuksien lisääntyminen on syy siihen, miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta
Sairaalat ja terveyskeskukset kaipaavat epätoivoisemmin verenluovutuksia kesäaikaan.

Toinen syy siihen, miksi kesällä on tärkeää luovuttaa verta on se, että silloin tapahtuu enemmän tieliikenneonnettomuuksia. Onnettomuuksia syntyy ajaessa todennäköisemmin silloin, kun ei pysähdytä pitämään taukoja, tie on liukas sateen jälkeen tai koska jokin vie kuljettajan huomion.

Kuolonuhrien määrä tieliikenneonnettomuuksissa kasvaa joka vuosi. Tästäkin syystä on niin tärkeää luovuttaa verta. Voimme auttaa terveyskeskuksia ja sairaaloita varmistamalla, että niillä on riittävästi verta tällaisten tilanteiden hoitamiseksi.

Tämäkin saattaa kiinnostaa sinua: Ovatko anemia ja raudanpuute sama asia?

Verenluovutus pelastaa ihmishenkiä

Verenluovutus kesällä on erittäin tärkeää, mutta verta tulisi luovuttaa mahdollisuuksien mukaan ympäri vuoden. Kuten jo mainitsimme, tuhannet ihmiset tarvitsevat verensiirtoa onnettomuuden jälkeen. Verta tarvitaan kuitenkin myös seuraavissa tilanteissa:

 • Naiset, jotka menettävät synnytyskomplikaatioiden seurauksena liikaa verta
 • Lapset, joilla todetaan vaikea anemia aliravitsemuksesta johtuen
 • Ihmiset, jotka ovat liikenneonnettomuuden seurauksena saaneet vakavan ruumiinvamman
 • Ihmiset, jotka tarvitsevat leikkausta (munasarjakysta, umpilisäkkeen tulehdus, suolitukos jne.)

Verenluovutus on hyvin tärkeää kaikissa näissä tilanteissa. Meidän on myös pidettävä mielessä, että muiden luovutusten tavoin verelläkin on viimeinen käyttöpäivä. On myös yleistä, että sairaaloissa on vajetta tietystä verityypistä, esimerkiksi tyypistä A-.

Oletko koskaan luovuttanut verta? Oletko koskaan käynyt verenluovutuspisteissä? Jos olet terve ja pystyt luovuttamaan, älä mieti kahdesti. Yhdessä voimme auttaa toisiamme. Jo pieni verenluovutus voi auttaa niin monia ihmisiä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Verensiirrot – tarkoitus ja toimenpide
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Verensiirrot – tarkoitus ja toimenpide

Verensiirrot pelastavat monia ihmishenkiä, ja ne ovatkin nykylääketieteen tukipilari. Tässä artikkelissa kerromme, mihin tarkotukseen niitä käytetä...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • A., D. M. C., & V., M. C. M. (2015). MEDICINA TRANSFUSIONAL EN EL SIGLO XXI. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2015.11.002
 • Bani, M., & Giussani, B. (2010). Gender differences in giving blood: A review of the literature. Blood Transfusion. https://doi.org/10.2450/2010.0156-09
 • Booth, C., & Allard, S. (2017). Blood transfusion. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.01.014
 • Martin Santana, J. D., & Beerli Palacio, A. (2008). El comportamiento del donante de sangre desde la perspectiva del marketing social: factores determinantes de la predisposición a donar. Revista Española de Investigación de Marketing ESIC.12(1), 27–41.
 • Moreno Arroyo, C., & Estrada Masllorens, J. M. (2009). La donación de órganos en España: competencias del profesional de enfermería. Nursing27(9), 56–61. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(09)70627-2
 • Nigam, A., Prakash, A., & Saxena, P. (2013). Blood transfusion in obstetrics. Kathmandu University Medical Journal. https://doi.org/10.1136/bmj.1.4077.412
 • Rodríguez-Rodríguez, M. (2011). La promocion de la donacion voluntaria y habitual de sangre como impacto en la seguridad transfusional, Colombia 2010. Boletin Informativo Salud Transfusional. Vol 5. Numero 1. Retrieved from www.ins.gov.co
 • Sharma, S., Sharma, P., & Tyler, L. N. (2011). Transfusion of blood and blood products: Indications and complications. American Family Physician. https://doi.org/10.1016/S0002-838X(11)60093-2

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.