Miksi hyttyset purevat aina minua?
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli
Oletko koskaan miettinyt, miksi juuri sinä saat aina helpommin hyttysten puremia kuin joku muu ihminen? Miksi hyttyset vainoavat juuri sinua – onko sinussa jotakin niiden erityisesti haluamaa? Kuinka voit estää kiusalliset hyttysten puremat puistossa tai nukkuessasi, ja kuinka voit välttää niiden ilmestymisen joka puolella käsiäsi ja jalkojasi?
Jos hyttyset vaivaavat sinua usein, kannattaa jatkaa lukemista, sillä tällä kertaa kerromme sellaisista tekijöistä, jotka saavat toiset ihmiset houkuttelevammiksi hyttysille kuin toiset.
Minkälainen hyttysen elämä on?
Tämä hyönteinen saa verta eläimistä ja ihmisistä, ja sen päivittäinen elämä on tämän puitteissa hyvin kiireistä. Ensinnäkin on tärkeää tietää, että hyttyset yleensä hyökkäävät illansuussa ja aamunkoitteessa.
Näiden kahden vaiheen aikana, kun auringon valo on hajanaisempi ja ulkona on kylmempää, hyttyset hyödyntävät tilanteen, sillä ne voivat helpommin saada lisää ravintoa.
Hyttysistä vain naaraat purevat, sillä ne tarvitsevat proteiinia verestä laskeakseen munia. Tämä pätee etenkin hyttysten pääasiallisena lisääntymisaikana vuosittain. Hyttysen toukat voivat kehittyä missä tahansa paikassa, missä on seisovaa vettä (uima-altaat, järvet, lammet jne.).
Koirashyttyset sen sijaan saavat ravintonsa nektarista, mahlasta ja hedelmämehuista.
Hyttyset ovat melkoisen kiireisiä yrittäessään löytää oikean uhrin omien tarpeidensa tyydyttämiseen. Tämä tarkoittaa sitä, että ne tutkivat ympäristöään hyvin tarkasti ennen kuin ottavat ravintoa.
Olet ehkä kuullut ärsyttävää hyttysen surinaa korvasi lähellä. Tämä tarkoittaa, että hyttynen tutkii sinua selvittääkseen, oletko kannattava kohde.
Vaikka onkin erilaisia tapoja estää hyttystä ottamasta vertasi (karkottavat tuotteet, ansat, ultraäänilaitteet jne.), se pääsee kyllä luoksesi, jos vain todella haluaa.
Siten on hyvin todennäköistä, että kyseinen ärsyttävä olio kiertelee kehosi ympärillä koko päivän siihen asti, että se saa haluamansa.
Miksi hyttyset purevat tiettyjä ihmisiä, mutta eivät toisia?
Tämä on ehkä yksi kaikkein yleisimmistä kysymyksistä, joita ihmisillä on. Joskus sanotaan, että makea veri on hyttyselle houkuttelevaa (tämä on suosittu teoria), kun taas toiset uskovat, että asialla on enemmän yhteyttä ihon tuottamaan tuoksuun (jolla ei ole yhteyttä makeuteen).
Samassa huoneessa voi olla ihmisiä, joiden keho on lähes täynnä hyttysten puremia, kun taas toiset eivät kiinnosta kyseisiä hyönteisiä ollenkaan.
Erilaiset tutkimukset ovat selvittäneet tämä ilmiötä, ja ne ovat antaneet tietoa siitä, miksi hyttyset purevat yhtä ihmistä, mutta eivät toista.
University of Nottingham -yliopiston ja University of Florida -yliopiston tutkijat sanovat, että kyse on ihmisen geeneistä.
He ovat osoittaneet, että on olemassa tietty geneettinen tekijä, joka tekee ihmisestä enemmän tai vähemmän houkuttelevan hyttysille.
Hyttysen hajuaisti
Ja kuinka hyttynen pääsee selville ihmisen geneettisistä tekijöistä? Tässä on kyse etenkin kehosi hajusta. Ne, joita hyttyset eivät vaivaa, tuottavat karkottavampia hajuja ihonsa kautta, ja tässä on ilmeisesti kyse perintötekijöistä.
Ero kehon hajussa saattaa saada aikaan eron, joka määrittää sen, oletko hyttysten kohteena vai et. Nämä tutkimukset tehtiin identtisten kaksosten ryhmien avulla.
Ensimmäinen ryhmä identtisiä kaksosia sai enemmän hyttysten puremia kuin toinen ryhmä. Tämä kertoo siitä, että syynä ovat perintötekijät, sillä identtisillä kaksosilla nämä tekijät ovat samankaltaisemmat kuin normaalisti.
Lisäksi muissa tutkimuksissa on todettu, että hyttyset purevat mieluummin ihmisiä, jotka yleisesti ottaen tuoksuvat tietyllä tavalla.
Raskaana olevat naiset saavat usein Afrikassa malariaa levittävien hyttysten puremia, kun taas paljon lihasta tai rasvaa kehossaan kantavien ihmisten todennäköisyys saada hyttysten tai sääskien puremia on suurempi kuin muiden.
Eräiden teorioiden mukaan puremissa on kyse kehon tuoksusta, mutta niiden mukaan ratkaisevana tekijänä on hiilidioksidi, jota ihminen päästää ulos hengittäessään. Hiilidioksidi keskittyy ihmisten ympärille, sillä me päästämme sitä pois joka kerta hengittäessämme.
Yksi tutkijaryhmä on myös todennut, että ne ihmiset, jotka keräävät enemmän tietyn tyyppistä bakteeria (etenkin stafylokokkia) iholleen, ovat todennäköisemmin hyttysten uhreja. Mistä hyttysiä puoleensavetävät hajut sitten tulevat?Esimerkiksi seuraavista lähteistä:
- Alkoholi
- Valkosipuli
- Sipuli
- Pippuri
- Nailonvaatteet
- Hajuvedet
- Deodorantit
Olemme jo maininneet siitä, että hyttynen tutkii ihmistä ennen puremista. Se haistaa sinua tulkitakseen kehosi tuoksua, joka liittyy ainakin osittain perintötekijöihisi. Mutta on vielä yksi tekijä, joka on oleellinen – kehosi lämpötila.
Erään BBC:n julkaiseman tutkimuksen mukaan hyttyset ovat taktisempia kuin mikään sotastrategia. Kun ne ovat kohdistaneet yrityksensä sinuun näön, hajun ja lämpötilan mukaan, ne ovat järkkymättömiä päämäärässään.
Kaikki riippuu sitten siitä, kuinka kaukana ne ovat kohteestaan. Kehon lämpötilan hyttyset tuntevat yleensä lähietäisyydeltä, ja tämä voi lopulta saada aikaan hyökkäyksen.
Kuinka hyttysten puremia voi välttää?
- Tyhjennä kaikki sellaiset astiat, joissa sinulla on seisovaa vettä (esimerkiksi ruukut, lelut ja muut esineet).
- Älä käytä hajustettuja saippuoita tai vahvoja hajusteita (vältä hiussprayta).
- Pidä huoli kunnollisesta hygieniasta, jotta voisit välttää voimakasta hikoilua.
- Käytä sellaisia vaatteita, jotka peittävät ihosi, ja vältä kirkkaita tai kovin tummia värejä.
- Laita valot pois päältä huoneessasi.
- Älä avaa ikkunaasi aamun sarastaessa.
- Käytä hyttysverkkoja sängyssäsi, ikkunoissa ja ovissa.
- Laita hyttyssuojaa – näitä saa niin voiteina kuin spray-tuotteina.
Näillä neuvoilla voit välttää hiukan paremmin hyttysten puremia seuraavalla kesälomallasi!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fernández-Grandon, G. M., Gezan, S. A., Armour, J. A. L., Pickett, J. A., & Logan, J. G. (2015). Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0122716
- Van Breugel, F., Riffell, J., Fairhall, A., & Dickinson, M. H. (2015). Mosquitoes use vision to associate odor plumes with thermal targets. Current Biology. https://doi.org/10.1016/j.cub.2015.06.046
- Mosquito bites. Clínica Mayo. (2018). Recuperado el 17 de marzo de 2020.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.