Miksi ihmisellä on kainalokarvat?

Olet varmasti pohtinut joskus, miksi ihmisellä on kainalokarvat. Vaikka niiden olemassaolo vaikuttaakin ensinäkemältä turhalta, on kainalokarvoilla kuitenkin tärkeä rooli kehon toiminnan kannalta.
Miksi ihmisellä on kainalokarvat?

Kirjoittanut Ana Núñez

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Miksi ihmisellä on kainalokarvat? Mikä niiden merkitys on?

Hormonaaliset muutokset saavat kainalokarvat ja muun karvoituksen kasvamaan murrosiän aikana. 

Aikuisena nämä pienet ja melkein huomaamattomat karvat alkavat muuttua. Niistä tulee lopullisia ja ne osallistuvat tiettyihin kehon toimintoihin.

Jatka lukemista, niin kerromme lisää aiheesta!

Lopullisen karvoituksen ominaispiirteet

Ihmisillä kasvaa kolmentyyppisiä karvoja ja ne muuttuvat eri kehitysvaiheiden mukaan. Jokaisella on omat ominaispiirteensä. 

Lanugo eli utukarvoitus leviää ensin ympäri kehoa. Sitä esiintyy sikiöllä raskauden viimeisestä kolmanneksesta lähtien ja se katoaa vastasyntyneen ensimmäisten elinkuukausien aikana. Vellus-karvoitus on lanugoa hentoisempaa, vaaleaa sekä melko huomaamatonta. Lopullinen karvoitus korvaa vellus-karvoituksen ja sillä on seuraavanlaisia ominaispiirteitä:

  • Tumma ja ontto.
  • Paksu ja näkyvä.
  • Esiintyy pääosin kainaloissa, häpyalueella, kulmissa ja ripsissä. Päänahassa kasvava karva on myös lopullista karvoitusta.
  • Vellus-karvoitusta pidempi. Kainalokarvat ovat 1,2-5 cm pitkät.

Kainaloissa ja häpyalueella kasvavaa lopullista karvoitusta kutsutaan myös “ambiseksuaaliseksi karvoitukseksi”, koska sitä esiintyy sekä miehillä että naisilla. Sen tuuheus riippuu ihmisen androgeenitasosta. Mutta mikä kainalokarvojen merkitys oikein on?

Ajamattomat kainalokarvat.
Karvoituksen tuuheus ja muut piirteet riippuvat kehon androgeenien aktiivisuudesta.

Miksi ihmisellä on kainalokarvat?

Kainalokarvat kasvavat kehossa olevien androgeenien vaikutuksesta. Androgeenit ovat hormoneista koostuva ryhmä, johon kuuluu muun muassa testosteroni. Ihmiset yleensä luulevat sitä olevan vain miehillä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Testosteronia on myös naisten lisääntymiselimistössä, vaikkakin huomattavasti vähemmän.

Nämä hormonaaliset muutokset ovat kummallakin sukupuolella vastuussa lopullisen karvoituksen kasvusta murrosiän aikana. Ensin ilmestyy häpykarvoitus. Kainalokarvat alkavat kasvaa noin kahden vuoden jälkeen. Karvat kasvavat kaikilla eri iässä ihmisen henkilökohtaisen kehityksen mukaan.

Kainalokarvoitus: mitä hyötyä siitä on?

Yksi kainalokarvoituksen päätehtävistä on säädellä ruumiinlämpöä. Karvat voivat suojata kylmää ilmaa tai liiallista kuumuutta vastaan.

Ne auttavat myös säilyttämään kosteuden tai hidastamaan hikoilua. Karvat estävät myös hikeä tippumasta, kuten selässä yleensä tapahtuu.

Kainalokarvat eivät ole yksinään vastuussa kyseisellä alueella esiintyvästä hajusta. Tämä haju johtuu riittämättömästä hygieniasta, joka saa bakteerit kerääntymään kainaloihin.

1. Kainalokarvat vähentävät hankausta

Kainalokarvat estävät ihon välistä hankautumista. Ne siis vähentävät ärsytystä, jota hankaus voi aiheuttaa esimerkiksi urheillessa. Mikäli kainalokarvojen annetaan kasvaa, vähentää se huomattavasti sisäänkasvaneiden karvojen syntymistä. Ne voivat aiheuttaa kipua, epämukavaa tunnetta sekä infektioita.

2. Kainalokarvat vapauttavat feromoneja

Kainalot vapauttavat kemiallisia viestejä, jotka ovat kaikille yksilöllisiä. Karvoitus auttaa nappaamaan ne. Näitä viestejä kutsutaan feromoneiksi. Ne ovat kehon luonnollisesti tuottamia ja vapauttamia kemikaaleja, jotka toimivat hajumerkkeinä, varsinkin vastakkaisen sukupuolen viehättämiseksi.

Sana “feromoni” on kreikan kielestä tuleva uudissana. Se tarkoittaa eläimen vapauttamaa kemiallista ainetta, jonka tehtävänä on vaikuttaa toisen saman lajin fysiologiaan tai käyttäytymiseen. Määritelmästä tuli suosittu 1900-luvun puolivälissä. Hajuvesivalmistajat ovat siitä lähtien luoneet hajuvesiä, jotka toivat esiin näiden viestien perusolemuksen.

Kainaloiden hajun voimakkuus yhdistettiin tästä syystä maskuliinisten hyveiden korostamiseen. Kuten muidenkin eläinten keskuudessa, on niiden tehtävänä lisätä viehätystä ja löytää kumppani.

3. Ne ehkäisevät epämukavia tuntemuksia ja sairauksia

Mikäli kainalokarvat jätetään ajamatta tai vahaamatta, vähentää se ihottuman riskiä. Se ehkäisee myös paiseiden syntymistä, kun tukkeutuneet ihohuokoset altistuvat kemikaaleille tai lialle. Jotkut lääkärit suosittelevat tästä syystä leikkaamaan karvat saksilla, mikäli niiden halutaan olevan huomaamattomat.

Kainalokarvojen ajamatta jättäminen auttaa vähentämään alueella esiintyvää ärsytystä. Niiden ajaminen on henkilökohtainen esteettinen päätös.

Kainalokarvojen poistaminen on henkilökohtainen päätös

Kainalokarvojen poistaminen on kauneusihanne, mutta on hyvä tietää mitä hyötyä kainalokarvojen pitämisestä on. Ne ajetaan yleensä esteettisestä syystä ja niiden poistaminen on tälle vuosisadalle ominaista.

Kainalokarvojen poistaminen on henkilökohtainen päätös, joka riippuu ihmisen omasta mausta ja tottumuksista. Kumpikin vaihtoehto kuitenkin toimii, mikäli noudatat hyviä hygieniatottumuksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.