Logo image
Logo image

Miksi jotkut lihovat, vaikka he syövät vähemmän?

3 minuuttia
Uskomatonta mutta totta: jotkut saattavat lihoa, vaikka he ovat vähentäneet syömistä. Miten se voi olla mahdollista? Mitä he tekevät väärin? Yritämme vastata näihin kysymyksiin tässä artikkelissa.
Miksi jotkut lihovat, vaikka he syövät vähemmän?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Me kaikki tiedämme ihmisiä, jotka syövät paljon ja ovat siitä huolimatta hoikkia, kun taas jotkut syövät vähemmän mutta lihovat silti. Kysymys kuuluukin, miksi jälkimmäisten on vaikea pitää paino ihanteellisissa lukemissa? Miksi jotkut lihovat, vaikka he syövät vähemmän? Tämä on vaikea tilanne, sillä usein he tuntevat epäonnistumisen ja jopa syyllisyyden tunteita, koska he eivät kykene laihtumaan huolimatta siitä, että he ovat alkaneet syödä vähemmän.

Painonpudotuksen kaava on käytännössä katsoen universaali. Se perustuu termodynamiikan ensimmäiseen pääsääntöön ja on oikeastaan melko yksinkertainen. Me laihdumme, kun me kulutamme enemmän energiaa kuin mitä me saamme. Tämä on tieteellisesti todistettu fakta, ja moni ihminen laihtuukin noudattaessaan tätä periaatetta. Mutta tämä matemaattinen yhtälö ei silti yksinään johda hyviin tuloksiin, koska kehonpainoon liittyy myös geneettisiä, ympäristöllisiä, ravitsemuksellisia ja psyykkisiä ulottuvuuksia.

Eli aina kun yrität pudottaa painoasi, sinun on otettava kaikki nämä tekijät huomioon.

Miksi jotkut lihovat, vaikka he syövät vähemmän?

Se saattaa johtua energiaepätasapainosta

Energiatasapainon ylläpitäminen perustuu kahteen käsitteeseen:

1. Ruoasta saamamme kalorit ovat päivittäinen polttoaineemme.
2. Käyttämämme kalorit ovat aineenvaihduntamme nopeus.

Mutta myös muilla tekijöillä on vaikutusta, kuten:

  • Perusaineenvaihdunta. Keho vaatii tietyn minimimäärän energiaa perustoimintoihinsa. Itse asiassa tämä edustaa noin 70-80 % päivittäisestä kokonaisenergiankulutuksesta.
  • Liikunta ja fyysinen aktiivisuus. Nämä ovat ne kalorit, jotka käytämme päivittäisissä askareissamme ja liikunnassa.
  • Ruoan lämpövaikutus. Tämä on se energia, jonka käytämme ruoan syömiseen ja ruoansulatukseen.

Lue lisää painonhallinnasta: Korealainen ruokavalio: Itämaisen painonhallinnan salaisuus

Lihomme, kun kehoon tulee enemmän kaloreita kuin mitä niitä kuluu. Toisaalta taas laihdumme, kun kulutamme enemmän kaloreita kuin mitä kehoon tulee. Tämän perusteella yksi yleisimmistä tavoista pudottaa painoa onkin rajoittaa kaloreita, toisin sanoen syödä vähemmän.

Miksi jotkut sitten lihovat, vaikka he syövät vähemmän? Mitä he oikein tekevät väärin?

Jatka lukemista.

Some figure
Hyvin yksinkertainen painonpudotuskaava on kuluttaa enemmän kaloreita kuin  syömme. Emme voi kuitenkaan sivuuttaa muita tekijöitä, jotka vaikuttavat laihtumiseen.

Miksi jotkut lihovat, vaikka he syövät vähemmän?

Aineenvaihdunnan merkitys

Kehomme rakastaa tasapainoa joka mielessä. Sillä on omat mekanisminsa, joilla se pitää pH:n, lämpötilan, verenpaineen ja tietysti painon tasapainossa. Havaitessaan merkittävän kalorimäärän vähenemisen ja sitä seuraavan laihtumisen kehon hälytyskellot alkavat soida. Se siirtyy kalorinsäästötilaan – täysin vastoin omaa tahtoamme. Eli erilaiset hormonaaliset reaktiot aktivoituvat energian säästämiseksi, ja tämä tapahtuu automaattisesti.

Yksi ensimmäisistä seurauksista on se, että perusaineenvaihdunta ja kylläisyydentunne laskevat, kun taas nälkähormonit lisääntyvät. Perusaineenvaihdunnalla on suuri merkitys siinä kokonaiskalorimäärässä, jonka poltamme päivän mittaan. Tässä tapauksessa siis kaloreita kuluu vähemmän, vaikka syömme vähemmän, ja paino junnaa paikallaan. Paino voi joissakin tapauksissa jopa nousta.

Lue lisää: 3 ruokavaliota painonpudotukseen, jotka eivät vaaranna terveyttäsi

Kalorien polton lisääminen

Syömisen vähentäminen on siis yksi keino pudottaa painoa, koska saamme ruoasta vähemmän kaloreita. Mutta kuten yllä mainittiin, emme voi vähentää kalorinsaantia miten sattuu, koska silloin aineenvaihduntamme hidastuu. Sen lisäksi, että tällä on siis aineenvaihdunnan kannalta haitallinen vaikutus, vähäkaloriset dieetit johtavat myös ravintoaineiden ja energian puutokseen. Näin ne voivat johtaa mielialan laskuun, heikkouteen ja jopa ärtyisyyteen.

Onkin tärkeämpää pyrkiä polttamaan enemmän energiaa kalorinsaannin vähentämisen sijaan. Liikunta ja arjen askareet ovat oleellisen tärkeä asia terveen aineenvaihdunnan, hormonien oikeanlaisen säätelyn, lihasmassan lisäämisen ja rasvakudoksen vähentämisen kannalta.

Some figure
Liikunta ja mikä tahansa fyysinen aktiivisuus on oleellisen tärkeä asia terveen ja vilkkaan aineenvaihdunnan kannalta.

Lihasmassan merkitys

Lihaksemme ovat yksi elimistön järjestelmä, joka kuluttaa eniten energiaa – silloinkin kun emme tee mitään. Sellaisen henkilön perusaineenvaihdunta, jolla on prosentuaalisesti enemmän lihasmassaa, on nopeampi kuin sellaisen henkilön, jolla on alhaisempi lihasprosentti. Lihasmassamme kärsii tavallisesti heti, kun alamme rajoittaa kaloreita. Keho alkaa nimittäin etsiä muita glukoosin lähteitä, kun se ei saa niitä riittävästi ruoasta.

Et ehkä tiennyt tätä, mutta yksi pääasiallisista glukoosivarastoistamme on kehomme rasva- ja lihaskudos, ja tämä jälkimmäinen on nimenomaan se, jota pääasiassa käytämme kun kaloreita rajoitetaan. Tästä seuraa lihasmassan hupeneminen, mikä entisestään vähentää energiankulutustamme.

Tässä vaiheessa joudumme vähentämään syömämme ruoan määrää, ja sillä on tämä yllä mainittu haitallinen vaikutus. Siispä syy siihen, miksi jotkut ihmiset lihovat vaikka he syövät vähän on se, että he polttavat niin vähän energiaa, että heidän on vaikea syödä vähempää.

Paradoksaalista kyllä, joskus syömisen vähentäminen ei siis johda laihtumiseen. Parasta mitä voit tehdä on mennä ravitsemusasiantuntijan juttusille ja omaksua terveelliset elämäntavat, joiden avulla pudotat painoasi ja ylläpidät uutta tervettä painoa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • McNab BK., What determines the basal rate of metabolism? J Exp Biol, 2019.
  • MArtin CK, et al. Effect of calorie restriction on resting metabolic rate and spontaneous physical activity . Obesity (Silver Spring) Diciembre 2007. 15(12):2964-73.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.